PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA

‘Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, promjena i u Zakonu o HGK‘

Upitan da komentira postupak protiv Lovre Kuščevića, premijer je kratko rekao da to ne želi
 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka vladajuće koalicije. Prva tema je bila koncept promjena u HGK i koncept promjena Zakona o trgovini a samim time i reguliranje rada nedjeljom.

- Ministar Ćorić je predstavio koncept promjena u HGK i koncept promjena Zakona o trgovini, a ministar Aladrović predstavio je detaljno daljnje korake u reformi sustava socijalne skrbi, rekao je premijer na početku.

- Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu. Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke, ona društva koja su članovi HGK a plaćaju najmanju članarinu, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i kako HDZ neće podržati kandidatkinju predsjednika Milanovića Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

- Nećemo je podržati jer je sudjelovala u kršenju procedure. Stvar je sasvim jasna i što se tiče vladajuće većine, mislim da tu stavovi konvergirani, ponovio je svoj stav predsjednik Vlade.

Premijer je pričao i o položaju Hrvata u Vojvodini, što je zadnjih tjedana postalo snažno političko pitanje.

- U gradu Subotici nastoji se raslojiti položaja Hrvata u Srbiji dijeljenjem na Hrvate i na Bunjevce, a za nas je to neprihvatljivo. To doprinosi slabljenju položaja i identiteta Hrvata u Srbiji i mi se tome snažno protivimo i to ćemo opet izraziti i državi Srbiji, rekao je Plenković i na pitanja novinara dodao da to mora biti pitanje bilateralnih razgovora sa Srbijom.

Upitan da komentira postupak protiv Lovre Kuščevića, premijer je kratko rekao da to ne želi komentirati. Kada nakon toga više nije bilo pitanja premijer je priupitao novinare da li nemaju nikakvih pitanja o "slobodi medija i tome slično", ali je dobio odgovor da nitko nema pitanja, ali slobodno može pričati o tome ako želi.

No, premijer je samo odvratio "ma ne, ništa" i otišao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2022 19:27