'JA SAM ISTRIJAN'

IDS: Pozvat ćemo građane Istre da se na popisu izjasne kao Istrijani

'Nitko tko to ne želi ne mora se nacionalno opredijeliti, Hrvat, Talijan, Srbin, ali može regionalnom pripadnošću', poručuju iz IDS-a

PULA - Idućeg tjedna Klub mladih IDS-a započet se s kampanjom "Ja sam Istrijan" vezanom za skori popis stanovništva. Predsjednik mladih IDS-a Vili Rosanda pojašnjava da je cilj kampanje informirati ljude o njihovim pravima vezanim za nacionalno, odnosno u ovom slučaju, regionalno izjašnjavanje.

Građani nisu upoznati da se na popisu stanovništva mogu i regionalno izjasniti tj. da se ne moraju nacionalno opredijeliti. Mi ćemo ih ovom kampanjom s time upoznati, jer im to zakon omogućava. Naime nitko tko to ne želi ne mora se nacionalno opredijeliti, Hrvat, Talijan, Srbin, ali može regionalnom pripadnošću i popisivač je dužan njihovo regionalno opredijeljenje i upisati jer zato postoji i posebna rubrika.

- To zna vrlo malo ljudi, koji su zbog svog regionalnog izjašnjavanja u prošlim popisima stanovništva, a kako ih popisivači također zbog neznanja, nisu regionalno kao Istrijane htjeli upisati, bili uskraćeni za svoja prava - veli Rosanda.

Kaže on i da u toj kampanji nema ničeg političkog, pa ni predizbornog prikupljanja glasova među istarskim biračima ili nečeg usmjerenog prema onima koji će se nacionalno opredijeliti, u Istri u većini slučajeva kao Hrvati, "već naprosto želimo građane upoznati s njihovima pravima, a jedno od tih je i regionaln opredijeljenje, a u Istri kao Istrijan".

Kampanju će provoditi putem interneta, faceboka, ali i na terenu, klasičnim oblicima dijeljenjem letaka i neposrednim razgovorima.

- Mi ne želimo nikoga uvrijediti , ali zaista mnogi koji se žele izjasniti kao Istrijani ne znaju da na to imaju pravo i da neće ako se izjasne kao Istrijani ili Istrani biti upisani kao neopredijeljeni - ustvrdio je Vili Rosanda.

Inače, na popisu stanovništva 1991. godine približno 25 tisuća građana izjasnilo se Istranima, dok ih se tako prije deset godina izjasnilo oko 8 tisuća. Hoće li se ovom kampanjom veći broj građana poluotoka izjasniti Istranima ili Istrijanima pokazat će se nakon popisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:57