STRUČNI NADZOR

Ilijaš o slučaju preminule dvoipolgodišnjakinje: ‘Nije bilo elemenata za oduzimanje djece‘

U nalazu Hrvatske komore socijalnih radnika navodi se kako nije bilo znakova da je dijete ugroženo
Antun Ilijaš
 Darko Tomas/CROPIX

Hrvatska komora socijalnih radnika objavila je rezultate stručnog nadzora nad radom socijalne radnice u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška, koja je bila zadužena za slučaj ubijene dvoipolgodišnje djevojčice. Zaključili su da nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice - kako se navodi - značajni za tragičan ishod.

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su oni provodili nadzor sukladno pravilima struke i na način na koji im je Ministarstvo dalo odobrenje da ga provode te da su ga provodile kolegice koje imaju 40 i više godina iskustva rada na tome.

Iz Ministarstva su naveli da dijete nije trebalo biti vraćeno biološkim roditeljima, ali socijalna radnica donijela je drugačiju odluku.

- Pošto je obitelj bila visoko rizična, u Centru su procijenili da je potrebna mjera suda i ona se produžavala dva puta, koliko je najviše moguće. Obitelj je bila pod nadzorom od 2019., bili su suradni, nije bilo ekscesa što se tiče druge djece, praćeni su zdravstveno... Napravili su drugačiju priču od one iz 2019. i nije bilo elemenata za oduzimanje djece. Mi na sudu s takvim nalazima nismo mogli predložiti oduzimanje roditeljskih prava jer to nije bilo moguće - rekao je Ilijaš.

U nalazu Hrvatske komore socijalnih radnika navodi se kako nije bilo znakova da je dijete ugroženo.

- Kad se dijete vratilo u obitelj, bili su pod nadzorom. Voditeljica mjere je u doba korone u prva tri mjeseca 21 put obišla obitelj. Dan prije nemilog događaja, socijalna radnica nije bila na poslu jer je bila u izolaciji, a majku i dijete primile su dvije psihologinje. Napravile su odvojene razgovore i s djetetom i s majkom. Vratile su ih u istu prostoriju gdje je dijete prišlo majci i sjedilo joj u krilu. Primijetili su, a i roditelji su sugerirali, da se dijete drugačije ponaša. Bilo je dogovoreno da drugo jutro odvedu dijete doktoru. Sve što su radili prije i svi nalazi pokazali su da su roditelji bili suradni i da su radili na sebi - zaključio je za Dnevnik HTV-a predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:43