NOVA INICIJATIVA

IDS predstavio portal bespravnagradnja.hr: ‘Svi znamo da nam je Državni inspektorat potkapacitiran‘

Na portalu će građani moći vidjeti sve lokacije bespravne gradnje, a imaju i mogućnost na jednostavan način anonimno prijaviti istu

Emil Daus, Dalibor Paus i Marin Lerotić

 Damjan Tadic/CROPIX

Šef IDS-a Dalibor Paus i predsjednik saborskog Kluba stranke Emil Daus u srijedu su u Hrvatskom saboru upozorili na problem bespravne gradnje te predstavili portal bespravnjagradnja.hr koji je pokrenulo 17 općina u Istri kojima upravlja ta stranka.

- O problemu bespravne gradnje govorimo u Saboru jer je to jedina institucija koja može dati zakonodavni okvir kojim će se poboljšati rješavanje pitanja bespravne gradnje, a preko puta Vlade, koja jedina ima alate, zajedno s Državnim inspektoratom, da provodi postojeći zakonski okvir, ali i da pripremi novi, bolji - rekao je Paus na konferenciji za novinare.

Problem traje desetljećima i pokušalo ga se riješiti legalizacijom svih postojećih objekata, no ta je legalizacija samo dala vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, upozorio je, jer su shvatili da su oni bili u pravu kad su išli graditi bespravno, a ne oni koji su vadili sve potrebne papire.

- Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran kako bi pratio bujanje bespravne gradnje na obali, a mi u Istri želimo reagirati na tu pojavu i pokušati je spriječiti - rekao je.

Stoga je 17 gradova i općina s područja Istarske županije u kojima upravlja IDS pokrenulo portal pod nazivom bespravnagradnja.hr na kojem se mogu vidjeti svi razmjeri tog problema.

Uspostavljanje portala ima četiri cilja - upozoriti javnost na obim bespravne gradnje, ukazati na to da općine i gradovi u postojećem zakonodavnom okviru poduzimaju ono što je u njihovoj moći kako bi je spriječile, uključivanje građana jer će moći anonimno prijaviti bespravnu gradnju te dodatni pritisak na vladajuće da se sadašnji zakon promijeni.

Paus je pozvao općine i gradove iz cijele Hrvatske da se pridruže inicijativi, kao i sve građane, kako bi svi zajedno pokušali "zaustaviti ovo zlo" i pokušali "sačuvati prostor za buduće generacije".

Na portalu će građani moći vidjeti sve lokacije bespravne gradnje, a imaju i mogućnost na jednostavan način anonimno prijaviti istu, a ta prijava "odlazi" općini te državnom inspektoratu.

Šef Kluba IDS-a najavio je da će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedloge izmjena zakona o građevinskoj inspekciji kojima bi se komunalne redare ovlastilo i za izdavanje rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja.

- Oni to sad mogu raditi s mobilnim, ali ne i s čvrstim građevinama. To je prvi, manji korak i takva mala izmjena omogućila bi brzu reakciju u zaštiti javnog prostora. Dugoročno tražimo spuštanje inspekcijskih ovlasti na jedinice lokalne samouprave, jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa - rekao je Daus.

IDS-ovci su pozvali Vladu da se javno kaže da nikakve nove legalizacije bespravne gradnje neće biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:35