UMRLA MATURANTICA

‘Imala je kronične bolesti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna‘

Liječnica iz splitske bolnice kazala je da je preminula 17-godišnjakinja u subotu dobila temperaturu
Doc. dr. Branka Polić
 Sasa Buric/Cropix

Liječnici splitskog KBC-a poručili su danas kako su učinili sve da spase 17-godišnju djevojku koja je jučer umrla zbog posljedica koronavirusa, a imala je i pridružene kronične bolesti.

- Želim izraziti iskrenu sućut roditeljima i obitelji preminule bolesnice. Adolescentica je u dobi od 17 godina i 10 mjeseci primljena na hitni interni primjer lokalitet Križine zbog zastoja srce i disanja. Nakon uspješno provedene reanimacije smještena je u jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti. Imala je pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila Covid pozitivna - kazao je Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti .

Doc. dr. Branka Polić, pročelnica zavoda za intenzivnu pedijatriju kazala je da je bolesnica, nakon što je zaprimljena u bolnicu, liječena u zavodu za intenzivnu pedijatriju po svim pravilima struke.

- Nakon uspješne reanimacije ona je stabilizirana, premještena je k nama, ali je došlo do nemilog događaja unatoč liječenju, jučer u 14.45 sati.

Djevojka je imala kronične bolesti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna. Do smrtnog ishoda je došlo zbog njenih kroničnih bolesti uz ovu Covid-19 infekciju. Bolesnica je imala zastoj rada srca i pluća - kazala je Polić.

Kazala je da će po pitanju obdukcije zadnju riječ dati struka.

Polić je kazala i da se ne može zanemariti Covid infekcija koju je djevojka imala i koja joj je potvrđena u trenutku kada je primljena u bolnicu. Ustvrdila je i da se u bolnici sve radilo prema pravilima i preporukama struke.

Na pitanje novinara je li moguće da 17-godišnjakinja nije imala simptome Covida, Polić je kazala da je to moguće.

- Ono što je iz anamneze nama poznato da je ona u subotu popodne dobila temperaturu - kazala je.

Na pitanje je li moguće da mladom čovjeku bez Covida se dogodi zastoj rada srca i pluća, Polić je kazala da postoje situacije kada se to može dogoditi.

- Liječimo teške astmatske statuse koji završe i na respiratoru. Kod bolesti vitalnih organa kao što su srce i pluća sve je moguće - kazala je.

- Svaki bolesnik se testira. Naravno da u ovakvim situacijama morate pomoći teškom i životnom ugroženom bolesniku i onda napraviti test. Djelatnici, kada je to najavljen prijem, pripreme se i opreme za takvu situaciju - kazala je.

Polić je kazala i da u ovom trenutku na odjelu nemaju maloljetnih pacijenata s Covidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45