ZAŠTO JE POLICIJA ZATAŠKAVALA PODVOĐENJE?

'Imala sam 13 godina. Zvali su me iz Doma i rekli: Zaradit ćeš. Pišala sam po mušteriji za 300 kn'

Iskaz 16-godišnje maloljetnice, koja navodi imena dviju štićenica Doma uvučenih u prostituciju, potvrđuje prošlogodišnju priču Jutarnjeg lista o razgranatom lancu maloljetničke prostitucije
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Moju prijateljicu koja je živjela u Domu za odgoj djece i omladine u Osijeku podvodila je njezina majka, S. M., zajedno s još jednom maloljetnicom koja je kod nje stanovala. S tom prijateljicom, štićenicom Doma, i ja sam se, kad mi je bilo 13 godina, odala prostituciji - rekla je osječkoj policiji maloljetnica koja će u listopadu navršiti 16 godina.

Policija ju je pronašla na temelju prijave njezine majke, Osječanke V.G., nakon što je pobjegla od kuće i nije je bilo nekoliko dana.

Njezinu davanju iskaza policiji prisustvovala psihologinja Centra za socijalnu skrb Maja Varžić, koja je to potvrdila Jutarnjem listu.

Ekspresna istraga

Iskaz 16-godišnje maloljetnice, koja navodi imena još dvije štićenice Doma za odgoj djece i mladeži uvučene u prostituciju, potvrđuje prošlogodišnju priču Jutarnjeg lista o razgranatom lancu maloljetničke prostitucije.

Nekoliko štićenica Doma tada je potvrdilo da su u taj lanac bili uvučeni i poznati Osječani, a navele su i njihova imena. Ekspresna policijska istraga koja je uslijedila tada je utvrdila da nije bilo organizirane prostitucije, nego da su neke maloljetnice održavale seksualne odnose sa starijim osobama, ali dobrovoljno.

Budući da, kako je tada rečeno, nije bilo prisile i da se nije radilo o kaznenom djelu, istraga je zaključena. Šesnaestogodišnjakinja (čiji je identitet poznat redakciji) koja je prošlog tjedna o tome dala iskaz policiji nije navela imena starijih osoba koje su koristile usluge djevojčica, no neke od njih opisala je kao muškarce u dobi između 35 i 40 godina.

Zlatni nakit kao dar

Ona nikada nije bila štićenica Doma, ali se zahvaljujući prijateljstvu s jednom od njih upoznala i s drugim maloljetnicama. One bi svoje klijente uglavnom susretale u obližnjem kafiću Cigla ili se s njima telefonski dogovarale gdje će ih dočekati. Za usluge su dobivale obično oko 300 kuna, a ponekad i zlatninu. Jedan stariji muškarac iz Čepina, navela je, obično bi im davao zlatni nakit.

Pred policijom i psihologinjom Centra za socijalnu skrb šesnaestogodišnjakinja je ispričala kako ju je njena prijateljica iz Doma nazvala prije mjesec i pol govoreći joj da je u društvu svog prijatelja te da bi voljela da ga i ona upozna. Došli su po nju u Sarvaš, selo nadomak Osijeka.

U tamnoplavom Mercedesu bili su četrdesetogodišnjak i njena prijateljica. Odvezli su se dvadesetak kilometara istočno, prema Brijestu, predgrađu Osijeka, gdje je muškarac na travnatoj površini parkirao automobil.

Zajednička akcija

Izvadio je deku na koju su svi sjeli i pili pivo. Nakon nekoliko limenki, kad su već bile pripite, muškarac ih je gole fotografirao, a zatim tražio da po njemu mokre. Potom su općili u troje, a na kraju je muškarac od obje tražio da mu prodaju svoje gaćice. Svaka je dobila po 300 kuna - ispričala je 16-godišnjakinja. Ona je vrlo detaljno policiji ispričala još jednu zajedničku akciju sa svojom prijateljicom iz Doma.

Tada su bile s muškarcem za kojeg pretpostavlja da je zaštitar. Opisala ga je kao osobu staru oko 35 godina s kojom su zajedno otišle na nekakvu osamu blizu Dalja pokraj Osijeka. Konzumirali su alkohol, a muškarac je općio s obje djevojčice i na kraju im dao 300 kuna. - Prijateljica je zadržala 200 kuna, a 100 je dala meni - ispričala je 16-godišnjakinja prošlog tjedna osječkoj policiji.

Policija će sada sigurno imati posla

Osječka policija i Centar za socijalnu skrb, gdje smo o novim dokazima o postojanju lanca maloljetničke prostitucije u Osijeku razgovarali u ponedjeljak i utorak, potvrdili su da je 16-godišnja maloljetnica o tome dala iskaz.

- Njen je iskaz zaprimljen i u tijeku je ispitivanje navoda - rekao je za Jutarnji Božo Guvo, zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske. - Kriminalistička je obrada u tijeku, no prema saznanjima koja do sada imamo, ta priča nije povezana s Domom za odgoj djece i omladine u Osijeku - dodao je. Zorica Wild, socijalna radnica u osječkom Centru za socijalnu skrb, rekla je kako je maloljetnica koja je dala iskaz policiji sada zbrinuta. - Iz razgovora koje smo s njom vodili nakon iskaza što ga je dala u policiji, saznali smo nove detalje. O tome smo obavijestili policiju, tu za njih itekako ima posla - rekla je Wild. ( D. H.)

Policija zataškala aferu i nevinog Pocrnića držala pola godine u pritvoru

Svjedočenje više maloljetnica iz osječkog Doma za odgoj djece i mladeži u ljeto prošle godine šokiralo je hrvatsku javnost kada su ispričale da su u lanac maloljetničke prostitucije uvučena i imena nekih poznatih Osječana iz privrednih i političkih krugova, koji su za kutiju Marlbora ili za samo 50 kuna koristili njihove seksualne usluge.

Sve se, međutim, ubrzo zataškalo, a maloljetnice su, pritisnute dirigiranom policijskom istragom, ili povukle ili promijenile svoje iskaze.

U Osijek je tada iz Zagreba došao glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kako bi demantirao cijelu priču i za aferu optužio Osječanina Dragutina Pocrnića (ne navodeći tada njegovo ime). U pritvoru je proveo pet mjeseci i 11 dana, najvećim dijelom u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Kako za njegovim pritvaranjem nije bilo osnove, proglašen je neuračunljivim, opasnim po sebe i okolinu, te je gotovo pola godine proveo u Zatvorskoj bolnici, na Svetošimunskoj cesti. Pušten je krajem studenoga prošle godine, kada je na Općinskom sudu u Osijeku oslobođen optužbi. Od tada je u Osijeku i sam se brine za svoje dvoje djece.

Policija je tvrdila da je Pocrnić nagovarao štićenice Doma da pišu pisma o maloljetničkoj prostituciji te da je obmanuo novinare. No, Pocrnić nije bio izvor tih informacija: o prostituciji i umiješanosti poznatih Osječana u taj lanac štićenice Doma više su puta detaljno govorile za Jutarnji list. Njihovi su se iskazi podudarali. Ravnateljica Doma Jasminka Dević nakon te velike afere podnijela je ostavku, ali je ubrzo, kad su se stvari stišale, povukla odluku, pa je i danas je na tome mjestu. ( D. Hedl)

Kronologija:

- 13. lipnja 2009.: Jutarnji objavljuje veliki tekst o maloljetničkoj prostituciji u osječkom Domu za odgoj djece i omladine. Štićenice kao klijente navode imena poznatih Osječana kojima za kutiju Marlbora i 50 kuna pružaju usluge.

- 14. lipnja 2009.: Inspektor koji je radio na tom slučaju povučen je pod pritiskom moćnog osječkog političara.

- 16. lipnja 2009.: Iz Zagreba u Osijek stiže načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Objavljuje da je istraga završena. Tvrdi da je priča izmišljena i da su novinari nasjeli na priču 54-godišnjaka koji je instruirao štićenice kako bi diskreditirao ustanovu.

- 16. lipnja 2009.: Policija uhićuje Dragutina Pocrnića pod optužbom da je širio uznemirujuće vijesti. Zbog navodnog kršenja sudske zabrane o pristupu vlastitom djetetu (što se poslije pokazalo netočnim) sutkinja za prekršaje određuje mu 15 dana zatvora.

- Kraj lipnja 2009.: Pocrnića proglašavaju neubrojivim, opasnim po sebe i okolinu i drže ga u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu pet mjeseci i 11 dana.

- 27. studenoga 2009.: Dragutin Pocrnić pušten iz pritvora. Centar za socijalnu skrb vraća mu sina iz Doma za maloljetnike.

- Veljača 2010.: Osječanin D. B. prijavljuje policiji Dom za odgoj djece i mladeži i Centar za socijalnu skrb da su mu uzeli maloljetnu kćer i nakon nekoliko mjeseci trudnu vratili ocu. Ravnateljica Doma Jasminka Dević podnosi ostavku, ali kad se afera stišala, povlači odluku.

- 27. kolovoza 2010.: Policija pronalazi odbjeglu 16-godišnjakinju. Priznaje da je zajedno s prijateljicom iz Doma za odgoj djece i mladeži bila upletena u prostituciju.

Komentar Drage Hedla: Moćnici protiv maloljetnica

U Portugalu je trebalo 20 godina da dugozataškavani užas kojem su bili izvrgavani malodobni dječaci u jednom sirotištu, pedofilskom raju visokog društva, dobije i sudski pravorijek. Koliko će trebati Hrvatskoj da se napokon rasvijetli zataškana afera o lancu maloljetničke prostitucije u osječkom Domu za odgoj djece i maloljetnika, u koju su, prema iskazima štićenica, također bile uključene osobe iz visokog društva?

Čak se i u osječkim policijskim krugovima, onima koji žele da se stvari istjeraju načistac, govori kako je jedna velika afera zataškana. U odmjeravanju treba li stati u zaštitu djevojčica s društvenog dna ili moćnika koji drmaju politikom i gospodarstvom, netko je odlučio da je važnije zaštititi potonje.

Ta zataškana priča slučajno je, iskazom šesnaestogodišnjakinje koju je policija privela posve drugim povodom, ponovno isplivala u javnost. Nakon smjena u osječkoj policiji i promijenjenoj političkoj klimi valja se nadati da neće biti potrebno 20 godina, kao u Portugalu, da zloupotreba djece bude odlučno kažnjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:12