PLENKOVIĆ NAJAVIO

‘Idemo u dokapitalizaciju HEP-a, ostaje u stopostotnom državnom vlasništvu, nema privatizacije‘

Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković je jutros gostovao u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada‘. Najavio je da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade donijeti odlula o dokapitalizaciji HEP-a, tj. daje se dioničarski zajam HEP-u.

- Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom, dodao je Plenković i dodao da na taj način glavna nacionalna energetska kompanija ostaje i dalje snažna i stabilna, u stopostotnom državnom vlasništvu bez privatizacije.

Vlada, kaže Plenković, već dugo regulira i cijenu plina i struje.

- To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6.3 posto, zadržati kreditni rejting, imati rekordnu turističku sezonu, uči u Schengen i eurozonu. Te zaustaviti trend rasta inflacije, rekao je Plenković za Hrvatski radio.

Vlada će i dalje pomagati, najavio je i rekao da mjere za plin traju godinu dana, a mjere za struju do 30. rujna. Nakon toga će se procijeniti situacija.

Upitan o tome može li Vlada sniziti cijene prehrambenih proizvoda, Plenković kaže da su učinili sve.

- Plin, struja, naftni derivati... Cilj mene kao premijera je bio u prvom redu da opskrba energentima ni u jednom trenutku ne dođe u pitanje te da cijena energenata bude priuštiva svima.

Mogu li trgovine nešto učiniti radi društvene odgovornosti, upitan je Plenković, a kaže da se svi trebaju ponašati odgovorno i ne gledati samo na vlastitu dobit.

- Moja politika je socijalna uključivost. Hoću da kroz krizu prođemo svi skupa, a ne da neki nemaju ništa a da drugi zarađuju puno. Zato očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da pri formiranju cijena uzmu u obzir kontekst krize u kojoj živimo, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na najavu štrajka liječničkih udruga i njihov zahtjev za razgovorom. Kaže da su plaće u zdravstvenom sektoru rasle više nego ikad, ali da će se razgovor nastaviti i tražiti rješenje.

- Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad. Zatražit ću od kolega da malo provjeri. Razumijem da postoje različite kategorije plaća u zdravstvenom sustavu. Zato ministar ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti, kaže Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:06