ELENA PUH BELCI

IDS ima kandidatkinju za gradonačelnicu Pule: ‘Ne bojim se ničega. Ulazim u ovo s jasnom idejom‘

‘Imam tri grupe prioriteta. Na prvom mjestu su teme vezane uz gospodarstvo i radna mjesta‘, rekla je Elena Puh Belci
Elena Puh Belci
 Sasa Cetkovic

IDS je prvi put u povijesti za najveći grad u Istri za iduće lokalne izbore istaknuo kao svoju uzdanicu ženu. Riječ je o dosadašnjoj dogradonačelnici 49-godišnjoj Eleni Puh Belci koja se u gradskoj upravi bavila prije svega društvenim pitanima, školama i vrtićima. U javnosti se dosad nije pretjerano isticala, posebno ne svojim političkim istupima ili izjavama. Čak je prije dvije godine istaknula da se ne bi kandidirala za mjesto gradonačelnice i da je timski igrač. Ali očito se situacija u Puli promijenila, tim više što će se aktualni gradonačelnik Boris Miletić, ujedno i predsjednik IDS-a kandidirati za istarskog župana. Kandidaturu još nije istaknuo, ali to bi se moglo dogoditi vrlo brzo s obzirom na to da je IDS sada izašao sa svojom kandidatkinjom za predstojeće lokalne izbore. S druge strane Robert Cvek, drugi Miletićev zamjenik u Gradu, za kojega se dugo vremena mislilo da će zamijeniti aktualnog gradonačelnika, očito nije dobro kotirao među biračima. Spominjalo se i ime Marina Lerotića, novog IDS-ovog saborskog zastupnika, ali on još pulskoj javnosti nije dovoljno zvučno i poznato ime.

- Kandidatura je već dugo vremena na stolu i sada je bio pravi trenutak da je prihvatim. Kao i uvijek do sada, imam podršku obitelji što mi je jako važno. Moći ću se posvetiti svome gradu onako kako mislim da treba. Pulu poznajem u dušu, znam svaki segment upravljanja gradom i imam jasnu ideju kojim smjerom se Pula treba dalje razvijati. Pula je grad koji je u posljednjih deset godina nevjerojatno napredovao. Prema svim relevantnim istraživanjima, Pula je jedan od najugodnijih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj. A ja mislim da Pula može još više od toga, da može biti jedan od najuspješnijih gradova u Europi. Zapravo sam sigurna u to i to je ključni razlog zbog kojega sam se kandidirala. U životu sve obaveze, pa tako i ovu, prihvaćam kada osjetim da je to taj trenutak. Kad sam objavila kandidaturu, reakcije su bile odlične, stvorila se jedna jako dobra energija. Iako su Istrijani pokazali nevjerojatnu disciplinu i strpljenje, pandemija je donijela potpuno drugačiji način življenja od onoga na koji smo navikli. Zato nam sada svima trebaju nada i jedan novi optimizam, kazala nam je Miletićeva zamjenica u zadnja dva mandata koja hvali aktualnog gradonačelnika.

- Boris Miletić je u posljednjih 15 godina ostavio snažan potpis u Puli i napravio je jako puno toga. Pula se iz jednog vojnog, industrijskog grada transformirala u turističku atrakciju. Osim toga, Boris Miletić je napravio stvari koje se nitko prije njega nije usudio, izgradio je kanalizaciju i plinovod, doveo je novu opću bolnicu u Pulu i mogu nabrajati do sutra. Ali svatko ima svoj stil i način rada i moj stil će se sigurno razlikovati od stila gradonačelnika Miletića. To je normalno i jedino ispravno, kaže nam dalje IDS-ova kandidatkinja za iduće lokalne izbore. Smatra da je Pula u zadnjih petnaestak godina jako napredovala, od infrastrukture, prometnica, škola i vrtića pa nadalje. Ali isto tako misli da Pula ima još neiskorištenih mogućnosti, da je jedan od gradova s najvećim potencijalom na Mediteranu i da je došlo vrijeme za jedan novi iskorak.

- Sigurno će biti novih ideja i projekata, a od sebe i svojih suradnika očekujem kreativnost i inovativnost, ističe dalje, no ne precizira koji će primjerice biti top tri projekta kojima će se, ako osvoji izbore u najvećem istarskog gradu, posvetiti.

- Imam tri grupe prioriteta. S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom, na prvom mjestu su teme vezane uz gospodarstvo i radna mjesta – to je kičma i osnova za prosperitet našeg grada. Moramo osigurati podršku gospodarstva i nastaviti stvarati nova radna mjesta. Kao drugo, u Puli je trebalo odraditi puno infrastrukturnih zahvata koji po prirodi stvari dugo traju. To je odrađeno i sad se možemo posvetiti uljepšavanju grada, sređivanju fasada, parkova, pješačkih staze itd. S tim da će fokus i dalje biti na razvoju infrastrukture na području cijelog grada, s posebnim naglaskom na rješavanje problema parkinga i prometa. Kao treće, podizanje društvenog standarda u najširem smislu riječi ostaje jedan od top prioriteta, od dodatnog unaprjeđenja standarda u vrtićima, školama, domovima za starije i nemoćne, do skrbi za djecu s posebnim potrebama i jačanje inicijativa u kulturi, općenita je Puh Belci. Pitamo ju hoće li se možda više usmjeriti ulaganjima u vrtiće i škole te raznim projektima kojima bi se mogao podignuti standard u tim sektorima, tim više što je po struci pedagog, a u Perugi je usavršila Montessori pedagogiju. Kaže da neće.

- To je kao da pitate liječnika koji je postao gradonačelnik hoće li se više baviti pitanjima zdravstva nego svim drugim. Naravno da neće. Posvećeni ste svemu, a prioritete određujete ovisno o potrebama svoga grada! Već sam rekla da će mi očuvanje i razvoj gospodarstva i novih radnih mjesta biti na prvom mjestu. Jasno da će bitan dio aktivnosti i sredstava i dalje odlaziti na unaprjeđenje i širenje škola i vrtića, odnosno na društveni standard u širem smislu. To je duša svakog grada i ja sam u tom sektoru doma, to je točno. Pokrenula sam i vodila čitav niz projekata koji se bave školstvom i predškolskim odgojem. Takav je recimo smart projekt digitalizacije e-Vrtića, prvi i još uvijek jedini takav projekt u Hrvatskoj ili recimo projekt „PulaPetPlus“, koji je nagrađen kao najbolji projekt sigurnosti u zajednici, kaže nam Puh Belci koja je svoj profesionalni put započela u Dječjem vrtiću „Kockica“ gdje je radila kao odgajateljica i ravnateljica. Zadnjih dvadesetak godina radi u gradskoj upravi gdje je prošla put od pripravnice, stručne savjetnice, pomoćnice pročelnika, v.d. pročelnice pa do zamjenice gradonačelnika. Ističe da se u kampanji ničeg ne boji i da ima jasnu viziju što želi.

- Zašto bih se bojala? Ne bojim se ničega. Ulazim u ovo s jasnom idejom što želim napraviti, otvorenog srca i s ogromnom podrškom moje obitelji i mojih Puležana. Nemam se čega bojati, kazala je Puh Belci koja za sebe opisuje kao odgovornu, pedantnu, hrabru, tolerantnu i vedru osobu.

- Žena koja stoji s obje noge čvrsto na zemlji, uporna i spremna na pomicanje granica. Ali prije svega ponosna majka troje djece, supruga, volonterka u humanitarnim organizacijama i planinarka. I da, vlasnica veselog maltezera Thiaga, opisala se IDS-ova kandidatkinja za Pulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:10