ZAHVALILI SE I VELEPOSLANIKU

Ilok: Preuređenje parka u spomen na poginule vojnike Crvene armije financiralo veleposlanstvo Ruske Federacije

Arhivska fotografija
 Stjepan Špalj / CROPIX

U staroj gradskoj jezgri Iloka u utorak je na prigodnoj svečanosti otvoren park na Trgu sv. Ivana Kapistana sa spomen-obilježjem za 1067 vojnika Crvene armije, koji su poginuli krajem 1944. godine u oslobađajućim ratnim operacijama na tom području, a preuređenje tog parka financiralo je veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj s 200 tisuća kuna.

Iločka gradonačelnica Marina Budimir zahvalila je veleposlanstvu i veleposlaniku Anvaru Azimovu na pomoći u obnovi parka, podsjećajući kako je 1944. godine kod Iloka poginulo 1067 vojnika i časnika Crvene armije. "Drago mi je da i 74 godine nakon njihove pogibije obilježavamo stradanje tih ljudi koji su dali život kako bi se oslobodilo ovo područje", rekla je Budimir.

"Ovo nije samo počast poginulim vojnicima, nego i gradu Iloku, prema kojem mi gledamo s velikim poštovanjem. Još jednom zahvaljujem stanovnicima i vodstvu grada Iloka što se brinete o našoj zajedničkoj povijesti“, rekao je ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov predlažući da se park imenuje u park prijateljstva i pobjede. Također je rekao kako u Hrvatskoj ima 11 spomenika poginulim pripadnicima Crvene armije u Drugome svjetskom ratu te kako Vlada Ruske Federacije redovito izdvaja novac za njihovo održavanje.

"Ovdje je naša zajednička povijest. U Hrvatskoj sam već dvije i pol godine i zaključio sam kako ruski i hrvatski narod imaju jako puno zajedničkoga i jedni druge dobro razumiju. Visoko cijenim mišljenje onih Hrvata koji se zalažu za nastavak rusko-hrvatskih bilateralnih odnosa. Obostrana suradnja odgovara interesima obaju naroda", poručio je veleposlanik Azimov.

Podno spomen-obilježja vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Grada Iloka, Vukovarsko-srijemske županije i veleposlanstva Ruske Federacije. Molitvu za poginule vojnike i časnike Crvene armije predvodio je arhiepiskop bečki i budimpeštanski Antonij, voditelj Uprave za inozemne ustanove Moskovskog patrijarhata Ruske pravoslavne crkve.

U prigodnom programu nastupila su djeca iz Udruge ruskoga govornog područja "Kalinka" iz Čakovca s pjesmama na ruskom jeziku.

U preuređenom parku postavljena je nova komunalna infrastruktura i klupe i koševi za otpad. Posijana je nova trava, a natapanje te će omogući da ostane zelena i tijekom ljetnih vrućina i suše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 19:08