‘ŠUŠKANJA‘ U ISTRI

IDS-ov Marin Lerotić protivi se proizvodnji oružja u Uljaniku: ‘Država mora reći što želi proizvoditi u Puli‘

Češko poduzeće CE Industries koje je dalo obvezujuću ponudu za Uljanik bavi se proizvodnjom i prodajom naoružanja

Marin Lerotić

 Damjan Tadić/Cropix

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić u Saboru je u srijedu govorio o temi o kojoj se u Istri sve glasnije "šuška" - prodaji Uljanik brodogradilišta 1856, odnosno udjela države koji u Uljanik brodogradilištu čini preko 54%.

Lerotić napominje kako je češko poduzeće CE Industries još prošle godine dalo obvezujuću ponudu o kupnji brodogradilišta Uljanik 1856 u iznosu od 155 milijuna kuna i još minimalno 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da se pokriju nastali gubici i stabilizira poslovanje. Posebno je naglasio da se CE Industries u Češkoj i Slovačkoj bavi proizvodnjom i prodajom naoružanja te je u svojoj ponudi za kupnju najavio da će se nastaviti baviti brodogradnjom, ali i drugim djelatnostima u kojima posjeduju iskustvo i znanje, a za što se vrlo lako može zaključiti da je proizvodnja naoružanja.

Istaknuo je kako vjeruje da građanima Pule nije prihvatljivo da se u centru Pule proizvodi oružje, municija ili drugo naoružanje te je ukazao na činjenicu trenutnih prostornih planova Grada Pule koji to područje definiraju kao brodograđevno, što je izuzetno bitno za Pulu, Istru, ali i Hrvatsku, kojoj je prijeko potrebna proizvodna djelatnost i izvozna industrija.

- Želim istaknuti da država i Vlada moraju jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanja što žele da se proizvodi u Puli i za to dobiti i podršku građana Pule, ali i gradskog vijeća te se postaviti po pitanju brodogradnje u Hrvatskoj, naročito kada znamo da brodogradnja može i mora biti strateška djelatnost u Hrvatskoj - kazao je Lerotić i podsjetio na ponašanje Vlade 2018. i 2019.g., kada je država kao najveći pojedinačni vlasnik s 25% udjela u vlasništvu digla ruke od brodogradnje u Puli, poslavši jasnu poruku kada na zadnjoj skupštini društva nije predložila člana nadzornog odbora ispred države iako je bila najveći pojedinačni vlasnik.

Zaključio je da se to ne smije ponoviti te kako država mora stati iza brodogradnje, kao što je svojevremeno stala iza Podravke kada se na Markovom trgu birala nova predsjednica uprave, bivša ministrica, gospođa Martina Dalić.

- Brodogradnja čini veliki dio Pulskog identiteta te je vrijeme da ova Vlada pokaže razumijevanje prema tom identitetu i napokon po pitanju Uljanika učini ispravnu stvar - zaključio je zastupnik IDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:21