OD IZVORA DO MORA

Iločani prikupljali ambalažni otpad duž obale Dunava

"Već se rodila ideja da ćemo, kad opadne vodostaj Dunava, koji je ovih dana iznimno visok, napraviti još jednu akciju čišćenja otpada koje nam dođe rijekom"

Akcija čišćenja u Iloku

Građani Iloka u utorak su se pridružili velikom projektu Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradove te su u prijepodnevnim satima prikupljali ambalažni otpad duž obale Dunave.

U akciji je sudjelovalo 50-ak volontera, uglavnom pripadnika ribičkih udruga i planinarskih društva, osnovnoškolci i njihovi učitelji iz OŠ Julije Benešića, kao i pripadnici MUP-a te Gradske uprave. Za odgovarajuće zbrinjavanje ambalažnog otpada na reciklažnom dvorište se pobrinuo Kom-Ilok d.o.o, trgovačko društvo u vlasništvu Grada Iloka.

"Uz toliko ruku uklonio se ambalažni otpad vrlo brzo. Već se rodila ideja da ćemo, kad opadne vodostaj Dunava, koji je ovih dana iznimno visok, napraviti još jednu akciju čišćenja otpada koje nam dođe rijekom. Kretali smo se u prirodi, očistili je od nepotrebnog i teže razgradivog ambalažnog otpada. Dogovorili smo se da nikada nećemo odbacivati smeće u prirodu i da ćemo poticati sve ljude oko sebe da se ponašaju slično", poručila je gradonačelnica Iloka Marina Budimir, koja se zahvalila voditeljici i koordinatorici akcije čišćenja otpada u Iloku, Mariji Tomašić.

"Sad svi možemo uživati u čistom zelenilu i plavetnilu našeg grada Iloka", dodala je Budimir.

Ilok se natječe s još 10 hrvatskih gradova u kategoriji "malih" gradova, koji konkuriraju za dio fonda vrijednog 42 tisuća eura. Nagradni iznos, namijenjen sadnji stabala u urbanim sredinama, podijelit će tri grada (u kategorijama veliki, srednji i mali grad) koja okupe najviše volontera i prikupe najviše ambalažnog otpada u jednodnevnoj akciji čišćenja.

U slučaju da pobijedi na natječaju, Ilok planira posaditi stabla ukrasnih šljiva u ulici Stjepana Radića, odnosno na postojećim zelenim površinama Grada. Novi drvored bi estetski uljepšao gradski prostor, stvorio ekološke benefite u smislu smanjenja ispuštanja ugljikovog dioksida i snižavanja temperature zraka te pozitivno pridonio cjelokupnoj strukturi grada.

Projekt Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola obvezala da će do 2030. za svaku bocu ili limenku koju proda pomoći prikupiti i reciklirati istu količine prazne ambalaže te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:52