RASPAD KOALICIJE

IDS traži nove izbore u Puli: ‘U gradu vlada politički kaos, 10 mjeseci nije pokrenuo ništa‘

‘Vlast svoje evidentno nesnalaženje ne može više sakriti iza tek osvojenog mandata, niti optuživati u nedogled bivšu vlast‘

Robert Cvek

 Dusko Marusic/Cropix

Pulski IDS nakon raspada pulske koalicije koju čine nezavisna lista Filipa Zoričića, platforma Možemo i SDP zaziva nove izbore. Danas su to na konferenciji za novinare poručili bivši dogradonačelnik Robert Cvek i predsjednik gradske organizacije te stranke Daniel Deković. Nisu se izjasnili hoće li opozvati članicu Možemo Dušicu Radojčić s mjesta predsjednice vijeća. Vele da o tome tek trebaju razgovarati u stranci. Inače, IDS ima najviše vijećnika u gradskom vijeću – njih 8.

- U Puli vlada politički kaos. Vlast svoje evidentno nesnalaženje ne može više sakriti iza tek osvojenog mandata, niti optuživati u nedogled bivšu vlast za sve i svašta. Ostaje gola činjenica da ovaj sastav nije dorastao funkciji, a posljedica ovog stanja jest da naš grad tapka u mjestu. Gradonačelnik Zoričić dobro je utvrdio da – citiram - „Pula kao da stoji“. Zaboravio je navesti da je on, zajedno s partnerima, direktno odgovoran za današnje stanje. Može on tvrditi da nije bio zadovoljan sa stanjem pri preuzimanju mandata, to je njegova subjektivna ocjena, ali prva osoba grada, zajedno s partnerima, jedini su odgovorni što u razdoblju od gotovo 10 mjeseci nije ništa pokrenuo, kazao Deković. Dodao je da su vladajući zalutali na ovim funkcijama.

- Čovjek bi očekivao da će nakon toliko godina provedenih u oporbi, novi akteri došli s nizom konkretnih i provedivih rješenja, projekata i kvalitetnim idejama. Od toga ništa. Sve što imaju, odnosno sve što mogu staviti na stol jest nekoliko unaprijed pripremljenih fraza, koji nekim ušima lijepo zvuče i dobro funkcioniraju na društvenim mrežama, ali u smislu razvoja ne znače apsolutno ništa. Kad se makne celofan, kao i silne pokušaje da se građane šarmira nekom tobože „vizijom“, često nabijenoj emocijama, ostaje golema praznina. U gradu se ne događa ništa, ističe Deković.

Bivši IDS-ov dogradonačelnik Robert Cvek kazao je da se u ovom pulski sazivu gradskog vijeća i danje postavljaju kao opozicija.

- Nama postavljaju pitanja kao da je IDS na vlasti. Možemo ne iznenađuje. Oni su identični kakvi su bili u prethodnom mandatu. Njihov modus operandi se nije promijenio. S druge strane gradonačelnik olako bez ikakvog žaljenja iznosi ovu trenutnu situaciju u gradu kao da se njega, koji je najodgovornija osoba u gradu, ne tiče što i kako će grad funkcionirati u situaciju u koju nas je ove sa svojim koalicijskim partnerima, istaknuo je Cvek.

Osvrnuli su se i na problematiku oko UPU-a za Lungomare koja je izazvala raspad koalicije.

- Od Zoričićevih predstavnika koji na savjetovanju s građanima gledaju kao na cirkus i nose kokice, od sramotne manipulacije u režiji Možemovaca koji koriste djecu da bi poentirali, do sramotnih i niskih napada na osobnoj razini prema neistomišljenicima. Ako je to taj toliko obećani iskorak u pulskoj politici, ako je to svjetlo nakon godina i godina tame, onda možemo biti zadovoljni stagnacijom. Jer to je ne 1, već 10 koraka unazad za naš grad. Zato, moja poruka danas gradonačelniku Zoričiću, kao i predstavnicima pulskog SDP-a i Možemo, jest: budite bar jednom iskreni, ako niste u stanju sabrati se u kratkom roku, raspišite izbore! Ovo što radite je ne gledljivo i ne vodi nikamo, poručio je Deković. Dodao je da nema ništa protiv da se građane pita što žele na prostoru Lungomare i da se raspiše referendum. Isto tako, nije protiv gradnje hotela ako se uklapa u okoliš. No, o toj temi će tek razgovarati na klubu vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:46