ZAHUKTAO SE SUKOB

Igor Dragovan: Karamarko je bahat i drzak te bi trebao otići

Do novog sukoba najjače oporbene stranke s ministrom unutarnjih poslova došlo je nakon odbacivanja prijave protiv Picule i Mršića
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Ponašanje ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka vrlo je nedemokratsko i opasno. Njegove izjave o čelniku najjače oporbene stranke Zoranu Milanoviću su bahate, drske i neprihvatljive. Tako nešto nije izgovoreno u političkom životu. Za to se podnosi ostavka - oštro je odgovorio glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan ministru Karamarku.

Smjena Mršićeva brata

Karamarko je, naime, prije dva dana izjave šefa SDP-a Zorana Milanovića nazvao “smećem”. Do novog sukoba te stranke s ministrom došlo je ovih dana kada su odbačene prijave protiv SDP-ovaca Tonina Picule i Zvonimira Mršića. Karamarko je zbog odbacivanja prijava napao DORH, što su iz SDP-a okarakterizirali kao pritisak na pravosuđe.

Situaciju je dodatno zagrijala iznenadna smjena Mršićeva brata, Gordana Mršića, s čelnog mjesta Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić”, u čemu su mnogi vidjeli ministrovu osvetu.

Nervoza raste

Tu smjenu šef SDP-a Zoran Milanović ironično je prokomentirao:

- Ne znam što ćemo sad, ne znam ima li Tonino Picula brata koji radi u policiji. Njegov brat radi na politologiji, to su slične riječi, mogao bi i on dobiti otkaz.

Upravo tu izjavu Karamarko je proglasio smećem.

- Ministrova nervoza, a ne znam čime je izazvana, ali je uperena protiv SDP-a, neprihvatljiva nam je. Premijerka Kosor mora razmisliti o tome može li on ostati na ministarskoj funkciji. U svakoj normalnoj, demokratskoj državi morao bi ‘letjeti’ - rekao je Dragovan i dodao kako su se po Hrvatskoj, otkako je Karamarko postao ministar došavši na tu funkciju s mjesta šefa SOA-e, naselili razni pripadnici kriminalnog miljea koji se tu osjećaju vrlo sigurno.

- Karamarka treba upitati - što radite, ministre? Mi čekamo ministrovo godišnje izvješće, koje za prošlu godinu nije ni predao, pa da u Saboru raspravimo je li to što on radi dobro ili loše. Prijave protiv SDP-ovaca su odbačene kao neutemeljene i netko bi trebao snositi odgovornost za to što se dogodilo. Ne može se više pakirati ljudima. Ta su vremena prošla. Ako ministar Karamarko misli pakirati ljudima, a posebno ljudima iz SDP-a, onda je zaigrao vrlo opasnu igru - zaključio je Dragovan.

Početak sukoba

Karamarko je u “rat” s najvećom oporbenom strankom ušao prije nekoliko mjeseci kada su podignute prijave protiv trojice SDP-ovaca - Vojka Obersnela, Zvonimira Mršića i Tonina Picule. Slavko Linić tada je ministra nazvao “špijunčinom broj jedan” i otad jenjihova međusobna netrpeljivost samo rasla.

Karamarko vs. SDP

Slavko Linić: Zbog podizanja prijava protiv Vojka Obersnela, Zvonka Mršića i Tonina Picule, Linić ga je nazvao špijunčinom, a Karamarko ga tužio.

Ivo Josipović: S predsjednikom Ivom Josipovićem sukobio se zbog osiguranja i uhićenja u Varšavskoj.

Vojko Obersnel: S Vojkom Obersnelom zaratio je zbog prijave oko Tržnica Rijeka.

Zoran Milanović: Sukobio se s njim u više navrata, među ostalim zbog Registra branitelja, gdje ga je optužio da provodi represiju uhićenjem Marka Rakara, te zbog slučaja Mršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:45