PAT POZICIJA

‘Ili idemo svi zajedno ili ne ide nitko. Najgori bi bili novi izbori, pa moji su protivnici kamatari i pedofili!‘

Ne zna se bi li zastupnici manjina podržali Plenkovića iz Sabora, a da sami ne budu u Vladi koju bi on sastavio uz pomoć DP-a

Središnja svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma 5. travnja u organizaciji Saveza Roma, Kali Sara i Ureda zastupnika Veljka Kajtazija. Na fotografiji: Veljko Kajtazi i Marin Piletić

 Damjan Tadic/Cropix

Još se ne nazire rješenje za postizbornu pat-poziciju: Domovinski pokret (DP) ustraje na ucjeni da se iz buduće parlamentarne većine i Vlade isključi SDSS, a bez podrške predstavnika nacionalnih manjina HDZ, i ako nađe zajednički jezik s DP-om, neće moći sastaviti Vladu.

Osmero manjinaca, pak, odlučilo je u pregovorima nastupati isključivo kao jedan blok. Dakle, ne dolazi u obzir da se odreknu tri predstavnika srpske manjine. S tom odlukom pada u vodu jedna od varijanti prema kojoj bi HDZ, koji je s partnerima osvojio 61 mandat, u dogovoru s DP-om koji ima 13 zastupnika (otpao je Mislav Kolakušić koji rezolutno kaže ne i HDZ-u i SDP-u), mogao sastaviti Vladu uz pomoć ne svih nego nekolicine zastupnika iz manjinskog kluba: bilo da "nadoštukaju" minimalno dvije ruke koje bi im u toj varijanti nedostajale, bilo da dobiju na svoju stranu svih preostalih pet manjinaca. Manjinci su tu opciju srezali u korijenu.

No, još nema odgovora na ključno pitanje. Jesu li spremni dati podršku šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću iz Sabora iako sami ne bi participirali u novoj Vladi u kojoj bi sjedili oni koji tu Vladu uvjetuju odstranjivanjem SDSS-a i traže ukidanje pozitivne diskriminacije koja predstavnicima manjina u posebnoj izbornoj jedinici jamči ulazak u Sabor?

"Neće nas razbiti"

Novoizabrani zastupnik Armin Hodžić, koji će uz svoju bošnjačku u Saboru braniti interese i albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, kaže da se na osmero zastupnika manjina vrši veliki pritisak. Zasad su, kaže, poziv na razgovor za sastavljanje nove saborske većine dobili samo od premijera Andreja Plenkovića, dok ih predsjednik Zoran Milanović ili netko od drugih čelnika koalicije Rijeke pravde zasad nisu zvali.

"U petak je održan sastanak svih 8 zastupnika manjina i dogovorili smo da ćemo se držati zajedno, nikakvo soliranje ne dolazi u obzir. To bi bio vrlo opasan presedan koji bi imao reperkusije na budući položaj i političku snagu koju su dosadašnjim blokovskim pristupom izgradili predstavnici nacionalnih manjina", kaže Hodžić.

Isti stav, o opasnom presedanu, ima i Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine: "Nema razbijanja manjina, nećemo to dozvoliti, jer DP-u su danas na tapeti predstavnici srpske manjine, sutra će im biti netko drugi". Kajtazi smatra da bez manjina niti jedna Vlada ne može biti stabilna i podsjeća da je "upravo X. saziv Sabora primjer kako su manjine bile jamstvo stabilnosti u svim segmentima, mandat je prošao bez pljuvanja i osporavanja".

image

Veljko Kajtazi

Damjan Tadic/Cropix

Zabrinut je, priznaje Kajtazi, zbog varijante da manjine ne budu uključene u Vladu.

"To bi značilo da će doći do novih izbora, a to nikako ne odgovara pojedinim strankama koje se boje da na ponovljenim izborima ne bi potvrdile isti broj mandata. Ponavljanje izbora je najgore što nam se sada može dogoditi", kaže Kajtazi. Napominje da je iza njega jedna od najprljavijih kampanja u karijeri:

"Moji protivnici, kamatari i pedofili, željeli su glasove kupiti kobasicom i pivom, što bi bilo najveće zlo romskoj zajednici koje bi uništilo sve dobro što smo zadnjih godina napravili." Poziva na razum i odustajanje od populizma, apelira na DP da zaboravi osobne interese.

Što ako...

Na pitanje što će učiniti ako šef HDZ-a Andrej Plenković bude tražio njihovu podršku za izglasavanje nove Vlade u kojoj bi bili DP i svi zastupnici nacionalnih manjina koji to žele, osim SDSS-a, Hodžić odgovara da bi se prvo morao konzultirati sa svojom političkom zajednicom, a zatim bi razgovarali i na sastanku na kojemu bi bilo svih osam manjinaca. Nakon toga bi izašli pred javnost sa zajedničkom odlukom.

Vladimir Bilek, Furio Radin, Robert Jankovics u ponedjeljak nisu odgovarali na novinarske pozive.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" naglasio je da su "manjinci odlučili da se drže zajedno i da ne dopuste da nas se cijepa na one koji su podobni i nepodobni, jer znamo što to znači, na kraju ćemo svi biti nepodobni".

image

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i predstavnik romske manjine Veljko Kajtazi

Darko Tomaš/Cropix

Pupovac:Treba pričekati kraj drugih razgovora

Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), čije isključenje iz Vlade traži Domovinski pokret (DP), izjavio je da su na sastanku predstavnika nacionalnih manjina dogovorili da odu na razgovor s partnerima s kojima su osam godina činili Vladu. Ostavio je otvorenim pitanje hoće li manjine sudjelovati u vlasti.

"Kada bismo mi razgovarali, predstavnici manjina i HDZ-a, relativno lako bismo našli zajednički jezik, ali nismo sami u tome i ne možemo biti. Treba pričekati kako će ići drugi razgovori", rekao je predsjednik SDSS-a.

Pupovac smatra da odluku o parlamentarnoj većini donose političke stranke s najvećim brojem mandata i na njima je da se dogovore tko s kime želi i može.
"Ne možete voditi antimanjinsku politiku i istovremeno misliti da je to dobro za Hrvatsku. Nije dobro. Ne možete isključivati a priori pripadnike manjina, bilo sada srpsku, a na kraju dana i sve ostale, i diskreditirati njihove mandate. To je nešto što je nesvojstveno ozbiljnoj demokraciji", zaključio je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:50