StoryEditor
ISTRAŽIVANJE ZA DNEVNIK NOVE TV

IMAMO REZULTATE NOVOG CROBAROMETRA: HDZ i dalje raste, SDP bilježi jedan od najlošijih rezultata u 15 godina, Živi zid se ispuhao, popularnost mu pada

Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov
 Goran Mehkek, Bruno Konjević, Robert Fajt, Dragan Matić / CROPIX

Prema istraživanju Crobarometar koje je od od 1. do 20. u rujnu za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) može biti zadovoljna jer trenutno uživa potporu 29,2 posto birača (porast s 28,9 posto u kolovozu), što je čini najjačom strankom u državi, a i već treći mjesec im raste potpora.

S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP), koja je u najdubljoj krizi od osnivanja stranke, i dalje stagnira. Utjeha i Davoru Bernardiću može biti da ta stranka nije dramatično počela gubiti potporu. Trenutačno je na 17,2 posto potpore, što je pad za 0,1 posto u odnosu na kolovoz i jedan od najlošijih rezultata u posljednjih 15 godina.

Živi zid više ne živi mjesece uspona. Dapače, u rujnu su pali s potporom i sada su na 12,6 posto, dok su mjesec ranije imali podršku 13,4 posto ispitanika. No, zato Most može biti zadovoljan, već su treći mjesec u blagom rastu i sada su na 8,3 posto potpore.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) mjesec završava s potporom 3,7 posto birača, a Bandićeva stranka s 3,3 posto. Potom slijedi stranka Pametno s 2,9 posto, a Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) je na 2,4 posto te Istarski demokratski sabor (IDS) na 2 posto potpore. Promijenimo Hrvatsku je na 1,8 posto, Reformisti na 1,1 posto, a Hrvatska narodna stranka (HNS) je na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto, a neodlučnih je 9,2 posto.

Vladine politike ne odobrava 63 posto birača, a odobrava njih 27 posto dok ne zna njih 10 posto. Blago pada broj pesimista, ali raste i broj neodlučnih. HDZ-ovi birači još su jedinstveni u vjerovanju Vladinim politikama. Takvih je 78 posto.

Vlada, smatra većina, neće moći riješiti probleme. To misli 73 posto ispitanika, a da će ih moći riješiti, misli njih 22 posto. Ne zna njih 5 posto. HDZ-ovi birači su tu podijeljeni, 53 posto njih misli kako će Vlada riješiti probleme, ali njih 45 misli suprotno.

Vladajuća koalicija će opstati, smatra 70 posto građana, a njih 23 posto ne zna, dok je 7 posto neodlučnih. Zanimljivo, ovo je prvi put u godinu dana da dramatično pada povjerenje u opstanak koalicije. Prije mjesec dana 77 posto građana vjerovalo je u opstanak koalicije. To je rezultat nepovjerenja u koaliciju kod birača Živog zida, ostalih stranaka te neodlučnih birača. HDZ-ovi birači i dalje s više od 90 posto vjeruju u ovu koaliciju.

I dalje smjer Hrvatske izaziva pesimizam. Da idemo u lošem smjeru, misli 73 posto građana, a da idemo u dobrom smjeru, smatra njih 19 posto, ne zna njih 8 posto.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno na 989 punoljetnih građana. Pogreška uzorka je +/- 3,3  a za rejting stranaka +/- 3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2020 07:06