NIKOLINA BRNJAC

‘Imamo 95% noćenja iz 2019. Rekord su postavili Česi, u srpnju ih je bilo čak 54% više nego 2019.‘

Dobro je da je štrajk kontrolora otkazan. To bi svakako utjecalo na turistička kretanja, rekla je ministrica

Nikolina Brnjac

 Bozo Radić/Cropix

Ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac u Dnevniku HTV-a govorila je o odličnim turističkim rezultatima, iznijevši neke brojke, otkazanom štrajku kontrolora leta, turističkim ciljevima te utjecaju klimatskih promjena na turizam.

- Dobro je da je štrajk kontrolora otkazan. To bi svakako utjecalo na turistička kretanja pogotovo u ovom dijelu turističke godine. Hrvatska je percipirana kao autodestinacija i najveći dio naših turista dolazi automobilima, međutim zračni promet i zračna povezanost je iznimno važna za naše najjužnije destinacije, istaknula je.

Ministrica se osvrnula na dosadašnje turističke rezultate.

- Mi smo sad na 90 posto dolazaka i 95 posto noćenja od rekordne 2019. godine. Uskoro ćemo imati i milijun turista koji trenutno borave u Hrvatskoj. Nautika je za 40 posto bolja u srpnju u odnosu na 2019. Isto tako broj turista koji nam dolaze iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske, Slovačke je veći nego 2019. Samo u srpnju čeških turista bilo je čak 54 posto više, iz Austrije 20-tak posto više nego 2019. Bilježimo velik rast. Ono što nas svakako veseli jest vrijednost fiskaliziranih računa. U prvih 6 mjeseci je 24 posto veća vrijednost nego rekordne 2019., naglasila je.

Komentirala je velik broj čeških turista unatoč određenim negativnim medijskim kampanjama u češkim medijima.

- Imali smo specijalizirana putovanja prema Češkoj, prezentacije češkim agencijama, turoperatorima. I ministarstvo i HTZ. Prezentirali smo im i jedan elitniji aspekt turizma. Mislim da je to bilo jako dobro. Isto smo napravili i na tržištu Slovačke, Mađarske, Austrije i Njemačke. Mislim da smo se dobro pripremili, rekla je.

Također je govorila o ciljevima u budućnosti.

- Cilj je ravnomjerni turistički razvoj. Upravo zato smo odabrali da se sjednica Turističkog vijeća održi u Imotskom. Jedna od točaka je bila i dodjela sredstava nedovoljno razvijenim TZ-ima. Imamo dva fonda za nerazvijene i udružene TZ-ove od 40 milijuna kuna. Cilj je bio pokazati da se može. Turistička zajednica Imotski bilježi 22 posto bolje rezultate nego u 2019. Održivi cilj je cjelogodišnji turizam koji se može razvijati upravo kroz ulaganja u turističke proizvode, ulaganja u nove strategije, sudjelovanje u EU projektima te marketinške projekte, naglasila je.

Govorila je i o klimatskim promjenama.

- Svakako klimatske promjene utječu na turizam, kao i obrnuto. Turizam utječe na klimatske promjene. Upravo zato se moramo okrenuti zelenoj tranziciji. Svi projekti koje ćemo financirati iz javne turističke infrastrukture, što iz privatne, moraju biti okrenuti toj komponenti. Okrećemo se obnovljivim izvorima energije, brizi za pitku vodu, kao i kružno gospodarstvo. Zeleni otisak koji turisti sve više gledaju i traže takve destinacije. Mislim da to nije više izbor pojedinaca već svih nas. I cijelog turističkog sektora, kao i turista, naglasila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 00:58