KONTRACEPCIJSKE PILULE

'IMALA JE PRAVO NA PRIZIV SAVJESTI' Povjerenstvo pri ljekarničkoj komori odlučilo u slučaju magistre čiji je čin osudio i ministar Kujundžić

 
Ljekarna u kojoj su djevojci zbog priziva savjesti odbili izdati kontracepcijske pilule
 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore odlučilo je da nije prekršen etički kodeks u slučaju magistre koja je u Zagrebu zbog priziva savjesti odbila izdati kontracepcijske pilule, doznaje se u srijedu u Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Iz Komore su priopćili da magistra zaposlena u Ljekarni Čelina na zagrebačkom Jordanovcu nije prekršila članak Kodeksa ljekarničke etike i deontologije koji kaže da "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika".

Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju na sjednici održanoj 23. studenoga razmotrilo je taj slučaj na prigovor pacijentice koja se žalila na postupanje magistre.

"Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja. Budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika", kažu u Komori.

Ljekarnička komora, uvažavajući pravo pacijenta na uslugu izdavanja lijeka i pravo magistra farmacije na priziv savjesti, još jednom podsjeća članstvo na važnost organizacije posla u ljekarnama na način da svim pacijentima bude pružena kvalitetna ljekarnička usluga izdavanja i savjetovanja o primjeni lijekova.

Iako je u ljekarničkoj mreži, koja broji 1187 ljekarničkih jedinica, prigovor na priziv savjesti kao razlog neizdavanja lijeka istaknut svega dva puta u proteklih pet godina, treba poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da pacijenti ni u takvim, dosad uistinu rijetkim i izoliranim slučajevima, ne budu uskraćeni za uslugu izdavanja lijeka, poručuju iz Komore.

O tom slučaju nedavno se oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je postupak magistre ocijenio nedopustivim. Rekao je kako "svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept" te da "ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni.”

Predsjednica Komore Ana Soldo ističe pak da je etičko povjerenstvo Komore najviša instanca koja može odlučivati o tim pitanjima. "Oni su odlučili u skladu s našim kodeksom, tako da nemam tu što komentirati", rekla je Hini Soldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 12:24