LAST MINUTE VODIČ

Imamo ideje za brze novogodišnje koktele: ‘Za jedan vam trebaju samo 4 jaja, brandy i vrhnje...‘

Britanski BBC Food priredio je recepte za pića uz koja će ulazak u Novu godinu ostati u slatkom pamćenju
 Alp Galip/Alamy/Alamy/Profimedia/Alp Galip/alamy/alamy/profimedia

Odbrojavamo zadnje sate 2022. godine. Dok čekamo ponoć evo nekoliko ideja i prijedloga za pića uz koja možete ući u novogodišnju noć. Bilo da ste obožavatelj voćnih okusa poput onoga slatkih brusnica i klementina, svježine naranče ili pak teksture likera od jaja, među receptima koje donosi BBC Good food možda ćete baš pronaći piće koje će zasladiti najluđu noć u godini.

image
Brent Hofacker/Alamy/Alamy/Profimedia/Brent Hofacker/alamy/alamy/profimedia

Poinsettia

Sastojci:

25 ml pića Triple sec

50 ml soka od brusnica

75 ml šampanjca ili prosecca

1 svježi lovorov list

Priprema

1. korak

Ohladite Triple sec, sok od brusnice, šampanjac i čašu za martini. Kada postanu hladni izvadite iz frižidera.

2. korak

Izlijte Triple sec i sok od brusnica u ohlađenu čašu. Zatim polako dodajte šampanjac i ukrasite lovorovim listom.

image
Arina Habich/Alamy/Alamy/Profimedia/Arina Habich/alamy/alamy/profimedia

Liker od jaja

Sastojci:

1 mahuna vanilije

4 jaja, odvojena

100 ml šećernog sirupa

100 ml slatkog vrhnja s 48% mliječne masti

500 ml punomasnog mlijeka

100-150 ml brandyja

led

Priprema

1. korak

Razdijeljenu mahunu vanilije očišćenu od sjemenki stavite u veliku zdjelu. Dodajte žumanjke i šećerni sirup, miksajte 2 do 3 minute dok smjesa ne izblijedi. Dodajte slatko vrhnje, mlijeko i brandy i ponovno miksajte. Prelijte u zdjelu za punč.

2. korak

Pošto ste očistili mikser izmiksajte bjelanjke u čistoj zdjeli do "soft peaks" stanja. Trećinu izmiksanih bjelanjaka u zdjeli promiješajte sa smjesom od mlijeka i slatkog vrhnja, a zatim dodajte preostale izmiksane bjelanjke. Nježno miješajte dok liker od jaja ne postane gladak i lagan. Ohladite prije serviranja. Piće može stajati u frižideru jedan dan. Prije serviranja dodajte puno leda, lagano promiješajte i grabilicom prebacite u čaše.

image
Alp Galip/Alamy/Alamy/Profimedia/Alp Galip/alamy/alamy/profimedia

Kum

Sastojci:

50 ml scotch viskija

25 ml amaretta

led

narančina kora za ukras

Priprema

1. korak

Ulijte viski i amaretto u čašu za pripremu koktela. Dodajte šaku leda. Zatim duguljastom žlicom miješajte dok čaša ne postane veoma hladna na dodir. Probajte tekućinu te dodajte led u "tumbler" čašu ili "rocks" čašu za žestoka pića.

2. korak

Koktel izlite u čašu ispunjenu ledom. Dodajte traku narančine kore ili uredite rubove kore i zamotajte je oko ražnjića. Kratko je držite u toj formi, zatim otpustite i ubacite u piće.

image
Rimma Bondarenko/Alamy/Alamy/Profimedia/Rimma Bondarenko/alamy/alamy/profimedia

Martini od klementine

Sastojci:

sok od šest klementina i dodatne dvije za serviranje

100 ml votke

100 ml Cointreaua

1 boca ohlađenog prosecca, Cave ili šampanjca

Priprema

1. korak

Čaše za martini ili šampanjac stavite u zamrzivač. U vrču izmiješajte sok od klementina, votku i Cointreau, a potom piće stavite hladiti od 1 sata do 1 dana. Tanko narežite dvije klementine za ukras.

2. korak

Pri serviranju ubacite krišku klementine u zaleđenu čašu. Čašu do pola ispunite ohlađenim pićem iz vrča. Naposljetku otvorite bocu pjenušavog pića te ga dodajte u čaše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:12