IVAN ZIDAREVIĆ

‘Imam deficitarnu krvnu grupu i htio sam darovati krv. Odbili su me jer sam homoseksualac‘

‘Ovo je izuzetan atak na moju obiteljsku zajednicu. Da se ta krv ne testira ja prvi ne bih izložio riziku nikoga‘, rekao je Zidarević
Ilustracija
 Ante Cizmic/Cropix

Aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević gostovao je u programu N1 televizije i ispričao kako su ga u Zavodu za transfuziju odbili kada je htio darovati krv, a sve zbog toga što je otvoreno rekao da je homoseksualac.

- Ja sam 2015. bio stranac i otišao sam u Petrovu darovati krv. Tada sam bio vraćen jer pravilnik ne poznaje strance. Prošle godine sam dobio domovnicu i htio sam dati krv. Znam da pravilnik diskriminira gay muškarce. Međutim, jedan gay političar je objavio da je darovao krv i ja sam Zavod obavijestio da ću doći dati krv. Oni su mi odgovorili da ću biti odbijen. Ja sam želio prakticirati to demokratsko pravo i bio sam odbijen jer sam iskreno rekao da sam homoseksualac, ispričao je Zidarević.

Dodao je da pravilnik koji nekima zabranjuje darivanje krvi ne navodi riječ 'homoseksualac', već 'muškarac koji je imao seks s drugim muškarcima'. S druge strane, žene koje su imale odnose s drugim ženama mogu darovati krv.

- Gay muškarci valjda pripadaju nekoj rizičnoj skupini. Ta zabrana ide za one koji su koristili drogu intravenozno, za one koji su koristili usluge prostitutki… Ja sam u obiteljskoj zajednici sa svojim partnerom, a država intervenira na način da moj obiteljsku zajednicu smatra nemonogamnom u odnosu na heteroseksualnu. Ja u Hrvatskoj nikad neću moći darovati krv jer sam možda imao seks s drugim muškarcima. Jedna jako fina gospođa mi je rekla da nažalost nikad neću moći darovati krv. Da nisam rekao što sam, ne bi me nitko ni pitao. Moja krvna grupa spada u deficitarne u tom trenutku, međutim ja sam odbijen, ispričao je Zidarević u programu N1 televizije.

U Europskoj uniji osim Hrvatske, takvu zabranu imaju još Grčka, Slovenija, Rumunjska i Litva, dok su ostale zemlje ukinule tu zabranu.

- Nema logike da se trajno odbijaju muškarci koji su imali seks s muškarcima. Sva krv koja se da tamo se testira. Ja sam a priori odbijen jer tamo piše ‘ako ste imali seks s drugim muškracima'.

Zidarević je ispričao i da se javio uredu pravobraniteljice.

- Ovo je izuzetan atak na moju obiteljsku zajednicu. Da se ta krv ne testira ja prvi ne bih izložio riziku nikoga. Samo zato što sam bio iskren sam odbijen, da sam šutio, ja bih darivao krv, rekao je Zidarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 18:37