DOBRE VIJESTI

Idući tjedan stiže rekordna pošiljka cjepiva, proradit će i web platforma za prijavu građana

Sljedećih dana moglo bi se cijepiti više od 70 tisuća građana, koliko se cijepilo tijekom cijelog siječnja
Ilustracija, cijepljenje
 Vlado Kos/Cropix

Sljedećeg tjedna u Hrvatsku će stići 71.325 doza cjepiva, što je više nego ukupno u posljednjih mjesec dana.

"Sutra stiže 18.525 doza cjepiva koje proizvode Pfizer i BioNTech, u utorak 16.800 doza Modernina cjepiva i potom još 36.000 doza cjepiva AstraZenece - Oxfordskog cjepiva", kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Drugim riječima, od ponedjeljka će se početi svakodnevno cijepiti ozbiljan broj građana, odnosno to znači da bi se u samo jednom tjednu moglo cijepiti više od 70.000 građana, koliko se inače cijepilo tijekom cijelog siječnja.

Značajno ubrzanje

Ovo je optimistična vijest s obzirom na probleme u isporuci cjepiva u posljednjih mjesec dana u svim zemljama EU, pa tako i Hrvatskoj. Količine cjepiva dvaju proizvođača koji su prvi dobili odobrenje EMA-e gotovo su se prepolovile od polovice siječnja, a AstraZeneca/Oxford, čije je cjepivo odobreno tek prije 15 dana, također je bio najavio manju isporuku. Sve to dovelo je do smanjenja obuhvata cijepljenja i nervoze, osobito među starijim i kroničnim pacijentima, koji su se pobojali da bi neki preko veze mogli doći prije do cjepiva negoli oni kao ugrožena skupina.

Najnovije vijesti kažu da će se cijepljenje u Hrvatskoj napokon značajno ubrzati već sljedećeg tjedna te da će djelomično proraditi i tzv. punktovi za cijepljenje ako liječnici obiteljske medicine ne budu mogli u svojim ambulantama procijepiti tako velik broj pacijenata.

"Upravo radim listu svojih starijih i teško bolesnih pacijenata za cijepljenje za ponedjeljak. Nastojim da oni najranjiviji budu prvi na redu, a to su, između ostalih, i onkološki pacijenti, koji su ponekad i mlađe dobi, ali životno ugroženi ako dobiju covid-19. Naime, upravo su stručnost i iskustvo liječnika obiteljske medicine u formiranju liste za cijepljenje vrlo važni", kaže obiteljska liječnica dr. Vikica Krolo, potpredsjednica Hrvatske liječničke komore za obiteljsku medicinu.

Dodaje da dobra organizacija cijepljenja omogućava da se u kratkom vremenu cijepi veći broj građana, naravno, pod uvjetom da stigne dovoljno cjepiva. Naglašava da su, primjerice, u Splitu već formirani punktovi koji će proraditi kad stigne veći broj doza, no liste za cijepljenje formirat će njihovi liječnici obiteljske medicine.

Zagrebu 15.000 doza

I u Zagrebu su formirani punktovi za potrebe masovnijeg cijepljenja, ali čini se da će se dio od tih 12 punktova otvoriti tek 22. veljače. Naime, početak druge faze cijepljenja u Zagrebu predviđen je tek za tjedan dana. Najveći zagrebački dom zdravlja, DZ Centar, ima u pripremi pet punktova.

"Svi su spremni kad se ukaže potreba", ističe ravnateljica dr. Antonija Balenović.

Naime, još se ne zna koliko će od spomenutih 72.000 doza cjepiva stići u Zagreb. Prema svemu sudeći, bit će to oko 15.000 doza, od kojih će se samo dio koristiti za docjepljivanje. Dosad se pokazalo da je podjela cjepiva ovisno o broju stanovnika upravo za glavni grad neprimjerena jer tu živi najviše starijih od 65 godina i kroničnih pacijenata, a najviše je i zdravstvenih djelatnika.

Također, s obzirom na to da se druga doza AstraZenecina, odnosno Oxfordskog cjepiva daje nakon osam do 12 tjedana, za ta dva ili tri mjeseca prvom dozom moći će se cijepiti velik broj građana i tako djelomično steći imunitet, a i nadoknadili bi se zaostaci u cijepljenju iz siječnja i prve polovice veljače.

"Sljedećeg će tjedna proraditi i dodatna platforma za prijavu građana za cijepljenje. Naime, uz prijavu obiteljskom liječniku, prijave će biti moguće i na platformi www.cijepise.hr koja će biti povezana sa županijskim zavodima za javno zdravstvo", kaže ministar zdravstva Vili Beroš. Dodaje da bi se putem te platforme građani obavještavali o terminu i mjestu cijepljenja, a ne samo putem svojih liječnika.

Inače, dobre se brojke nastavljaju, pa je tako jučer zabilježeno 379 novih slučajeva covida-19, a nakon duljeg vremena na bolničkom je liječenju manje od 1000 pacijenata, njih 955. Na respiratoru je jučer bilo 89 pacijenata, a 17 je osoba umrlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:28