KRUNOSLAV CAPAK

‘Imamo mjere koje su među najliberalnijima u EU. Pogledajte kakve restrikcije sad ima Portugal‘

Ministar Beroš se zajedno s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Capakom obratio javnosti
Krunoslav Capak
 Dragan Matić/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je upozorio da Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljan porast novooboljelih od Covida-19 i pozvao građane na najveću ozbiljnost jer će inače virus upravljati njihovim životima.

- Danas je prvi put broj novozaraženih prešao tisuću. Virus ulazi u zdravstveni sustav, staračke domove i ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li od osobne odgovornosti, virus će upravljati našim životima - istaknuo je Beroš i pozvao građane da se pridržavaju donesenih mjera, nužnih da se spriječi eksponencijalni rast novozaraženih.

Mjere nisu kazna, istaknuo je ministar koji se zajedno s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom obratio javnosti u povodu rekordnog broja novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, kojih je danas evidentirano 1131.

Capak je rekao da svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. To je zrakasto širenje jer se ne pridržavamo mjera, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.

- Širenje se događa jer se ne pridržavamo mjera. Mi čitavo vrijeme pokušavamo donijeti balansirane mjere, da život funkcionira. Relativiziranje mjera koje smo mi donijeli, a koje su, moram to istaknuti, najliberalnije od svih zemalja u EU koje imaju ovakav rast kakav mi imamo danas. Prihvatite ove mjere koje smo donijeli jer jedino tako možemo zaustaviti ovaj rast. Pridržavanjem mjera možemo kroz 7,10 dana zaustaviti rast i izravnati krivulju - poručio je Capak.

Dodao je da se u ovom trenutku ne razgovara o uvođenju novih epidemioloških mjera jer se očekuje učinak nedavno uvedenih mjera.

- U ovom trenutku ne razgovaramo o novim mjerama. Trebamo pričekati da vidimo učinak onih koje smo donijeli ovaj tjedan,. Portugal je od jučer uveo policijski sat. Zatvaraju sve ugostiteljske objekte. Mi, ponavljam, imamo neke od najliberalnijih mjera u EU - istaknuo je Capak.

No, upozorio je, prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima, uz ostalo daljnje ograničavanje okupljanja, stroža kontrola nošenja maski i ranije zatvaranje mjesta okupljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:34