OZBILJNO STANJE

‘Imali smo pacijente koji su imali bolje šanse u zagrebačkim bolnicama, ali smo bili odbijeni‘

Covid-bolnica u Dubravi više ne prima teške pacijente iz drugih županija jer nema kadra
Ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Pritisak novih pacijenata oboljelih od koronavirusa na hrvatske bolnice ne prestaje. Iz dana u dan sve je više hospitaliziranih pa i onih na respiratoru tako da je nužna kontinuirana preraspodjela zdravstvenih djelatnika i respiratora. U četvrtak su bolnicama bila 2754 pacijenta, a gotovo 300 na respiratoru, što dovoljno govori o težini situacije. Najteže je na sjeverozapadu Hrvatske a poglavito u jedinoj bolnici trenutno najpogođenije europske regije, Općoj bolnici Čakovec, gdje se liječio 131 covid pacijent.

Kako su se kreveti punili u čakovečkoj bolnici bilo je nužno razmišljati i o tercijarnom centru koji je i otvoren u gradskom hotelu. Slično kao u zagrebačkoj Areni radi se o smještaju pacijenata s lakšim simptomima, ali osiguran je i kisik za one kojima je potreban.

"Zadnja četiri dana bilježimo blagi pad, ali prerano je govoriti o silaznom trendu. Da, teško je i izazovno, ali sve imamo pod kontrolom" uvjerava ravnatelj OB Čakovec, dr. Tomislav Novinščak. Budući da je u toj bolnici 10 liječnika i 36 medicinskih sestara i tehničara zaraženo covidom-19 ili su samoizolaciji, ministar Vili Beroš u Čakovec je poslao tri liječnika iz KBC Rijeka sukladno svoj odluci još od proljeća po kojoj se po potrebi medicinski kadar može seliti iz bolnice u bolnicu.

No, problema u Međimurju i dalje ima pa tako dr. Novinščak tvrdi da se pacijenti i iz njegove ali i drugih bolnica uglavnom ne primaju u KB Dubrava ili Infektivnu kliniku dr. Fran Mihaljević.

Nova praksa

"Zahvaljujući ministru Berošu u dva navrata tijekom ljeta uspjeli prebaciti dva puta po desetak ljudi u Zagreb, čije stanje je bilo vrlo teško i kojima je trebala bolja skrb od one koju im mi možemo pružiti. I poslije smo imali pacijente za koje smo mislili da imaju šansu odu li u specijalizirane bolnice, ali smo bili odbijeni", potvrđuje dr. Novinščak praksu zagrebačkih bolnica.

Međutim, razlog odbijanja je jasan: u Infektivnoj već mjesecima nema mjesta za neki veći prijem jer, kako kažu, koliko pacijenata otpuste toliko i prime, a to nije dovoljno niti za covid pacijente koji se sele iz zagrebačkih bolnica.

U KB-u Dubrava u četvrtak je bilo čak 476 pacijenta što govori da broj primljenih na liječenje polako ide ka maksimaliziranju prijema. Također, u četvrtak se u toj bolnici liječilo i 82 pacijenta na respiratoru. Upravo se pokušava aktivirati dodatne krevete u respiracijskom centru i to tako da liječnici iz drugih bolnica koji 'drže' tri intenzivistička centra brinu o još dodatnih 10 ili 15 pacijenta jer upravo kadrovski dio najteže je izbalansirati. Naime, ako veći dio liječnika iz drugih zagrebačkih bolnice ode u KB Dubrava, neće imati tko liječiti one koji trebaju neki hitni zahvat.

Pad operacija za 29 posto

Primjerice, u KBC-u Sestre milosrdnice reduciran je zbog covida tzv. hladni pogon odnosno operacije i ambulantni specijalistički pregledi što zbog pozitivnih pacijenata što zbog pozitivnih zaposlenika. U prvih 10 mjeseci u odnosnu na isto razdoblje prošle godine operacije su se smanjile za 28,54 posto a pacijenata na bolničkom liječenju za 27,24 posto. Smanjen je i broj pacijenata koji dolaze na specijalističke preglede što zbog toga što su i sami oboljeli ili pak čekaju 'bolja vremena' jer se boje infekcije.

No, bez obzira na to što ne-covid bolnice imaju manje pacijenata nužno ih je sačuvati dok se može jer u suprotnom zdravlje građana bit će dodatno ugrožena a povećat će se i broj zaraženih zdravstvenih djelatnika postanu li sve bolnice covid ustanove. Opća bolnica Karlovac na covid odjelu ima 58 bolesnika zaraženih koronavirusom, te je na oko 75 posto popunjenosti. U ovom trenutku je od 15 jedinica s respiratorom slobodna samo jedna.

Od ponedjeljka, kada je u Karlovac iz Siska dovezen jedan pacijent na respiratoru, a kojeg nije primila KB Dubrava, više nije bilo zaprimanja bolesnika van Karlovačke županije radi rasterećenja drugih zdravstvenih sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:46