DR. KUJUNDŽIĆ TILJAK

‘Imamo razloga za zabrinutost, nismo zadovoljni postotkom cijepljenih, čeka nas novi val‘

‘Statistike pokazuju da je među umrlima najveći broj necijepljenih osoba‘

Mirjana Kujundžić Tiljak

 Zeljko Puhovski/Cropix

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 5.768 novih slučajeva zaraze, čak 1500 više nego isti dan prošlog tjedna.

Dr. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4, izjavila je da ne može reći koliko je porast novozaraženih zadnja tri dana stvaran jer se tijekom blagdana nije testiralo.

Istaknula je da imamo razloga za zabrinutost gledajući situaciju u europskim zemljama i onima oko nas u kojima raste broj novozaraženih.

- Ima dosta novootkrivenih slučajeva, zaraza je tu i virus se širi. Mi smo na sreću za sada proglašeni kao omikron free zona, detektirana su samo 23 slučaja, ali ljudi putuju, blagdani su, zimovanja, a Hrvatska nije otok, rekla je naglasivši da nema mjesta opuštanju.

Cijepljenje i procijepljenost

Osvrnula se i na godinu dana cijepljenja. Rekla je kako nisu zadovoljni postotkom cijepljenih te da bi svi koji se još nisu cijepili trebali promisliti jer je cjepivo sigurno i štiti od najtežih oblika bolesti.

- Statistike pokazuju da je među umrlima najveći broj necijepljenih osoba, istaknula je.

- U zemljama gdje je visoka procijepljenost vidi se pad broja umrlih na 1000 potvrđenih slučajeva. Najlošija je Bugarska s 27 posto cijepljenog stanovništva. Oni imaju 41 umrlu osobu od 1000 potvrđenih. Rusija i Rumunjska imaju 30 preminulih na 1000 potvrđenih slučajeva, a procijepljenost im je oko 40 posto. Od onih najboljih - Danska ima procijepljenost 83 posto i ima 5 umrlih na 1000 slučajeva te Island s 80 posto cijepljenih i dvije osobe umrle na 1000 slučajeva, rekla je Kujundžić Tiljak.

Cijepljenje djece i trudnica

Kad je riječ o cijepljenju djece, istaknula je da je cijepljeno 240 djece u dobi 5-11 godina.

- Kod djece u dobi 12-14 godina prvu dozu primilo je preko 6900, a cijepljenje je završeno za 5000 djece, rekla je i objasnila da djeca dobiju trećinu doze cjepiva za odrasle.

- Cijepiti se mogu i trudnice. Dobro je da se cijepe prije trudnoće, a mogu i za vrijeme cijele trudnoće. Možda je bolje da se cijepe nakon prvog tromjesečja, iako se ne vide prepreke ni da se cijepe u prvom. Bolje da se zaštite što prije kako bi izbjegle moguću zarazu jer može biti teška i smrtonosna, istaknula je.

Očekivanja od 2022. godine

Na pitanje što očekuje od sljedeće godine rekla je da je to teško predvidjeti.

- Ove dvije godine bile su dosta teške. Na početku godine, kažu, čeka nas novi val za koji se nadamo da će biti sa što manje hospitaliziranih i umrlih. O nama ovisi jer se i sada za vrijeme blagdana trebamo pridržavati svih mjera koje nam je struka odredila. Trebamo se još strpjeti, biti disciplinirani i, naravno, cijepiti se, zaključila je Kujundžić Tiljak za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:16