JOŠ JEDAN SLUČAJ?

'IMA OSPICE, 99% SMO SIGURNI' Onkološka pacijentica iz okolice Ploča dobila osip, prebačena je na zarazni odjel u Dubrovniku: 'Imunitet joj je slab'

Ilustracija
 Profimedia, BSIP

Jedna je osoba iz Komina u petak navečer primljena na hitan medicinski prijem u Pločama zbog povišene temperature i osipa po tijelu, neslužbeno doznaje portal Ploče Online.

Obiteljska ju je liječnica u subotu uputila na zarazni odjel dubrovačke bolnice zbog sumnje da je zaražena ospicama.

Ploče Online doznaje da je pacijentica prije tjedan dana boravila u dubrovačkoj bolnici te da je onkološki bolesnik s narušenim imunitetom.

U pločanskom Domu zdravlja smatraju da postoji 99-postotna vjerojatnost da se radi o zaraženosti ospicama.

- Zbog simptoma, odnosno kliničke slike koja upućuje na ospice jedna je žena iz Ploča u subotu upućena u dubrovačku bolnicu, potvrdio je voditelj Odjela za epidemiologiju Opće bolnice Dubrovnik Stjepan Đuričić.

Đuričić je izjavio Hini kako je žena prije nekoliko dana bila u dubrovačkoj bolnici na pretragama, pa ju je liječnica u Pločama uputila u Dubrovnik kako bi se utvrdilo je li zaista riječ o ospicama.

- Je li riječ o ospicama ili nečemu drugom ne možemo saznati dok ona ne dođe u bolnicu, kazao je.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je u petak kako je potvrđena sumnja na ospice kod dvije osobe koje su u četvrtak hospitalizirane u dubrovačkoj Općoj bolnici, pa je time ukupan broj oboljelih narastao na šest, a još se kod dvije osobe sumnja na zarazu tim virusom.

Bekić je istaknuo kako bolnica bilježi dva slučaja sumnje na ospice dnevno. "Ni dva pacijenta kojima su ospice potvrđene ni dva pacijenta pod sumnjom nisu djelatnici bolnice, ali su bili u bolnici", objasnio je Bekić. Napomenuo je kako je troje prvih pacijenata pušteno kući, a u subotu bi trebao biti pušten i četvrti.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je rekao kako se u Dubrovniku poduzimaju ozbiljne mjere kako ne bi došlo do širenja epidemije.

"Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj, ali zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji", rekao je Kujundžić.

Inače, prvi je na dubrovačkom području ospicama zaražen muškarac iz Stona, koji je hospitaliziran je 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

U ponedjeljak, 4. lipnja potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika dubrovačke Opće bolnice, a treći slučaj kod jedne djelatnice bolnice u utorak, 5. lipnja. U srijedu, 6. lipnja, potvrđen je i četvrti slučaj, i to kod trećeg zaposlenika bolnice, mladog liječnika koji se zarazio ospicama na dežurstvu, premda je bio cijepljen.

U petak je potvrđena sumnja na zarazu ospicama kod još dvije osobe koje su zaprimljene u dubrovačkoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 03:56