ANALIZA TRIJUMFA MOŽEMO!

Imaju priliku iz Zagreba krenuti u pohod na cijelu Hrvatsku, jedna stvar bit će im velik izazov

Zagreb je krupan zalogaj, a posebno u uvjetima krize i s naslijeđenom klijentelističkom mrežom
 Goran Mehkek/Cropix

Rezultati parlamentarnih izbora su najavili, a lokalnih u Zagrebu potvrdili novi politički trend u Hrvatskoj koji je na tragu promjena na ljevici kakve se događaju i u drugim europskim zemaljama. Socijaldemokratske stranke su u silaznom trendu, a jačaju zeleni.

Uvjerljiva pobjeda platforme Možemo! govori da se birači u glavnome gradu nisu okrenuli u desno, nego ih je SDP razočarao, a drugu opciju nisu imali, pa su mnogi na dan izbora ostajali kod kuće. Sve dosad kad im se za gradonačelnika ponudio Tomislav Tomašević, profiliran kao lider platforme Možemo!, i njegov tim koji je u proteklih osam godina izgradio vrlo čvrstu bazu i stranačku mrežu u Gradu Zagrebu.

Ipak, izborni trijumf tek je prvi korak, a za opstanak i daljnji rast zeleno lijeve političke opcije ključne će biti iduće četiri godine, odnosno njihov (ne)uspjeh u Zagrebu. Pokaže li se da su ljudi koji su u politiku ušli iz aktivizma (što je, jednako kao što bi i politika trebala biti, rad za opće dobro) sposobni dobro upravljati gradom u kojemu živi četvrtina stanovništva Hrvatske, onda će si sigurno trasirati put za širenje svoje mreže i političkog utjecaja i u druge dijelove zemlje.

Za razliku od desnice koja se u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa također promijenila i spektar tema s kojima se obraća svojim biračima bitno proširila u odnosu na nacionalne tenzije i Domovinski rat, i to na rodnu ideologiju, konzervativni pristup obitelji, seksualnim slobodama, a u jednakoj je mjeri osvajala manje i veće sredine, zeleni su krenuli izazovnijim putem.

Krenuli su iz glavnog i najvećeg grada u zemlji, a Tomaševića i njegovu ekipu u Zagrebu čekaju golemi problemi. Od obnove nakon potresa koja praktično još nije ni počela, a dinamika će joj u većoj mjeri ovisiti o državnoj nego o gradskoj vlasti, preko dugova u gradskoj blagajni, potpuno nesređenoj problematici zbrinjavanja otpada, prometni problemi, nedostatak škola i vrtića.....

U Možemo! su protekle četiri godine kao oporba u Skupštini Grada Zagreba pokazali da jako dobro znaju koji su problemi glavnoga grada, a u kampanji su to potvrdili i pred birače iznijeli viziju kako ih rješavati. No, činjenica je da ni Tomašević, kao ni itko od njegovih suradnika, nema iskustvo upravljanja. Naravno, to ne mora ništa značiti, ali im je sigurno veliki izazov.

Zagreb je krupan zalogaj, a posebno u uvjetima krize i s naslijeđenom klijentelističkom mrežom u gradskoj upravi i gradskim poduzećima koju je pokojni gradonačelnik Milan Bandić gradio punih 20 godina. A četiri godine koje su pred nama zapravo su kratko razdoblje u kojemu bi nova vlast trebala pokazati vidljive rezultate. Tomaševiću to neće biti lako, a građani će od njega rezultate očekivati odmah.

Uspije li unatoč svim teškoćama početi provoditi pozitivne promjene u glavnom gradu, i to one koje će građanima biti vidljive, Možemo! si je trasirao siguran put za daljnji razvoj zelene i širenje lijeve politike koja bazično počiva na borbi za okoliš i zelenoj industriji te socijalnoj pravednosti i na druge krajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:12