MATE RIMAC

‘Imam li garanciju da ćemo uspjeti s robotaksijima? Nemam! A ako ne uspijemo, vratit ćemo novac...‘

Rimac je otkrio i neke nove detalje oko preuzimanja Bugattija i dogovora s Upravom Porschea
Mate Rimac
 
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obišla je tvornicu Rimac Automobili i rekla da je duboko impresionirana projektom koji joj je pokazao Mate Rimac, a koji uključuje robotaksije koji bi se dijelom trebali financirati iz novca na Nacionalni plan za oporavak i otpornost.

Nakon što su obišli tvornicu i dali kratke izjave za medije, Mate Rimac stao je pred novinare i iznio još nekoliko detalja o projektu robotaksija (P3), ali i o velikom poslu oko Bugattija.

Vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac kazao je u četvrtak da njegova tvrtka razvija projekt autonomnog vozila, tzv. robotaksija, a prvi bi se njegovi primjerci, ako projekt uspije, mogli naći na testiranjima odnosno vožnjama zagrebačkim ulicama već 2024. godine.

"P3 projekt koji radimo treba biti puno veći od Rimac Automobila. Nadam se da je to jedan veliki potencijal, ali trebamo puno žganaca pojesti da bi došli do toga", rekao je Rimac.

image
Andrej Plenković i Ursula von der Leyen posjetili su tvrtku Rimac Automobili d.o.o.
Goran Mehkek/Cropix

Istaknuo je da će početkom sljedeće godine široj javnosti predstaviti robotaksi - autonomno vozilo bez vozača. Kazao je da iako sada Nevera završava s homologacijom i testiranjima i uskoro kreće u serijsku proizvodnju.

"Radi se o velikom potencijalu. Prototip robotaksija je napravljen, vidjeli su ga današnji gosti, no moramo ga dovest do više razine i prezentirati kako treba, vjerojatno početkom iduće godine. Ideja nam je da 2024. krenemo s vožnjama tog autonomnog vozila po Zagrebu. Ako ne uspijemo s projektom, propast će svi ti novci koje smo uložili i koje ćemo uložiti, dakle stotine milijuna. No naš je cilj 2024 to napraviti, zajedno sa svom potrebnom infrastrukturom", kazao je.

image
Mate Rimac i Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix

"Imam li garanciju da ćemo uspjeti s robotaksijima? Nemam! A ako ne uspijemo, vratit ćemo novac... Idemo na all in. Naši investitori će uložiti stotine milijuna eura, a dio će biti iz EU fondova", rekao je.

Rimac je ponovio da njegova tvrtka još nije došla do uspjeha, da to tek predstoji, ali i da ide dobrim korakom prema tome s već tisuću zaposlenika, više od 200 milijuna eura privučenih investicija i s još puno više investicija u dolasku.

"I to investicija u razvoj, zapošljavanje i proizvodnju u Hrvatskoj, koja se izvozi u cijeli svijet. Velika stvar za nas bila je preuzimanje Bugattija, firme koja posluje više od 110 godina, to je velika odgovornost. Prvi put u povijesti VW je jedan brend izdvojio iz svog portfelja", naglasio je Rimac dodavši kako je VW najveća firma u Europi sa 250 milijardi eura godišnjeg prihoda.

Bugatti je, naveo je, uspješna firma, no Rimac Automobili žele ga napraviti još uspješnijom.

"Nije istina da je Bugatti vruć krumpir, oni su uspješni, zadnje tri godine su profitabilni, godišnje prodaju 90 vozila i imaju oko 300 milijuna eura prihoda", istaknuo je dodavši da mu je VW Grupa povjerila Bugatti jer vjeruje da Rimac Automobili ima tehnologiju i pravi pristup za tako nešto.

Vezano uz spomenuto preuzimanje Bugattija otkrio je kako su im iz Porchea donijeli prototip Panamere i rekli da imaju tri mjeseca da pokažu kako mogu napraviti automobil boljim. "Mi smo unutar istih gabarita baterije i u istoj masi postigli da automobil ima dvostruko veći domet i dvostruko veći kapacitet baterije", rekao je Rimac.

Na pitanje kako će izgledati budući Bugatti, naglasio je da bi najlakše bilo uzet Neveru i napravit od njega Bugattija.

"Smatramo, međutim, da trebamo napraviti ono što je najbolje za marku. Nikada nismo bili tvrdoglavi u tome da on mora biti na struju, već ćemo napraviti ono što ima najviše smisla. Mislimo da za Bugatti srednjoročno itekako ima smisla da bude hibrid, a to znači vrlo snažna elektrifikacija, vrlo zanimljiv motor s unutarnjim izgaranjem, a na drugom kraju spektra Nevera i drugi Rimac modeli koji su potpuno električni", zaključio je Mate Rimac.

image
Mate Rimac
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 03:29