ZAVRŠEN SASTANAK

IDILA NA SASTANKU SVE TRI STRANE Most, HDZ i SDP nakon što su vijećali tri i pol sata: Složili smo se oko svega!

 CROPIX

NOVO 15:50 - Nakon više od tri sata završen je tripartitni sastanak predstavnika Mosta, HDZ-a i SDP-a. Razgovorima su sve tri strane zadovoljne.

- Nastavljamo sutra i prekosutra, o puno stvari smo razgovarali, oko nekih ćemo se vjerojatno dogovoriti, a vidjet ćemo hoćemo ili oko svih - izjavio je sa strane HDZ-a Željko Reiner koji nije decidirano rekao hoće li doći do formiranja zajedničke vlade, već je samo poručio da će razgovarati kao i do sada.

Voditelj pregovora sa strane koalicije Hrvatska raste, SDP-ovac Branko Grčić, rekao je da je sastanak bio skroz dobar i da je on po prirodi uvijek optimističan. Poručio je kako su odradili raspravu o pitanjima koja su na bilo koji način ostala sporna u ranijim raspravama, poput područja fiskalne i monetarne politike, zaštite okoliša i poljoprivrede, a druga područja se nastavljaju sutra.

- Sve što smo danas radili smo potpuno uskladili i s HDZ-om - rekao je Grčić odgovorivši na pitanje o tripartitnoj vladi kratkim "da".

Grčić je i rekao da je njihov inicijalni prijedlog za mandatara Božo Petrov što je i Zoran Milanović jasno izrekao.

- Ako do toga ne dođe, vjerojatno će biti alternativnih prijedloga. Popodne ćemo se još dogovoriti tko večeras ide na sastanak.

HDZ-ova voditeljica pregovora Ivana Maletić novinarima je rekla kako je bilo riječ o programskom razgovoru i nastavku na prijašnje sastanke dok će se večeras razgovarati o svemu ostalome.

- Vrlo smo zadovoljni ovim dijelom dogovora oko programa, a kada je riječ o tripartitnoj vladi vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati - rekla je Maletić.

Nije htjela odgovoriti je li i HDZ-u Božo Petrov prihvatljiv kao mandatar, kazavši da su to pitanja za neke druge razine.

- Razgovarali smo o javnoj upravi, jedincima lokalne i regionalne samouprave i poljoprivredi koja je bila pitanje broj jedan i zaštiti okoliša.

Ines Strenja Linić sa strane Mosta nakon sastanka je zračila optimizmom poručivši kako su danas započeli jednu sasvim novu priču i došli do trenutka kada su sve tri strane sjele za stol.

- Jako sam zadovoljna načinom na koji smo uspjeli raspraviti i praktički se usuglasiti oko svih onih manjih prijepora koji su bili iskristalizirani tijekom prijašnjih razgovora. Našli smo se negdje na sredini, zbilja je bio ugodan razgovor i mislim da je ovo jako dobar dan za Hrvatsku. To je ono što smo mi željeli. Trenutak u kojem moramo zajedno razmišljati kako Hrvatskoj donijeti promjene koje su neophodan - rekla je Strenja Linić.

Ona je otkrila da je HDZ pristao da se razgovora i o smanjenju broja županija.

- HDZ je pristao da sjednemo, napravimo analizu i da postoje jasni kriterij zašto ćemo smanjiti broj županija. Složili smo se da broj stanovnika ne mora biti jedini kriterij, nego i fiskalni kapacitet. Očekujemo da ćemo do utorka naći suglasje i oko mandatara.

---------------------------------------

12:15 - Na sastanak nije došao ni Božo Petrov. Od predstavnika Mosta tu su Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak, Ines Strenja Linić, Ružica Vukovac i Slaven Dobrović.

---------------------------------------

12:13 - Minutu, dvije prije 12 sati u središnjicu su došli i HDZ-ovci.

Željko Reiner je kazao da se nada kako će se na ovom sastanku postići konkretni dogovori.

Na pitanje hoće li se dogovoriti s SDP-om kazao je da očekuje da će se dogovoriti sa svima koji su bili na sastanku.

Upitan vjeruje li u tripartitnu vladu, kazao je:

- Mi vjerujemo u zajedništvo i da Hrvatskoj treba napokon stabilna vlast.

Novinari su ga pitali je li HDZ bliže mostu nego SDP.

- To je opće poznato da smo puno bliže Mostu nego suprotna strana koja je ionako bila odustala od pregovora, a sada su se u zadnji čas predomislili kada su zaključili da gube svoje pozicije.

Reiner je na pitanje hoće li HDZ pristati na ono što SDP od njih traži kako bi surađivali, kazao kako će se o tome danas pregovarati i kako su zato danas i došli.

---------------------------------------

12:11 - Uoči najnovijeg kruga pregovora Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste građani nisu pisali poruke na tabli pred ulazom u središnjicu Mosta, kao do sada, već je netko iz automobila pred ulaz u Smičiklasovoj ulici bacio plakat prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na kojemu piše 'Ovo nije moj HDZ, ovi su me izdali', javlja HRT.

---------------------------------------

12:02 - Prvi su došli predstavnici SDP-a. Branko Grčić je kazao kako su na sastanak došli 'uz puno dobre volje i bez fige u džepu'.

- Odluke koe smo ovvih dana donijeli bile su teške, ali u korist suradnje i formiranja vlade i saborske većine - kazao je Grčić.

Nije odgovorio vjeruje li u tripartitnu vladu.

---------------------------------------

12:02 - Uoči početka sastanka Robert Podolnjak je kazao kako se na sastanku moraju dogovoriti detalji te potvrdio kako i dalje vjeruje u tripartitnu vladu.

- Ovo je prvi put da se razgovara s obje strane te da se moramo dogovoriti o reformana u izvršnoj vlasti. Na pitanje novinara vjeruje li u tripartitnu vladu, uzdahnuo je i rekao 'Vjerujem'.

Ines Strenja Linić iz Mosta kazala je kako je ovo veliki dan za Hrvatsku jer su sve tri strane spremne za razgovor o meritumu.

- Drago nam je da smo svi spremni sjesti za stol i porazgovarati o meritumu stvari, a to su reforme koje su bitne za Hrvatsku - kazala je Strenja Linić.

Na pitanje što očekuje od sastnaka rekla je da očekuje dogovor te dodala da će se u utorak znati ime mandatara. Na pitanje hoće li to biti Petrov, kazala je: 'Vidjet ćemo, mi smo za dogovor.'

---------------------------------------

ZAGREB 08:44 - U sjedištu Mosta nezavisnih lista počeo je sastanak na koji je Most pozvao predstavnike HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste kako bi 'zajednički odabrali ključne, najvažnije promjene koje su usuglasili ranije, a koje se trebaju napraviti u iduće četiri godine'.

Iz Mosta će na tom sastanku biti pet njegovih predstavnika, a sljedeći sastanak bit će u 19 sati i na njemu je predviđeno iznošenje prijedloga za nestranačkog mandatara i usuglašavanje o tome.

- Sve stranke koje žele sudjelovati u formiranju Vlade pozvane su na sastanak. One stranke koje formiraju Vladu, definirat će i druge pozicije, uključujući i one u Saboru - navodi se u pozivu Mosta nezavisnih lista dvjema koalicijama.

Na sastanku neće prisustovati predsjednik SDP-a Zoran Milanović budući da je na summitu u Bruxellesu, a SDP predstavljaju Siniša Hajdaš Dončić, Branko Grčić, Arsen Bauk, Boris Lalovac i Milanka Opačić.

HDZ-ov tim na sastanku s Mostom predvodit će pak ekonomska stručnjakinja i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić. Na pregovorima će ispred HDZ-a sudjelovati i Goran Marić, Oleg Butković, Željko Reiner, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat, Martin Pastuović i Nikolina Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 20:19