PRIPREME ZA IZBORE

IDS izašao iz SDP-ove koalicije pa sklopio novi sporazum: ‘Ovo je nastavak plodonosne suradnje‘

Nismo zadovoljni da je prosječna hrvatska mirovina na samome dnu mirovina u zemljama EU

Konferencija za medije IDS-a 

 Goran Sebelic/Cropix

- Ovo je nastavak plodonosne suradnje IDS-a i PGS-a s Istarskom strankom umirovljenika (ISU-PIP) koja je dokazana kroz čitav niz izbornih ciklusa koji su se dogodili u proteklih 10 godina, kazao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus na današnjem potpisivanju Sporazuma o podršci i suradnji Istarske stranke umirovljenika na predstojećim parlamentarnim izborima.

Paus je nadalje kazao da je koalicija IDS-PGS-Fokus-NS Reformisti danas jača i brojnija za još jednog partnera, Istarsku stranku umirovljenika, jer, istaknuo je Paus, "za nas je važno da umirovljenička populacija ima svog predstavnika, kako u općinama i gradovima, tako i na nacionalnoj razini kako bi se mogli zalagati za one politike koje doprinose kvaliteti života naših građana treće životne dobi".

Predsjednik IDS-a je na tom tragu nabrojao konkretne rezultate koji su ostvareni u proteklom razdoblju kao što su dogradnja doma u Buzetu koja je realizirana u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Buzetom, izgradnja doma u Labinu koji je pred otvaranjem te dom umirovljenika u Pazinu.

- U suradnji s ISU-om smo pokrenuli projekt pomoći u kući gdje gerontodomaćice odrađuju važan posao za građane treće životne dobi, potom centar pomoći 521, a jedna od politika koja će nam biti u fokusu i za koju ćemo se založiti na nacionalnoj razini jeste da najviše 30 posto mirovine može ići na režijske troškove, a sve što prelazi 30 posto treba se namiriti iz socijalnih programa, što države što lokalnih i regionalnih samouprava, kako bi zaštitili primanja naših umirovljenika i osigurali im što bolju kvalitetu života, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

image

Dalibor Paus, Zdenko Pliško i Darijo Vasilić

Goran Sebelic/Cropix

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je zadovoljstvo priključenjem ISU-a koaliciji što ide u prilog tvrdnji da PGS i IDS imaju visoku socijalnu osjetljivost za osobe starije životne dobi.

- Mi jasno ističemo da nismo zadovoljni položajem umirovljenika u Hrvatskoj, da nismo zadovoljni činjenicom da je prosječna hrvatska mirovina na samome dnu mirovina u zemljama EU, da prosječna mirovina kod nas doseže tek 40 posto prosječne plaće i da nema dinamike u promjenama tih odnosa, kazao je Vasilić istaknuvši kako se ništa po tom pitanju u posljednjih 10 godina nije promijenilo.

Vasilić se naposljetku dotaknuo i gorućeg problema u Primorsko-goranskoj županiji – nedostatak domova za umirovljenike. - U PGŽ nije izgrađen niti jedan javni dom umirovljenika posljednjih 30 godina! Otvarani su, dakako, privatni, ali golem je nesrazmjer u cijenama javnih i privatnih domova i malo koji umirovljenik može si priuštiti odlazak u privatni, a u javni ne može doći zbog ogromnih lista čekanja. Zato se zalažemo da država subvencionira razliku u cijeni privatnih i javnih domova, napomenuo je predsjednik PGS-a te zaključio "mi smo na strani umirovljenika i uvijek ćemo biti!"

Predsjednik Istarske stranke umirovljenika Zdenko Pliško na samom je početku izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje s regionalnim strankama IDS-om i PGS-om.

- Istarska stranka umirovljenika nastala je prije 12 godina i prije 12 godina nastala je suradnja s IDS-om. Vjerujem da ćemo u ovom mandatu uspjeti realizirati sve postavljene ciljeve jer imamo partnere s kojima u ovih 12 godina surađujemo, a ono što smo započeli smo i odradili. Uspjeli smo napraviti promjene jer smo bili realni u svojim zahtjevima, kazao je Pliško dodajući kako je na inicijativu Istarske stranke umirovljenika financiran program palijativne skrbi koji je kasnije prenesen na područje čitave županije, a zatim prekopiran na područje cijele Hrvatske.

Predsjednika IDS-a Dalibor Paus je, podsjećamo, prije nekoliko dana da je velika koalicija predvođena SDP-om za njih "više-manje gotova priča" te da ih je ta stranka na neki način izgurala prihvaćanjem predsjednika Zorana Milanovića za premijerskog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:32