OBULJEN O KONCERTIMA

‘Ići ćemo s mjerama koje će omogućiti cijepljenima i onima s negativnim testom da sjede bliže jedni drugima‘

Ministrica kulture vjeruje da je pred nama razdoblje kad će se moći organizirati veći broj kulturnih događanja
 Nina Obuljen Koržinek
 Luka Gerlanc/Cropix

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako će plan otvaranja s kojim planiraju izići u sljedećim tjednima svim organizatorima omogućiti organiziranje kulturnih događanja.

U Zagrebu je predstavljena internetska platforma "Sigurna okupljanja", alat za sigurnu regulaciju javnih događaja tijekom pandemije. Nositelji su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Obuljen Koržinek rekla je kako vjeruju da je pred nama razdoblje kad će se moći organizirati veći broj kulturnih događanja.

- Podsjetila bih, Hrvatska je jedna od rijetkih država koja je cijelo vrijeme držala kulturu otvorenom. Međutim, ova velika događanja koja uključuju veliki broj publike nisu bila moguća, rekla je Obuljen Koržinek, dodajući da ovom aplikacijom i mjerama planiraju angažiranije organizirati kulturna događanja.

- Naravno, ključni preduvjet je cijepljenje, kako umjetnika, tako i publike. U subotu počinjemo s masovnim cijepljenjem izvedbenih umjetnika u Zagrebu, dogovaraju se cijepljenja i u drugim gradovima i planiramo u sljedećim tjednima izići s planom otvaranja koji će, vjerujem, svim organizatorima omogućiti organiziranje kulturnih događanja, poručila je Obuljen Koržinek.

Ministrica očekuje da će ove godine biti dozvoljeno i više od tisuću ljudi na otvorenom, koliko je bilo dozvoljeno prošlog ljeta. Razgovara se s HZJZ-om, predstavnicima Stožera i organizatorima kulturnih događanja da se ide s mjerama koje će omogućiti onima koji su cijepljeni ili imaju negativne testove da u gledalištima budu bliže jedni drugima.

- Vjerujem da će veliki broj naše populacije biti uskoro procijepljen, za očekivati je i da će krivulja epidemije nastaviti padati i da ćemo moći omogućiti organizatorima da imaju veći broj publike jer to je preduvjet za koliku-toliku održivost, rekla je Obuljen Koržinek.

Tomo in der Mühlen, predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, rekao je kako je u svijetu održano nekoliko testnih koncerata koji su pokazali da tu praktički nema širenja COVID-a.

- Mislim da je generalno ta industrija relativno sigurna, dodao je.

Obuljen Koržinek u Dnevniku je također izrazila sućut obitelji i kolegama preminulog glumca i redatelja Saše Anočića.

- To je zaista ogroman gubitak. Jako smo svi potreseni, rekla je, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:02