STOŽER OBJAVIO

Imamo 116 novooboljelih, dvije osobe preminule, Beroš: ‘Nove mjere već od poslijepodne!‘

Donijet će se nove upute oko korištenja maski u ugostiteljstvu i trgovinama, jer je procijenjeno da su te djelatnosti najveći rizik.
Davor Božinović, Vili Beroš / Arhiva
 
 Davorin Visnjic/Pixsell

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1038, javlja Nacionalni stožer.

Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba.

Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Beroš: 'O mjerama danas poslijepodne'

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa u Banskim dvorima. Dogovorene su nove mjere o kojima će se detaljnije znati već danas poslijepodne.

- Jasno je da okupljanja uzrokuju povećani broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo, da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana, rekao je Beroš.

Dodao je i da će se donijeti nove upute oko korištenja maski u ugostiteljstvu i trgovinama, jer je procijenjeno da su te djelatnosti najveći rizik za infekciju.

Istaknuo je i da za sada još uvijek neće biti restrikcija i zabrana, već slijede selektivne i ciljane mjere.

Kada je riječ o mjerama predviđenima za vjenčanja i slična okupljanja, Beroš kaže da vjeruje da će takve mjere pomoći.

- Ako smo svi dovoljno svjesni da na taj način smanjujemo širenje virusa, mislim da će to pomoći. Recentni događaji dokazju da će se morati pridržavati mjera. Čuli smo da bi virus mogao i duže vrijeme biti prisutan među nama. Nadzor je predviđen, u noćnim klubovima je to poboljšalo rezultate i smanjio se broj novooboljelih iz tog bazena. Mislim da ćemo ponovno pokazat kao nacija svjesnost i odgovornost i spriječiti širenje virusa, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na turizam i rekao da trenutno nema turista koji su se zarazili u Hrvatskoj. No ako se takav slučaj i dogodi, procedura je jasna.

- Svi koji imaju simptome bit će smješteni u zdravstvene ustanove, a oni koji nemaju, provest će se samoizolacija ili u kontekstu bilateralnih dogovora s matičnom državom, oni će biti vraćeni u te države.

Beroš je najavio i da će se poduzeti posebne mjere na granici sa Srbijom, s obzirom na eksploziju broja novih slučajeva zaraze u toj zemlji.

Istaknuo je da su svakodmevne pres konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite odigrale važnu ulogu.

- U ovom trenu mislim da situacija to zahtijeva i razmislit ćemo o vraćanju presica, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje o posjetu roditelja bolesnoj djeci u bolnicama.

- Treba razgraničiti boravak roditelja sa teško oboljelom djecom koji nikad nije zabranjen. Roditelji te djece kada je to moguće će i dalje boraviti sa svojom djecom. Tu je riječ samo o posjetama koje su se u određenim županijama ukinute zbog epidemiološke situacije. Ekspertna skupina je našla jedan zadovoljavajući model za to...

Na kraju je odgovorio i na pitanje hoće li ostati ministar zdravstva i u novoj vladi.

- Nismo o tome još razgovarali, ali posvećen sam epidemiji i svim drugim okolnostima u zdravstvu i volio bih participirati u rješavanju istih, zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:50