TAJANSTVENI BOGATAŠ

Ima 1,6 milijardu dolara, odrekao se ruskog državljanstva, a hrvatsku putovnicu dobio je na preporuku bivšeg ministra!

Forbes Rusija navodi kako je u hrvatsko gospodarstvo uložio 11 milijuna dolara, no ne navode tko je izvor te informacije

Putin i Anisimov

 Profimedia

Ruski milijarder Vasilij Anisimov barem je sedmi milijarder koji se tijekom rata odrekao ruskog državljanstva. Hrvatsko državljanstvo dobio je još 2003. godine na preporuku tadašnjeg ministra Andre Vlahušića, piše Forbes Hrvatska.

Ruski milijarder Vasilij Anisimov barem je sedmi milijarder koji se tijekom rusko-ukrajinskog rata odrekao ruskog državljanstva. U Hrvatskoj malo tko zna da navedeni milijarder od 2003. godine ima i hrvatsko državljanstvo.

Prema dokumentima koje je dao Forbesu Rusija, Anisimov se ruskog državljanstva odrekao još u rujnu 2022. godine. Još sredinom devedesetih godina stekao je državljanstvo Dominike za koje je platio 60.000 dolara. Prilikom stjecanja hrvatskog državljanstva, pomogla mu je preporuka tadašnjeg ministra zdravstva Andre Vlahušića.

Portal Oštro u članku iz rujna prošle godine navodi kako je u Vlahušićevoj preporuci pisalo kako se Anisimov želi trajno doseliti u Hrvatsku te je spreman ulagati u medicinske objekte, posebno u lječilište Naftalan. Istraga tog portala pokazuje kako ništa od navedenog do danas nije ostvario.

Vlahušić je za Oštro pojasnio kako je tada u Ministarstvo dolazilo jako puno ljudi koji su iskazivali interese za investicije. U tijeku je bila reforma zdravstva pa su u Ministarstvu tražili investitore za različite institucije.

Forbes Rusija navodi kako je Anisimov u hrvatsko gospodarstvo uložio 11 milijuna dolara, no ne navode tko je izvor te informacije niti o kojim konkretnim ulaganjima se radilo.

Tvrtke ruskog milijardera niz godina nisu podnosile ni izvješća Fini

Po onome što je istražio portal Oštro čini se kako njegove tvrtke nisu bile previše aktivne u Hrvatskoj. Od 2002. do 2012. godine Anisimov i njegova supruga bili su vlasnici tvrtke Vaseka za pružanje smještaja, koja je imala sjedište u Zagrebu. Čime se tvrtka bavila, ostaje nejasno jer suprotno propisima, FINA-i nije dostavila nijedno financijsko izvješće.

Oštro navodi kako je Anisimov preko tvrtke Coalco International Limited s Britanskih Djevičanskih Otoka bio vlasnik još dvije hrvatske tvrtke – Coalco te Coalco nekretnine. Prva je u prosincu 2003. godine kupila stan od 120 četvornih metara u kući na zagrebačkom Gornjem gradu za 205 tisuća eura.

Prodala ga je u srpnju 2004. godine za 140 tisuća eura. Prema ugovoru o prodaji kupac se složio da Vasilij Anisimov i članovi njegove obitelji zadrže prijavu prebivališta, a tvrtka Coalco zadrži registrirano sjedište na adresi stana još šest mjeseci. Iva Gjurić Smekar koja je 2004. godine od Coalca kupila stan za Oštro je rekla kako Anisimov nikad nije živio na toj adresi.

Coalco nekoliko godina nije podnosio financijske izvještaje, a 2008. godine je započela njegova likvidacija. Tvrtka Coalco nekretnine osnovana je 2004. godine, a likvidirana je 2009. Jedini financijski izvještaj podnijela je 2008. godine, a iz kojeg je vidljivo da tada gotovo nije poslovala.

Anisimov je danas “težak” 1,6 milijardi dolara

Forbes Rusija navodi kako Anisimov sada posjećuje Rusiju na temelju poslovne vize koju dobiva na poziv tvrtke Bolshoye. Svoju bivše tvrtke Coalco i Bolshoye Domodedovo predao je menadžerima.

Danas Forbes procjenjuje Anisimovljevo bogatstvo na 1,6 milijardi dolara. To je uglavnom novac dobiven od prodaje udjela u Mikhailovsky GOK-u i druge imovine. Milijarder ima poslove i u Kazahstanu i Africi, a 2022. se okušao u nekretninama u UAE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:12