ŠEF OPORBE NEĆE BITI U SABORU

IDE U KAMPANJU Karamarko uzima pauzu od šest mjeseci: Neće dolaziti na posao u Sabor, ali će primiti 110.000 kuna plaće!

Zagreb, 300912. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je izjavu za medije povodom smrti predsjednika sabora Borisa Sprema.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Unaprijed se ispričavam svima što ću do lokalnih izbora - ponekad ili češće - izbivati iz Sabora. Naprosto, radimo na stanci i imamo izvanredne rezulate na terenu. Mislim da moram posvetiti vrijeme članstvu - komentirao je početkom tjedna predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uz napomenu kako će "u Saboru biti na svim bitnim točkama, na aktualnim prijepodnevima, na svemu onom gdje mora".

Pauza za kampanju

Obilazit će, dakle, teren, raditi na stranci, a s Markova trga svakoga će mjeseca na njegov račun sjedati 18.242,34 kuna, odnosno nešto više od tri prosječne plaće. I pri tome, neće prekršiti niti jedan zakon, jer to je zastupnicima dozvoljeno. Druga je stvar što to, možda, nije moralno. Jer će, de facto, za tih nekoliko dolazaka u šest mjeseci dobiti nešto manje od 110.000 kuna. Pauza za kampanju za šefa HDZ-a počela je već jučer. Posljednjeg dana sedme sjednice u ovom sazivu, na glasovanju ga nije bilo.

- Ako neki zastupnik najavi da ga šest mjeseci neće biti u Sabor, to nije normalno, prije svega. A o tome je li to prihvatljivo ili ne, o tome će sud dati njegovi birači - kaže predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan, no odbacuje bilo kakve ideje da bi se zbog takvih slučajeva mijenjala prilično komotna pravila za zastupnike:

- Neće se ovdje pravila prilagođavati neodgovornom zastupniku. Nećemo mijenjati pravila zbog nekoga koji je rekao: "Neću dolaziti na posao!", pa zvao se on i Tomislav Karamarko. No, Gordana Sobol, predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva ne misli tako. Smatra da bi možda, ako se takvi slučajevi zaredaju, s obzirom na nadolazeće lokalne izbore, trebalo razmisliti i o izmjeni zakona.

Izmjena zakona

- Bilo bi poštenije da je dao nekome drugome da dođe na njegovo mjesto tih pola godine. On, ionako nakon šest mejseci, po zakonu, ima pravo aktivirati svoj mandat. Ovako ćemo mi gledati u njegovu praznu stolicu, a on će primati plaću. Nažalost, po zakonu je tako. Karamarko je, mogu čak reći, vrlo bezobrazno, najavio: šest mjeseci neće me biti, ali ću primati plaću - kaže G. Sobol (SDP).

I sve je to očekivano. SDP smatra da ono što radi predsjednik HDZ-a nije dobro. Međutim, i zastupnici HDZ-a smatraju da nije u redu šest mjeseci ne dolaziti u Sabor bez opravdanja, a primati plaću.

Većina će to reći neslužbeno, neki su to tome dodaju kako izbivati iz Sabora nije logično, jer se s govornice paramenta najlakše probiti do javnosti, neovisno o tome je li riječ o lokalnim izborima ili nečemu trećem. A neki, ne spominjući, istina, primjer vlastita šefa, jasno i glasno govore - Sabor je radno mjesto zastupnika i red je da se na posao dolazi.

- Ako zastupnici ne dolaze u Sabor, a nemaju opravdan razlog, to nije korektno ni fer - kaže zastupnik HDZ-a iz X. izborne jedinice Ante Babić i odmah pojašnjava:

Jasan stav

- Opravdani su razlozi za izostanak ako su zastupnici vezani za lokalnu samoupravu i upravu, ili ako su liječnici, pa taj dan imaju operacije. Tada sigurno da ne mogu nazočiti plenarnim sjednicama. Sve ostalo je neopravdano izostajanje. Zastupnici moraju zaraditi svoju plaću.

Bivša šefica stranke Jadranka Kosor, s druge strane, nije imala nikakve potrebe za objašnjenjima. Njezin je stav jasan:

- Svatko, pa i zastupnik, plaću mora zaraditi. Plaća se ne može dobiti bez rada!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:56