BLAGAJNA SVE PRAZNIJA

Imate dug iznad 10.000 kuna? Poreznici kucaju na vrata: Platite u roku od pet dana, ili zatvaramo!

Novca je sve manje u državnoj blagajni pa u Ministarstvu financija kreću u naplatu dugova
 CROPIX

ZAGREB - Razmjer neplaćanja poreznih obveza za ovu godinu je šokantan: od siječnja do kolovoza 2010. obavljeno je 4784 nadzora pravnih i fizičkih osoba, od čega su u čak 70,88 posto otkrivene nepravilnosti! Zbog toga je podnijeto 3148 optužnih prijedloga zbog neplaćanja poreza i doprinosa i 104 prijave za kazneno djelo.

Nema više plaćanja na rate

- Na pravne osobe odnosi se oko 60 posto optužnih prijedloga - kažu u Poreznoj Upravi Ministarstva financija.

Novca je sve manje u državnoj blagajni, pa su u Ministarstvu financija odlučili naplatiti svoja potraživanja što hitnije. Porezni inspektori u zadnjih nekoliko dana obilaze dužnike, posebice ugostitelje i obrtnike, koji državi duguju više od 10 tisuća kuna poreza i doprinosa. Vlasnici lokala u Zagrebu kažu da se prije nisu susretali s tim da im poreznici kucaju na vrata i prijete da će im zatvoriti lokale ako u roku od pet dana ne plate svoje obveze prema državi. Nemaju više ni mogućnost plaćanja u ratama, kao što su do sada imali, tvrde.

- Dužan sam 12 tisuća kuna za PDV i svjestan sam da je država u banani, ali kako ću ja prehranjivati svoju obitelj ako mi zatvore čistionicu? - pita se obrtnik iz Zagreba. - Po meni je to reket nas malih obrtnika jer koliko su velike tvrtke dužne državi i nikome ništa - nezadovoljan je vlasnik zagrebačke kemijske čistionice.

Traže dug koji je na sudu

I jednom ugostitelju koji ima kafić u centru Zagreba nedavno su poreznici pokucali na vrata jer nije platio PDV. Kaže da inače uvijek redovito podmiruje svoje obveze, ali sad ga naganjaju zbog nekog starog duga oko kojeg se s njima spori na sudu.

- Rekli su mi da platim to odmah ili će mi zatvoriti kafić, a ako ja poslije dobijem tužbu, oni će mi vratiti taj novac - tvrdi ovaj ugostitelj.

I u jednom restoranu brze prehrane poreznici su posjetili vlasnika.

- Zaprijetili su mi zatvaranjem lokala ako ne platim. Dužan sam 40 tisuća kuna i rekli su mi da moram platiti sve odjednom - kaže. U Poreznoj upravi kažu da je riječ o redovitoj mjeri naplate poreza za neredovite dužnike.

- Ovoj mjeri prethodili su pozivi, opomene, rješenja o pljenidbi novčanih sredstava - kažu poreznici. ( G. P., S. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:19