AFERA U ISTRI

IDS hitno iz stranke izbacio članicu: ‘Pišu da je povezana s talijanskim mafijašima!‘; Reagirala i prozvana vijećnica

Prozvana Lena Korenika tvrdi da s okrivljenim Di Caprijom nema nikakve veze. - Surađivala sam s njegovim sinom...

Lena Korenika

 Facebook/ids Buje/

IDS je jučer promptno iz svojih redova izbacio svoju članicu Lenu Koreniku iz Buja nakon što je na istarskom portalu Istra24 objavljen članak u kojem se navode indicije da je povezana s talijanskim mafijaškim klanom klanom Di Caprio. Korenika je članica ove stranke tek dvije godine, a bila je na listi IDS-a za gradsko vijeće Buja na posljednjim izborima, no nakon izbora mandat je prepustila kolegama. Trenutno je i predsjednica Zajednice Talijana Buje.

- Šokirani smo onime što smo imali prilike čitati na jednom lokalnom portalu. Razgovarao sam s kolegama s Bujštine koji su također zaprepašteni te decidirano tvrde da ni oni nisu imali apsolutno nikakvih saznanja o ovom slučaju. Da jesu, siguran sam da dotična osoba ne bi bila primljena u članstvo IDS-a, a kamoli bila na našoj listi za gradsko vijeće. Bez obzira što je cijeli slučaj u fazi indicija, promptno smo donijeli odluku da gđa. Lena Korenika prestaje biti članom stranke te koristim i ovu priliku da ju pozovem da podnese neopozivu ostavku na mjesto gradske vijećnice, kazao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Nadalje, dodao je da je Korenika bila predložena na njihovoj listi zbog angažmana u Zajednici Talijana Buje temeljem svega što je napravila za Talijansku zajednicu.

- To je segment koji ne umanjujemo i ne možemo osporiti. Međutim, optužbe koje joj se stavljaju na teret, stranci predstavljaju uteg kada je riječ o integritetu, a to IDS, sa mnom na čelu, ne može niti nema namjeru tolerirati, kazao je Paus.

Naime, u članku novinara Dražena Majića navodi se da je Lena Korenika, koja vodi u Bujama računovodstveni Obrt E.KO. sudjelovala u upravljanju četiri tvrtke kao direktorica ili suvlasnica koje su povezane s mafijaškim klanom Di Caprio koja je pak povezana s kriminalnom organizacijom Camorra. Arturu Salvatoru Di Capriju se trenutno s još 30 osoba sudi na sudu u Frosinoneu jer se tereti da je bio na čelu zločinačkog udruženja koje se bavilo raznim poslovnim prijevarama, pranjem novca, ucjenama i prostitucijom. U tim poslovima klan Di Caprio koristio je, tvrde istražitelji, a iznosi portal Istra24, 23 tvrtke od kojih je sedam locirano izvan Italije, pretežno u Rumunjskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Grupa je, prenosi portal Istra24, korištenjem raznih kriminalnih metoda preuzimala tvrtke poduzetnika iz okolice Frosinonea, Caserte, ali i regije Veneto, a istraga je pokrenuta kada je jedan od poduzetnika izvršio samoubojstvo. Nakon istrage financijska policija zaplijenila je 100 milijuna eura imovine klana koji smatra dijelom Camorre. Osim Di Caprija u zatvoru je i njegova njegov nećak Michaele Posillipo, kći Tecla Alessandra Di Caprio te sinovi Pasquale i Vitaliano te Teclin partner Fillipo Sabene.

A Arturo Salvatore Di Caprio je prije nekoliko godina osobno bio suvlasnik tvrtke Egida Capris d.o.o. sa sjedištem u Bujama. Osim njega, suvlasnici tvrtke koja se bavila ugostiteljskom djelatnošću, bili su i njegova kći Tecla Alessandra i sin Pasquale. Potom je vlasnica tvrtke bila Eliana Barbo iz Buja, a zatim njena kći Lena Korenika. Di Caprio je bio i suvlasnik nekretninske tvrtke Buje Engineering d.o.o., a suvlasnice su potom bile i Eliana Barbo i Lena Korenika, da bi danas vlasnik bila Di Caprijova tvrtka Bu Bu Enterprising iz Slovenije u vlasništvu njegovog sina Vitaliana. Kći Tecla Allesandra Di Caprio suvlasnica je i transportne tvrtke AS Leonardo Transport d.o.o. koja je registrirana u Rumunjskoj s podružnicom u Bujama koju zastupa Lena Korenika, a kao jedan od suvlasnika vodi se i Michaele Posillipo. Na adresi Korenikinog obrta registrirana je i tvrtka za trgovinu na veliko Buje World d.o.o. čiji su suvlasnici tvrtke bili Lena Korenika, Vitaliano Di Caprio i Michaele Posillipo. Trenutni je vlasnik slovenska tvrtka Bu Bu Enterprising u vlasništvu obitelji Di Caprio.

Korenika: ‘Zaprepaštena sam postupkom šefa IDS-a‘

Bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin nije bio zainteresiran za komentar poručivši nam da je praznik te da ima obveza. Sama Korenika veli da je bila zaprepaštena postupkom predsjednika IDS-a.

- Ostala sam zaprepaštena takvim postupkom predsjednika IDS-a koji nije imao minutu vremena da me nazove i da sazna s vlastitom podružnicom što i kako, ni tko sam i što činim za Buje kao dio stranke. Ne znam što reći. Nažalost, prije izlaska članka nisam se uspjela sastati s predsjednikom gradskog vijeća, niti gradonačelnikom. On je svoje odradio, bez da digne telefon i nazove me. A na moj su račun pale jako teške optužbe, ističe ova sada bivša članica IDS-a. Veli da s okrivljenim Di Caprijom nema nikakve veze.

- Poslovni odnos imam s njegovom sinom. Mene su praktički povezali s mafijom, ne znam što reći. Pola toga nije istina. Ja imam računovodstveni servis koji radi više od 30 godina zahvaljujući mojoj majci. Imam uredan posao i jako puno klijenata, a ovo ostavlja ružan dojam. Te informacije nisu točne, kazala nam je Korenika.

Ništa sporno u svemu ne vidi ni predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul koji nam kaže da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

- Gospođa Lena Korenika je kao predsjednica Zajednice Talijana uvijek imala i ima korektan i transparentan odnos oko upravljanja Zajednicom Talijana te dobar odnos s Talijanskom unijom. Uvijek smo korektno surađivali i nikad nismo imali ikakve probleme oko upravljanja donacijama. Ono što sam saznao iz medija je da je poslovno surađuje s tvrtkama koje su legitimno registrirane u Hrvatskoj. Meni nije poznato da su ove tvrtke radile ikakve ilegalne radnje. A ako je to tako, to mora utvrditi policija. Treba vidjeti hoće li biti istraga, zaključio je Tremul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:17