MASOVNA GROBNICA

Identificirano još pet nestalih u Domovinskom ratu čiji su ostaci pronađeni pokraj Vukovara

Hrvatska još traga za 1807 nestalih u Domovinskom ratu, od kojih je 504 s područja Vukovarsko-srijemske županije
 Ministarstvo branitelja

Još je pet osoba, koje su se vodile kao nestale u Domovinskom ratu, identificirano iz masovne grobnice u Šarviz doli nedaleko od Vukovara.

Obitelji hrvatskih branitelja iz Berka, Marina Kujundžića (1954.), Josipa Madajčeka (1958.) i Milana Latkovića (1960.) te dvoje civila iz Vukovara, napokon su našle svoje najmilije, što im je potvrđeno identifikacijom koja je obavljena jučer u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru.

- I ova današnja identifikacija rezultat je uloženih napora svih uključenih u ovaj iznimno zahtjevan i složen proces, koji je za nas prioriet. To je ujedno pokazatelj naše pune posvećenosti pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Saznati istinu

Drage obitelji, iako su naša postignuća daleko od onoga što svi zajedno želimo, a to je saznati istinu o sudbini svih naših nestalih, vjerujem da prepoznajete napore koje ulažemo u ovaj iznimno osjetljiv i složen proces - rekao je jučer obiteljima identificiranih Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, zahvalivši im na povjerenju i strpljenju.

Inače, grobnica u Šarviz doli je sekundarna, a iz nje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 osoba, od kojih su četiri identificirane u travnju, a jučerašnjom identifikacijom obitelji su prihvatile DNK nalaze za još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu. Sve osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991. s područja Vukovara i Berka, muškog su spola i u dobi od 25 do 60 godina.

Preliminarna obrada posmrtnih ostataka obavljena je u vukovarskoj bolnici, a DNK analiza na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Masovne grobnice

U zadnjih sedam godina terenskim istraživanjem na 364 lokacije pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 173 osobe, a u tom su razdoblju identificirane 253 osobe, hrvatska branitelja i civila.

Od toga samo na području Vukovarske županije pretraženo je 126 lokacija, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 39 osoba.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja izvijestili su i da su "sve tri masovne grobnice pronađene na širem vukovarskom području, i to: kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz dola (2023.) iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 osoba i identificirano 9 žrtava, a identifikacija preostalih posmrtnih ostataka iz te masovne grobnice uslijedit će nakon što se dobiju DNA nalazi".

Inače, uz Šarviz dolu se i dalje provode istraživanja, kao i na Petrovačkoj doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:00