SVE PO STAROM

IMAJU LI NAJBOLJI POSAO NA SVIJETU? Hrvatski Sabor radni dan započeo - stankom

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB Hrvatski sabor zasjedanje je u četvrtak ujutro započeo stankom koju su, zbog stanja u RIZ odašiljačima, zatražili Hrvatski laburisti, a njihovom se zahtjevu pridružio i nezavisni zastupnik Branko Vukšić te klubovi HDZ-a i HDSSB-a.

"Tražim stanku zbog novonastalih okolnosti vezanih za RIZ Odašiljače i dalju raspodjelu državne imovine, koju su stvarali između ostalog i branitelji", objasnio je svoj zahtjev Laburist Mladen Novak.

S obzirom na to da je na današnjem dnevnom redu izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, klubovi zastupnika HDZ-a i HDSSB-a te nezavisni zastupnik Damir Kajin zatražili su od predsjednika Sabora Josipa Leke da se zastupnicima u Saboru mogu obratiti i predstavnici branitelja koji prosvjeduju već više od stotinu dana u Savskoj.

Leko nije izravno odbio njihov zahtjev, no pozivajući se na saborski Posolovnik, poručio je: "Vama koji tražite da se u Saboru otvori mogućnost da se izravno obraćaju predstavnici udruge hrvatskih branitelja predlažem da pročitate Poslovnik Sabora. Poznato vam je da se Poslovnik ne može mijenjati 'ad hoc' i da je vladavina prava najvažnije načelo u demokracije".

Sabor nastavio novom stankom

Pošto su saborski klubovi nakon stanke iznijeli stajališta o problemima tvrtke RIZ Odašiljači, određena je još jedna stanka, koju su HDZ i HDSSB zatražili zato što predsjednik Sabora Josip Leko nije dopustio da se predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj obrate zastupnicima uoči podnošenja izvješća o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

"S obzirom na to da niste dozvolili da se branitelji obrate u ime invalida Domovinskog rata tražim stanku", rekao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, a pridružio mu se u ime kluba HDSSB-a i Josip Salapić.

"Dat ću vam stanku, ali Vi tražite da ja prekršim saborski Poslovnik. Nemojte tražiti da ja arbitrarno vodim sjednicu", rekao je Leko.

Prethodono je i nezavisni Damir Kajin rekao kako nema ništa protiv toga da se branitelji obrate Hrvatskom saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 12:17