POGREŠNA INTERPRETACIJA

IMAJU LI SVI ONKOLOŠKI BOLESNICI PRAVO NA 600 KUNA MJESEČNO? Vijest koja kruži internetom nije baš posve točna. Evo što je prava istina

 Darko Tomas / CROPIX

Objavu Puljanke Helge M. (podatci poznati redakciji) na Facebooku u vezi s navodnim pravom svih onkoloških bolesnika na mjesečnu financijsku pomoć ovih su dana podijelili i brojni Osječani, pa čak i Savez organizacija invalida Osječko-baranjske županije. Smatraju nedopustivim da nisu upućeni u pravo koje navodno pripada svakoj osobi oboljeloj od karcinoma. No, čini se, ta informacija nije točna, piše Glas Slavonije.

Rastumačila je to Ivka Kaurinović, ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb, naglašavajući kako je riječ o doplatku za pomoć i njegu koji se dobiva nakon vještačenja Zavoda za vještačenje, na temelju medicinske dokumentacije. Uz to što procjenjuje zdravstveno stanje, komisija uzima u obzir i druge uvjete koje osoba koja podnosi zahtjev mora ispuniti na temelju Zakona o socijalnoj skrbi.

Primjerice, ako je osoba bila onkološki bolesnik i prošla je terapije te je u dobrom remisijskom stanju, nema razloga da predaje zahtjev. Pomoć dobivaju oni koji se zbog bolesti ne mogu sami poslužiti, odnosno kojima je potrebna tuđa pomoć, neovisno o tome od kakve bolesti boluju. Može to biti i netko tko je operirao kuk i nepokretan je, pa pomoć može dobivati na određeno vrijeme. Sve ovisi o tome koji stupanj oštećenja komisija prizna – pojašnjava Kaurinović, dodajući da doplatci za pomoć i njegu nemaju veze s vrstom bolesti nego sa stanjem osobe koja treba pomoć.

Kaže i kako nije dobro dijeliti bolesnike na onkološke i bilo koju drugu kategoriju. Daje primjer osoba koje su imale moždani udar, nakon čega su u invalidskim kolicima ili u drugom teškom stanju.

Svi oni mogu zatražiti pravo na pomoć i njegu, kao i svatko tko se ne može brinuti o sebi. No, moraju ispunjavati i druge uvjete, a konačnu riječ donosi Zavod za vještačenje, a ne mi - podsjeća Kaurinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:53