EKSKLUZIVNO

Imamo stotine poruka Turudića i Josipe Rimac, kandidat za šefa DORH-a prešutio sastanke: ‘Napravi mi ono‘

Donosimo detalje iz stotinjak WhatsApp poruka suca Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac koji su se od 2016. do 2020. intenzivno dopisivali
 /Vesna Veselić

"Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je Turudić...

WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i sadašnji sudac VKS-a i predloženi kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić kojima raspolažemo pokazuju da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja. Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od njih dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu. Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona, već i on. On čak i malo više. Otkriva da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

Do sada se o njihovu odnosu zna malo. Tek onoliko koliko je istaknuti sudac, pritisnut ne baš čestim novinarskim pitanjima, želio reći.

Tportal je 2015. objavio da su njih dvoje viđeni na kavi u jednom zagrebačkom kafiću. Dva dana nakon uhićenja Josipe Rimac, 2. lipnja 2020., Turudić je bio gostovao u studiju N1 Televizije. Postavljeno mu je pitanje je li u prijateljskim odnosima s netom uhićenom državnom tajnicom Ministarstva uprave.

"Ma ne, nismo prijatelji. Nije to bila ciljana kava, mi smo bili u istom prostoru, u istom kafiću, pozdravili smo se i to je to", tvrdio je tada Turudić.

Rasvjetljavanje njegova odnosa s "kninskom kraljicom" podsjeća na ljuštenje luka. Novi sloj odnosa Turudić bi priznao tek kada bi ga novinari suočili s novim saznanjem o njihovu susretu te bi umanjivao njegovo trajanje, ali i važnost. Da je osim kave iz 2015. Rimčevu primio i u svom uredu kao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda morao je priznati u travnju 2023. u emisiji Nu2 kad ga je voditelj izravno upitao je li točno da ga je posjetila na sudu. Taj se posjet dogodio 9. siječnja 2020., pet mjeseci prije nego će Rimčeva biti uhićena. Suočen s voditeljevim pitanjem, Turudić je naizgled nehajno odgovorio: "Ona je zamolila, da li je nazvala ili napisala poruku, sad se ne sjećam, mislim da je napisala poruku, mogu li je primiti i ja sam je primio na pet minuta. Mislim da ni kavu nije popila. I to je bilo uredno registrirano na porti suda..." "A što je htjela", upitao ga je Aleksandar Stanković. "Ne znam, ne sjećam se, nešto... Tražila je požurenje nekog predmeta. Pitao sam kakav predmet, rekla je da nije njezin. Rekao sam da joj ne mogu udovoljiti, neka to stranka koja smatra da se može nešto napraviti piše pa ćemo vidjeti što se može", odgovorio je. Na Stankovićevo pitanje ima li u mobitelu Josipe Rimac prepiske i poruka koje bi ga mogle iznenaditi, odgovori je: "Išao sam jednom prilikom u Vrliku i Kijevo s ekipom, ne motorom nego autom, i napisao sam joj ‘evo idem kroz tvoj kraj‘. To je bio takav nivo poruka koje su bile rijetke. Bilo ih vrlo malo."

Na sastanku saborskog Odbora za pravosuđe 17. siječnja zastupnica Sandra Benčić nizom potpitanja pritiskala ga je da joj odgovori zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud intervenirati i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića, brata Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila. Turudić joj je odgovorio kratko, tvrdeći da ju je tijekom tog posjeta prekinuo čim je rekla da predmet nije njezin. I glasom koji ne trpi dalje propitkivanje, zapečatio: "Sve sam oko toga pojasnio".

No, Turudića demantira sadržaj njihove prepiske koja je zabilježena u mobitelu Josipe Rimac. Na naš upit jučer Turudić nije htio komentirati sadržaj prepiske. U nastavcima objavljujemo najilustrativnije dijelove te prepiske koji bjelodano ukazuju na to zašto je u nekim slučajevima objava podataka iz istrage itekako u javnom interesu.

image

Transkript razgovora iz kojega je vidljivo da je Rimac s Turudićem u siječnju 2020. dogovorila još dva sastanka

SCREENSHOT

Iznenadno uhićenje trgovca luksuznim automobilima koja su u Hrvatskoj vozile mnoge poznate osobe, Ivana Bašića zvanoga Inja, u prosincu 2019. godine, jako je zabrinulo njegova starijega brata Milenka, vlasnika niza uspješnih tvrtki među kojima je i ona C.E.M.P., graditelja velikoga vjetroparka Krš-Pađene. No, što je za ovu priču još važnije, Milenko Bašić je u to vrijeme, prema optužbama USKOK-a, bio i neformalni poslodavac tadašnje državne tajnice Josipe Pleslić koja se u to vrijeme prezivala Rimac. Prema optužbama USKOK-a, a koje i Bašić i ona poriču, Rimac je više godine ilegalno lobirala za Bašićeve vjetroelektrane, vršeći pritisak u nizu ministarstava i državnih agencija, a kako bi on dobio kredite, dozvole, izmjene pravilnika i slično, a za što ju je on, prema tvrdnjama USKOK-a, plaćao 40.000 kuna mjesečno. Međutim, sumnja da je Rimac u siječnju 2020. bila angažirana i na pokušaju pomoći Bašićevom netom uhićenome bratu, zakotrljala se tek nedavno - nakon što su u Hrvatskom saboru aktualizirani susreti između Rimac i aktualnoga kandidata Vlade za mjesto glavnoga državnoga odvjetnika, Ivana Turudića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:34