RADA BORIĆ U BRIEFINGU

‘Ima novi slučaj, konobaricu je vlasnik kafića zlostavljao, a onda joj prijetio. A sjetite se što je rekao Plenković...‘

Nije dovoljno samo promijeniti zakone, nego je potrebno od dječjih vrtića na dalje raditi na edukaciji

Rada Borić

„U osječkom slučaju ubojstva ministar Božinović je trebao reći da će vidjeti što će napraviti s PU osječko-baranjskom i hoće li netko tamo odgovarati za propuste, a on je rekao da propusta nije bilo. Zabrinjava da su zakazali upravo oni od kojih žene žrtve očekuju prvu pomoć i podršku, a to je policija”, kazala je u Briefingu jedna u najistaknutijih feministica i aktivistica za ženska prava u Hrvatskoj Rada Borić. No, vidimo, dodaje ona, i primjere da su žene voljne vjerovati policiji pa je nedavno žena u Gospiću prijavila dva policajca za silovanje istoj toj policiji.

„Građani žele vjerovati sustavu. Slučajevi u Osijeku i u Ljubuškom su dva radikalna primjera kako policija ne bi trebala postupati. Nemoguće je pustiti da se brani sa slobode nekoga tko kod kuće ima arsenal oružja veći nego policijska postaja. U istome je danu na koprivničkom sudu čovjek koji je krivo parkirao dobio kaznu od 1050 eura, a muškarac koji je triput pretukao ženu kaznu od 600 eura jer se njegov postupak tretirao samo kao remećenje javnog reda i mira. Znamo kako suci pronalaze olakotne okolnosti za nasilnike, znamo da su neki nasilje definirali kao rukovanje. Femicid u Osijeku kao i mnogi drugi su se mogli spriječiti da je sustav bolje radio jer su žene prije toga prijavljivale nasilje, no čeka se da se dogodi ubojstvo da bi se reagiralo. Tu je suodgovoran i premijer koji je napravio kopernikanski obrat i rekao da će uvesti u zakone opis femicida kao teškog oblika ubojstva žena od bliske osobe. Pamtim i datum, 5. siječnja 2021. godine kada je na sjednici Vlade premijer rekao da nije potrebno mijenjati Kazneni zakon u kojem jasno piše što je to zločin iz mržnje”, govori Rada Borić.

Uskoro bi femicid trebao biti uvršten u Kazneni zakon kao posebno kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od najmanje 10 godina. Borić kaže da je to važno zato što je femicid predvidiv i može se spriječiti, a do sada smo imali preniske kazne za ubojstva kao i za silovanja. To će se promijeniti, ali vidjet ćemo, zaključuje ona, kako će to zaživjeti u praksi. Napominje da se događa da za silovanje počinitelj dobije zatvorsku kaznu od tri godine pa zbog dobrog ponašanje izađe nakon godine dana kao i da u slučaju nasilja nad ženama i žena koja vrišti i muškarac koji je tuče budu kažnjeni za prekršaj remećenja javnog reda i mira.

„U središtu naše pažnje mora biti žrtva. U ovom slučaju iz Ljubuškog sada mnogi postavljaju pitanja zašto ga žena nije ranije ostavila, zašto je to trpjela. Ne možemo ulaziti u tuđe živote i prosuđivati žene. Ne znamo zašto žene ostaju u nasilju, ali dođe trenutak kada odluče da više ne mogu jer im je u pitanju vlastiti život”, napominje Rada Borić koja vjeruje da će i aktivisti i mediji i u Bosni i Hercegovini dobro odraditi svoj posao što se vidi i po tome da tužiteljstvo traži da se bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca stavi u pritvor. Moglo bi ga se, kaže, pritvoriti samo zbog držanja ilegalnog oružja.

„Osobno mislim da svi životi jednako vrijede, ali nam statistika pokazuje da su u 20 godina u Hrvatskoj nasilnici ubili 400 žena. Ipak bismo onda trebali promisliti vrijedi li više muški život nego ženski. Ako se dogodi da žena ubije muškarca, treba vidjeti je li prije toga bilo zlostavljanja i čijeg pa će možda ženi biti olakotna okolnost ako je dugo trpjela nasilje. Zabrinjavajuća je i činjenica da je prošle godine u Hrvatskoj bilo 13 ubijenih žena, od kojih su njih 6 ubili sinovi. Te žene će još teže prijaviti nasilje nego da ih zlostavljaju partneri”, ističe Borić dodajući da je Hrvatska po broju ubijenih žena s obzirom na broj stanovnika na drugom ili trećem mjestu u EU.

Nije, napominje, dovoljno samo promijeniti zakone, nego je potrebno od dječjih vrtića na dalje raditi na edukaciji, učiti o rodnim ulogama, biti solidarniji, naučiti da nitko nema pravo kontrolirati drugoga i da je patrijarhat štetan i za muškarce. Također treba educirati suce kao i sve ostale koji rade u sustavu da je nasilje nedopustivo. Ističe da će zagrebačko sklonište za žene Duga dobiti na upravljanje nekoliko stanova u kojima će bez plaćanja najma moći živjeti žene nakon što izađu iz skloništa. Time se žene podržava da započnu život bez nasilja i da budu ekonomski zaštićenije.

„Nadam se da će žene novim paketom Vladinih mjera biti zaštićenije i od raznih oblika spolnog uznemiravanja pa tako i na poslu. Neravnopravni odnosi moći se ne mogu koristiti tako da se žene seksualno ucjenjuju. Jučer sam saznala za slučaj žene iz Nigerije koja je radila kao konobarica nedaleko od Zagreba i vlasnik kafića je prema njoj bio nasilan te joj je zaprijetio da će otići na policiju i poništiti joj boravišnu dozvolu. To je ucjena. Već sam danas nazvala predsjednicu Sindikata ugostiteljskih radnika kao i jednu udrugu koja ženama daje podršku. Pokušat ću joj pomoći da dobije i pravnu podršku kako bi se mogla zaposliti kod drugog i poslodavca”, otkriva Borić.

Nada se, kaže, da će za godinu dana hrvatska premijerka biti Sandra Benčić i da je sto posto sigurna da bi njezina vlada bila uspješnija u sprječavanju nasilja nad ženama.

U nastavku emisiju Briefing pogledajte u cijelosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:45