TUŽNA VIJEST

IDUĆE GODINE ZABORAVITE NA SPAJANJE PRAZNIKA S VIKENDOM Kalendar za 2016. donosi jako malo veselja za radni narod

Na vratima nam je jedna "posna" praznička godina, piše Slobodna Dalmacija. Broj praznika od ukupno 14 dana ostaje, naravno, isti, ali neće se zaposleni građani Hrvatske baš usrećiti kalendarskim rasporedom tih blagdana, praznika i neradnih dana u 2016. godini.

U toj prijestupnoj godini, u kojoj će nam veljača imati 29 dana, sve se nekako posložilo tako da na naše tradicionalne "spajalice" praznika treba zaboraviti. Jer, nakon obilja spajanja i povezivanja blagdana u ovoj godini, stiže nam kalendar u kojemu su neradni dani nekako čudno raspoređeni u vikendu ili usred tjedna, pa je već sada jasno da dane godišnjeg odmora u idućoj godini treba pomno planirati.

Bez entuzijazma

Baš kad se dio sretnika, koji to mogu, naučio u ovoj godini s tek jednim ili dva radna dana povezati praznike i vikende i dobiti i po desetak slobodnih dana, već prvi pogled na kalendar 2016. godine jasno pokazuje kako to u njoj neće biti nikako moguće. To su prvi uočili turistički radnici koji su već uvelike zauzeti kreiranjem i slaganjem turističkih aranžmana za iduću godinu za domaće tržište, no bez velikog entuzijazma.

– Evo nam stiže jedna od onih godina u kojoj doslovno svaki slobodan dan treba dobro posložiti da bi se negdje otputovalo na nekoliko dana. Jer, tradicionalni praznici u kojima Hrvati vole povezivati te dane s vikendima, ove godine padaju tako u kalendaru da se ništa više od jednog dana ne može dobiti. Bit će sigurno manje putovanja zbog toga – kažu nam u turističkim agencijama.

Tako nam već prvi dan nove godine dolazi u petak, pa će se novogodišnji blagdani zapravo pretvoriti u jedan produženi vikend od četvrtka, a prvi sljedeći neradni dan, na blagdan Sveta tri kralja, 6. siječnja, pada u srijedu. Ovogodišnji rani Uskrs je već 27. ožujka, a neradni je dan, kao i obično, i Uskrsni ponedjeljak koji pada 28. ožujka. No, Praznik rada, 1. svibnja, nećemo osjetiti u predahu od posla jer je on u kalendarskoj nedjelji. Krajem svibnja ove je godine i Tijelovo, i to 26. svibnja, u četvrtak, koji se eventualno može povezati s jednim danom godišnjeg i dobiti četiri dana "u komadu". No, to je ujedno i jedini blagdan koji će u 2016. biti moguće tako spojiti. Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, pada usred tjedna, u srijedu, a Dan državnosti, 25. lipnja, je u – subotu, pa tako ni na taj praznik nećemo predahnuti od redovnog rada.

Produženi vikendi

Blagdani u kolovozu donose nam tek dva produžena vikenda.

Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, kalendarski je petak, dok je Velika Gospa u ponedjeljak, pa će ta dva vikenda, tko može, blagovati po tri slobodna dana, iako će većina uslužnih djelatnosti raditi već u subotu potpuno uobičajenim rasporedom. I jesenski blagdan Dana neovisnosti, 8. listopada, pada iduće godine u subotu, dok su Svi sveti, 1. studenog, u utorak. Najteže će, pak, biti završiti 2016. godinu bez slobodnih blagdanskih dana jer nam Božić 2016. godine pada u nedjelju pa se neće raditi zapravo samo 26. prosinca 2016. zbog Svetog Stjepana. Nova godina, naravno, tjedan kasnije opet dolazi u nedjelju, pa će se u ponedjeljak 2. siječnja 2017. krenuti na posao kao da se Nova godina preko vikenda nije ni dogodila. Eto, od 14 prazničkih dana u 2016. godini, čak šest njih dolazi u subotu ili nedjelju, pa se "spajači" praznika neće moći okoristiti kalendarskim rasporedom za mini godišnje odmore, kao što je to bilo ove godine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:50