IZVANREDNO STANJE

'IMAM JOŠ IMOVINE KOJU NISAM PRIJAVIO, PA ŠTO?' Goran Radman odbio dati ostavku

Glavni ravnatelj HRT-a novinare je nazvao glavnim krivcima za 'zlo koje se širi po toj kući', a u priopćenju je naglasio kako ima još imovine u inozemstvu koju nije prijavio, jer smatra da se imovinska kartica treba odnositi samo na imovinu u Hrvatskoj
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije podnio ostavku kako se špekuliralo zbog napisa u medijima u kojima stoji da svoju imovinu u Sloveniji nije prijavio u imovinsku karticu niti je objasnio išta oko tog slučaja nego je tiskovnu konferenciju iskoristio kako bi se obračunao s novinarima koji su nakon 10 minuta njegovog izlaganja napustili presicu, a nakon toga objavio je i priopćenje u kojem je istaknuo kako ima i još imovine u inozemstvu.

- Postoje dani kada čovjeku pukne film, kada ode po novine i više se ne vrati. Postoje dani kad čovjek doživi trenutke kad mu se sve smuči, kad mu dođe da ode na godišnji i više se nikada ne vrati. Postoje dani kada se čovjeku čini da oko sebe ima nepravdu i nerazumijevanje za sve što radi.

Ali, danas nije taj dan. Danas je taj dan kad treba reći dosta. Dosta vama u dvorani, političarima u sjeni, zainteresiranim interesnim klanovima koji podrivaju kuću do te mjere da je to postalo neizdrživo. Nećemo više trpjeti tu zavjeru protiv HRT-a. Učinit ćemo sve da se razotkriju svi akteri unutar i van HRT-a koji 10 godina kontinuirano djeluju na obezvrijeđivanju HRT-a.

RADMAN PRIJAVIO DA IMA HOTEL NA BOHINJU TEK NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG LISTA Povjerenstvo: 'Morao je znati da u karticu ide i imovina izvan Hrvatske'

- U posljednjih sedam mjeseci otkako sam došao, osobno sam, kao i HRT, kontinuirano izložen progonima , obezvrijeđivanju i javnom sramoćenju, a to stvara uvjete za situacije da svi koji čitaju vaše natpise, da će upotrijebiti svoju moć da bi nam zaprijetili životima, našim obiteljima i djeci, koji će koristiti argumente koje upotrebljavate u javnosti da bi upali u naše stanove, pljačkali našu imovinu i koristili javni poziv na linč. To više neće moći ići - zaprijetio je Radman i započeo priču o restrukturiranju HRT-a. No nakon nekoliko rečenica ponovno je krenuo s napadom na novinare.

- Ova posljednja kampanja ide na mene osobno kako bi se smijenio četvrti ravnatelj u četiri godine i kako bi se na taj način dokazalo da ova kuća nema smisla. Obraćam se vama koji pronosite to zlo - nastavio je Radman, a u tom trenutku novinari su se ustali i napustili konferenciju.

Radman: Imam još imovine u inozemstvu

Svu imovinu koju sam stekao, stekao sam prije nego što sam došao na HRT. Činjenica da ju nisam objavio ne govori o mojoj nečasnosti. Činjenica da posjedujem imovinu me ne diskvalificira da upravljam HRT-om - rekao je Radman nakon što je većina novinara napustila press konferenciju. Obraćajući se šačici preostalih i svojim kolegama s HRT-a Radman je objasnio kako svoj slovenski hotel nije uvrstio u imovinsku karticu jer je, rekao je, logika ispunjavanja tog dokumenta takva da se odnosi samo na imovinu u Hrvatskoj.

- Zbog toga sam od Povjerenstva za sukob interesa zatražio tumačenje u vezi imovine u inozemstvu koje imam još - kazao je Radman, ističući kako na web stanicama HRT-a odavno stoji podatak da je on vlasnik spornog hotela, jer ga je naveo kod izuzeća od javne nabave, iz čega je vidljivo i provjerljivo da nije imao namjeru ništa zatajiti.

- Ukoliko sam pogriješio, poštovat ću odluku povjerenstva - dodao je Radman.

Podsjetio je i kako je godinama bio poduzetnik, kako je godinama radio u Microsoftu na visokoj poziciji te kako je u tom vremenu stekao dionice Microsofta kojima je poslije ulagao.

Za kraj je naglasio kako ne vidi nikakav razlog da podnese ostavku:

- Vidljivo orkestriranoj aktivnosti zainteresiranih strana, od politike, nekih novinara i klanova suprotstavit ćemo se i pravnim sredstvima. Oni koji imaju moć mogu me smijeniti, ja se sam neću povlačiti sa ovoga mjesta. Napravit ćemo modernu HRT - završio je Radman.

Zdenko Duka: Sabor bi trebao razriješiti Radmana zbog nepotizma i sukoba interesa

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je da bi Hrvatski sabor trebao razriješiti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana zbog nepotizma i "svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa", a kako bi se sačuvao javni HRT.

Nakon što su mediji otkrili da Radman u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo hotela u Sloveniji te što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je to bio dužan učiniti Radman je kazao da se neće sam povući s HRT-a i poručio da neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare.

"Nevjerojatno je da je čovjek koji je izabran za šefa javne televizije i radija na ovakav način kao Radman doživljava javne kritike. To što su novinari otkrili da nije deklarirao da ima hotel u vlasništvu on doživljava kao plan novinara da ugroze život njegove djece i njegovu imovinu. To je dosita bizarno razmišljanje. Zbog nepotizma i svih dosadašnjih slučajeva sukoba interesa g radmana bi sabor trebao razriješiti i to zato da b i se očuvao javni HRT, a ne da bi se uništio kako on to vidi", izjavio je Duka za Hinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:46