StoryEditor
NACIONALNI STOŽER

Imamo 311 zaraženih i dvoje umrlih, 241 osoba se oporavila, u bolnici dvoje ljudi više nego jučer

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 2771. Testirano je 3.939 osoba
Arhivska fotografija
 Ranko Suvar/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu je izdao priopćenje s najnovijim podacima o epidemiološkoj situaciji u državi.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 311 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2771.

Među njima je 285 pacijenata na bolničkom liječenju (2 više u odnosu na petak), od toga je na respiratoru 19 pacijenata (4 više u odnosu na petak).

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11.739 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 197 preminulo, a 8771 se oporavilo (241 više u odnosu na petak).

U samoizolaciji je trenutno 9109 osoba.

Do danas je ukupno testirana 187 851 osoba, od toga 3939 u posljednja 24 sata, zaključuje se u priopćenju.

LOKALNI STOŽERI

U Zagrebu nove 54 novooboljele osobe od koronavirusa

U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđene 54 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Sedam novooboljelih osoba zasad je negativne epidemiološke anamneze, 25 osoba su kontakti s pozitivnim osobama, kod tri je novooboljele osobe moguće izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora, na Pagu i  Hvaru.

Za 11 osoba utvrđeno je da su došli iz Bosne i Hercegovine, za jednu moguće je izlaganje na svadbi u Požegi, a kod dvije osobe moguće je izlaganje na automobilističkom događanju (Zagreb-Novalja/Split). 

Kod preostalih pet novooboljelih epidemiološka obrada u tijeku, kažu u Nastavnom, zavodu.

U proteklom 24-satnom razdoblju provedena su 444 testiranja na koronavirus te je za 146 osoba izrečena je mjera samoizolacije, ističe se u priopćenju.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronavirus.

"Trenutno je u Gradu Zagrebu 636 aktivnih slučajeva, a 1811 osoba se nalazi u samoizolaciji", ističe u priopćenju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U Sisačko-moslavačkoj županiji osam novih slučajeva zaraze

Osam novih slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je u subotu tamošnji Stožer Civilne zaštite. 

Riječ je o četiri osobe s područja grada Novske, tri osobe s područja grada Siska i jedne osobe s područja grada Kutine te je kod svih poznat izvor zaraze.

Županijski Stožer moli sve oboljele da prilikom anketiranja daju sve potrebne podatke koji su nužni zbog sprečavanja i suzbijanja te bolesti.

Stanovnike poziva da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.

U Zagrebačkoj županiji 16 novooboljelih od koronavirusa

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze Covidom-19, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Po četvero novooboljelih je iz Velike Gorice i Vrbovca, po dvoje iz Zaprešića i Jastrebarskog, te po jedan iz Dugog Sela i općina Marija Gorica, Pušća i Brckovljani.

Za sedam novih slučajeva utvrđeno je da su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u BiH, a četiri s ljetovanjem na obali, dok je za preostala četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 42 osobe, dok je 29 osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije je od početka pandemije do subote u 10 sati evidentirano 527 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 364 osobe, a 11 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 152 slučaja.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija, napominjući da svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito, zdravlje obitelji i sugrađana.

Šest novozaraženih osoba u Istri

Šest novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri tijekom protekla 24 sata, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 489 uzoraka briseva na Covid-19, od toga 320 za administrativne potrebe, od kojih je potvrđeno šest novozaraženih osoba", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

U dva slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije, u jednom slučaju o osobi koja je doputovala iz kontinentalne Hrvatske dok je epidemiološka obrada u tijeku za tri osobe. 

Neslužbeno se doznaje da su među zaraženima supružnici iz Pazina, žena iz Pule koja je bila u kontaktu s osobama iz Vukovarsko-Srijemske županije i dostavljač hrane iz Pule. Zaražena je i jedna osoba iz Jadreškog pored Pule te još jedna žena koja radi u Poreču. 

Od jučer je u Istri izliječeno šest osoba pa je trenutno 65 aktivnih pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 305 osoba.

Novih pet slučajeva zaraze u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentrano je pet novooboljelih od Covida-19, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe su iz Bošnjaka te po jedna iz Vinkovaca, Iloka i Štitara.

U protekla 24 sata testirana je 101 osoba, a u samoizolaciji se nalaze 154 osobe, podaci su županijskog Stožera.

Od početka epidemije na vukovarsko-srijemskom području zaražene su 654 osobe od kojih je njih 556 ozdravilo, a 14 ih umrlo.

Dosad je na tom području testirano 8770 osoba.

Devet novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Devet osoba pozitivno je na koronavirus u Osječko-baranjskoj županiji, gdje u posljednja 24 sata testirano 229 uzoraka, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe su iz Osijeka i Belog Manastira, jedna je iz prigradskog naselja Višnjevac te još po jedna iz općina Čepin, Čeminac, Gorjani i Draž.

U  KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 15 oboljelih, a jedna se osoba nalazi na respiratoru.

U samoizolaciju je stavljen 71 novi kontakt pa se sada u samoizolaciji na području županije nalaze 342 osobe. 

Policija u 28 provjera nije utvrdila kršenja mjere samoizolacije niti je bilo dojava građana o kršenju te mjere.

Novih 97 slučajeva zaraze i jedan umrli u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Na području Splitsko-dalmatinske županije u subotu je potvrđeno novih 97 slučajeva zaraze Covid infekcijom, dok je jedan pozitivan muškarac umro, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umro je 60-godišnji muškarac koji  je uz ostale komorbiditete bio pozitivan na Covid-19.

Obrađeno je ukupno 735 testova a  među novooboljelim osobama 53 su iz Splita, po devet ih je iz Sinja i Solina, šest iz Kaštela, tri  iz Podstrane, te po dvije iz Dugopolja, Hrvaca, Makarske i Marine. Po jedna zaražena osoba je iz Dicma, Dugog Rata, Hvara, Imotskog, Lovreća, Omiša, Otoka, Podbablja i Vrgorca.

Od 97 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 29 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostale novooboljele još epidemiološki obrađuje.

U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 81 pozitivna osoba, od čega ih je pet na respiratoru, dok se u samoizolaciji nalazi 1525 osoba.

Primorsko-goranska županija zabilježila 16 novih slučajeva zaraze Covidom-19

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja u posljednja 24 sata je kod 16 osoba potvrđena zaraza koronavirusom, podaci su epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Sedam osoba su kontakti prethodno zaraženih osoba, od kojih je jedna novozaražena osoba povezana s vjenčanjem, a četiri s plesnim okupljanjem.

Za preostalih devet još se utvrđuje izvor zaraze.

Pet osoba je ozdravilo pa je sada u županiji aktivno 128 slučajeva infekcije koronavirusom, od kojih je sedam osoba na liječenju u riječkoj bolnici.

U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

U jednom slučaju radi se o osobi starije životne dobi, koja je odmah i hospitalizirana, a u drugom slučaju o asimptomatskoj osobi koja je otkrivena prilikom testiranja radi povratka na rad u Austriju.

U posljednja 24 sata oporavile su se još tri osobe, dok je jedna osoba prebačena s bolničkog na kućno liječenje.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji zaraženo je 165 osoba, a još dodatnih 15 zaraženih ima druga mjesta prebivališta.

Od trenutno zaraženih  65 osoba, na bolničkom liječenju nalazi devet osoba, a 56 ih se liječi kod kuće pod zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 236 osoba.

U Ličko-senjskoj pet novih slučajeva zaraze

Ličko-senjska županija je u protekla 24 sata evidentirala pet novooboljelih osoba od Covida-19, izvijestio je u subotu tamošnji Stožer Civilne zaštite.

Tri novooboljele osobe su iz Otočca, te po jedna iz Gospića i Udbine, kažu u Stožeru, napominjući da je epidemiološka obrada njihovih kontakata u tijeku.

U Ličko-senjskoj županiji od početka pandemije oboljela je 81 osoba, a trenutno su aktivna 32 slučaja nakon što je 48 osoba je izliječeno i jedna osoba umrla. 

Pod mjerama samoizolacije nalazi se 85 osoba. Policija u posljednja 24 sata nije utvrdila kršenje te mjere.

U Međimurskoj županiji jedan novooboljeli s boravištem u Zagrebu

U Međimurskoj županiji nalazi svih jučer testiranih osoba su negativni, no iz Zagreba je javljeno da je jedna osoba s prebivalištem u Međimurskoj županiji, ali s boravištem u Zagrebu, pozitivna na koronavirus , izvijestio je međimurski Stožer civilne zaštite u subotu.

Danas do 11 sati testirano je 119 osoba, 12 uzorka je negativno, a ostali su u obradi. Do sada je ukupno obavljeno 4234 testiranja na koronavirus.

U Međimurju je i dalje 25 pozitivnih osoba na SARS-CoV-2 virus, a 221 osoba je u samoizolaciji. U toj su brojci pozitivni na koronavirus i njihovi kontakti.

Dubrovačko-neretvanska županija bilježi 25 novih slučajeva koronavirusa

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o sedam muškaraca i osam ženaiz Dubrovnika (od kojih dva muškarca i četiri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu, 4 četiri muškarca i tri žene su iz Metkovića, a od njih jedan muškarac i sve tri ženeimaju utvrđenu epidemiološku vezu, jedan muškarac iz Opuzena također ima utvrđenu epidemiološku vezu, jedna žena iz Župe dubrovačke ima epidemiološku poveznicu te još jedna osoba koja nema prebivalište u Županiji.

Izliječeno je deset osoba - četiri iz Dubrovnika, jedna iz Konavala, dvije osobe iz Metkovića te tri osobe koje nemaju prebivalište na području Dubrovačko-neretvanske županije. 

U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 10.453 uzorka.

U samoizolaciji je 571 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji ukupno 13 novozaraženih

Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji sedam novooboljelih od koronavirusa, izvijestili su izvijestili u subotu županijski stožeri tih dviju županija.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutačno je 109 osoba pozitivnih na koronavirus, a osam osoba je na bolničkom liječenju. Od početka pandemije 431 osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije imala je pozitivan nalaz na koronavirus, a u samoizolaciji je trenutačno 721 osoba.

U susjednoj Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je stotinu osoba pozitivno na koronavirus, četiri su pod nadzorom liječnika u bolnici, a u samoizolaciji je 278 osoba.

U Zadarskoj županiji nova 32 slučaja zaraze

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je u većinom o kontaktima s prije oboljelim osobama, izvijestio je u subotu Županijsku stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 22 osobe su s područja Zadra, troje oboljelih je iz Kolana na otoku Pagu, te po jedna osoba iz Biograda, Bibinja, Galovca, Gračaca, Posedarja, Ražanca i Svetog Filipa i Jakova.

Trenutačno je u Zadarskoj županiji 165 osoba zaraženo koronavirusom, a dosad ih je ozdravilo 383.

"Brzina kojom će se epidemija širiti u ovome trenutku najviše  ovisi o ljudima i njihovu ponašanju, a ne samo o zdravstvenom sustavu i epidemiološkoj službi koja nadzire pozitivne osobe i njihove kontakte", komentirao je rekordni dnevni broj zaraženih u Zadarskoj županiji epidemiolog Alan Medić.

Rekao je da ima ljudi koji imaju simptome, ali se ne javljaju zdravstvenoj službi, te u ovom dijelu epidemije preporučio svim stanovnicima koji osjete bilo kakve simptome bolesti Covid-19 da se, dok ne odu na testiranje ili uopće ne odu, ponašaju kao da su zaraženi i da se sami stave u izolaciju, 

Istaknuo je kako povećani broj oboljelih povećava i broj njihovih kontakata i vrlo je teško u ovome trenutku takvu situaciju kontrolirati. 

"Zato još jednom molim sve naše sugrađane da se ponašaju odgovorno, da smanje broj kontakata ako sumnjaju da su bili u blizini zaraženih osoba, da u zatvorenim prostorima nose zaštitne maske i drže propisanu distancu. Odgovornost prema okolini u ovome je trenutku najvažnija", poručio je voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar  Alan Medić.

U samoizolaciji je 714 osoba, nadzor je završio za njih 6592, a tijekom jučerašnjega dana testirano je 227 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 33 novozaražena, bjelovarski svatovi postali žarište

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata stigla su čak 33 pozitivna nalaza na bolest COVID-19, svatovi održani prošloga vikenda postali su žarište, a zbog velikog broja novozaraženih osoba ograničen je broj osoba na svadbama i pogrebima.

Naime, sve novooboljele osobe zarazile su se na svatovima u Bjelovaru održanim prošloga vikenda. Epidemiologinja Vesna Grgić iz Županijskoga stožera civilne zaštite potvrdila je u subotu na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji toga tijela da su upravo bjelovarski svatovi potvrđeni kao žarište.

"Dogodilo se što se dogodilo i brojnim drugim županijama, a to je da je jedna svadba postala žarište. Od jučer su, dakle, potvrđena 33 slučaja, a sutra ćemo znati ima li i više", rekla je dr. Grgić. Podsjetila je da su prekjučer potvrđena tri slučaja sa istih svatova tako da ih je trenutno 36.

U Općoj bolnici Bjelovar u petak je potvrđeno da su zaraženi jedan zdravstveni djelatnik i jedan pacijent bolnice.

"Zaražena je jedna medicinska sestra i jedan pacijent koji je došao u bolnicu. Testirali smo jučer odmah 48 zdravstvenih djelatnika i 15 pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Dobili smo za sada nalaz za 46 osoba i svi su negativni. Tri liječnika i 20 djelatnika bolnice je u izolaciji, ali sustav i dalje dobro funkcionira kao i sama bolnica", čulo se na izvanrednoj konferenciji za medije u subotu.

Župan Damir Bajs objavio je nove odluke Stožera, pa se tako sljedećih mjesec dana neće smjeti organizirati svatovi s više od 50 uzvanika. Jednako toliko osoba moći će nazočiti sahranama, dok se najveći broj osoba na ostalim svečanostima i proslavama ograničava na njih 20.

Jedna koprivnička osnovna škola školsku godinu počinje virtualno, 11 novozaraženih

Učenici koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski prva će dva tjedna nastavu pratiti na daljinu, najavio je u subotu na konferenciji za medije načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a 11 je novozaraženih na području Županije.

U spomenutoj osnovnoj školi pet djelatnika školskoga tehničkog osoblja pozitivno je na koronavirus, a jedna prosvjetna radnica ima simptome i u samoizolaciji čeka testiranje i nalaz, rekao je Ljubić.

U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije registrirano je jedanaest novooboljelih, od kojih su šestero kontakti ranije pozitivnih osoba, dok se kod pet osoba još utvrđuje epidemiološki izvor zaraze.  U ovoj županiji trenutačno je 36 oboljelih, 119 ih je u samoizolaciji, dok su na liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici četiri osobe.  

Članovi stožera podsjetili su da od ponedjeljka 7. rujna, na snagu stupa i Odluka Stožera civilne zaštite RH  kojom je potvrđen prijedlog Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije, a koje će biti na snazi idućih 30 dana.

"Njima će se ograničiti broj osoba na svadbenim svečanostima na stotinu i to zbog velikoga broja upita za održavanje svadbenih svečanosti osoba iz susjednih županija gdje je takva mjera već ranije uvedena. Također, u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno će biti korištenje maski za lice". izvijestio je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

U Krapinsko-zagorskoj županiji sedam novozaraženih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s prebivalištima na području općine Đurmanec, a po jedna s područja gradova Krapine i Pregrade te općina Kumrovec, Lobor i Mače. Dvije novoboljele osobe su poznati kontati već oboljelih, dodaje se u priopćenju.

U protekla 24 sata pristiglo je i 79 negativnih nalaza.

Trenutačno je u Krapinsko-zagorskoj županiji 51 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 211 osoba.

Iz Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije navode da su među oboljelima i dvije osobe koje su bile na dijalizi u Poliklinici za hemodijalizu u prostorima Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Nakon dobivenoga prvog pozitivnog nalaza epidemiološki su obrađena i ostala četiri pacijenata koji su u isto vrijeme bila na dijalizi te 22 zdravstvena djelatnika Poliklinike.

Po završenoj epidemiološkoj obradi pristigao je pozitivan nalaz za još jednog pacijenta, dok ostala tri pacijenta te sva 22 zdravstvena djelatnika imaju negativan nalaz. U samoizolaciji su četiri zdravstvena djelatnika i tri pacijenta koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima, a Poliklinika je dezinficirana. Iz Stožera ističu da se djelatnici Poliklinike u radu pridržavaju svih epidemioloških mjera te Poliklinika nastavlja raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2020 15:20