DRAMA U BOLNICI

‘Imate nula posto šanse...‘: Kako su kirurzi iz KB Dubrave nakon strašne nesreće spasili ruku dečku iz Kaštela

‘Sin je bio pribran i tražio je vrećicu u koju bi stavio šaku, koja je visila na koži‘, ispričala je majka

Operacija šake

 /Cropix

- Imate nula posto šanse da se vašem sinu spasi šaka. Morate hitno za Zagreb - kazali su u splitskom KBC-u roditeljima 17-godišnjaka iz Kaštela, koji je u utorak u večernjim satima na cirkularu za drva ostao bez šake lijeve ruke.

Učenik veterinarska škole, zaljubljenik u pčelarstvo, u društvu djevojke radio je košnicu u podrumu obiteljske kuće, no trenutak nepažnje, odnosno jedna pogrešna odluka, mogla ga je stajati teškog invaliditeta.

- Bilo je oko 21:30 kada je u stan dotrčala sinova djevojka i rekla da je nastradao. Scena je bila strašna, sve je bilo puno krvi, ali srećom, sin je bio pribran i zatražio vrećicu u koju bi stavio šaku, koja je visila na koži - priča majka ozlijeđenog mladića.

Pogrešno je procijenio pilanje daščice duljine od nekoliko centimetra, pa je zbog vibracije, koju je prouzročio cirkular, mladić prereza dlan sa svim prstima.

image

Šaka

- Suprug ga je hitno odveo na hitnu u Kaštelima, odakle je prebačen za Split. Tamo su ustanovili da mu ne mogu pomoći. Bio je plan da se ide helikopterom, ali zbog nevremena smo išli kolima hitne pomoći - prisjeća se majka i dodaje kako je već u vožnji prema hitnoj gubio svijest zbog gubitka krvi, boli i šoka koji je pretrpio.

Čim su ga pripremili za put, krenuo je prema Zagrebu uz stalnu transfuziju krvi.

- U KB Dubrava su nas dočekali i odmah je krenuo na operaciju koja je potrajala pet sati. Srećom sve je dobro prošlo. Bit će dug oporavak, ali s obzirom na to da je mogao ostati bez šake, dobili smo najbolji mogući ishod - kaže majka i dodaje da je do neba zahvalna svima u KB Dubrava, koji su pomogli njezinom sinu.

Prim. Rado Žic, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, navodi kako su od splitskih kolega dobili informaciju da im stiže pacijent koji s teškom povredom.

image

Operacija šake

image

Operacija šake

- Oko tri i pol u noći zaprimili smo mladića, a već pola sata kasnije naš kirurg Božo Gorjanc počeo je sa zahvatom - pojašnjava prim. Žic.

Ovakvi zahvati, pojašnjava prim. Žic, uvijek su zahtjevni jer je važno vratiti čim više funkcija šake. Mladiću je trebalo prišiti odrezan dlan, ali i rekonstruirati žile, kako bi se uspostavio krvotok, osposobiti tetive kao i živce, ali i fiksirati kosti.

- Sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Naravno, pred mladićem je oporavak. Još će oko tjedan dana biti na liječenju u bolnici, nakon toga će krenuti s terapijama, a nisu isključene niti dodatne operacije, ali ovo je najbolji mogući ishod - govori dr.Žic i govori da je u ovakvim slučajevima važno promptno reagirati i čim prije početi sa zahvatom.

Što se tiče ovakvih povreda, prim. Žic kaže kako su relativno rijetke.

. Imamo oko 50 slučajeva godišnje da netko ostane bez prsta, no baš da je cijela šaka u pitanju je rjeđe. Možda maksimalno 10 slučajeva godišnje. Takve ozlijede uglavnom nastaju na radu, sportu ili u prometnim nezgodama - zaključuje prim. Žic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:06