U 12 ZATVORILI VRATA

Imate postcovid simptome? Do utorka se nemate kome obratiti, osoblje ambulanti je na produženom vikendu

Neslužbeno smo doznali da je odluka o skraćenom radnom vremenu došla iz ravnateljstva Specijalne bolnice

postcovid ambulanta na Aveniji Većeslava Holjevca (ilustrativna fotografija)

 Damir Krajac/CROPIX

Liječnici i medicinsko osoblje šest zagrebačkih postcovid ambulanti u petak su radili skraćeno do 12 sati, a produženi vikend trajat će im do utorka, doznaje Jutarnji list.

Za to vrijeme, pacijenti s dugotrajnim simptomima postcovida, a takvih je prema službenim podacima oko 13 posto od onih koji su preboljeli covid, neće se moći naručiti za pregled niti biti primljeni u bolnicu.

Ambulante, raspoređene na šest lokacija u Zagrebu, uključujući Aveniju Većeslava Holjevca, Laginjinu, Hirčevu i Trešnjevku, a koje ustvari rade u sklopu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Rockefellerovoj, primaju pacijente koji su preboljeli covid, ali još uvijek imaju komplikacije i dugotrajne simptome, najčešće vezane uz otežano disanje u mirovanju i fizičkom naporu, bol u prsima i kašalj.

Usprkos tome što kroz te postcovid ambulante dnevno prođe više od 30 pacijenata s takvim simptomima, one su zatvorile svoja vrata u petak u 12 sati, iako inače rade do 14 sati, kad su liječnici i medicinsko osoblje otišli na produženi vikend. Ambulante za postcovid vikendom i inače ne rade.

Iako nismo uspjeli dobiti nijednu ambulantu (već su svi otišli), iz Specijalne bolnice za plućne bolesti neslužbeno smo doznali da je odluka o skraćenom radnom vremenu došla iz ravnateljstva Specijalne bolnice. Pa je tako, uz ravnatelja Marinka Artukovića koji je već na godišnjem odmoru, u skraćenom režimu do 12 sati radilo i kompletno ravnateljstvo Specijalne bolnice. S druge strane, dnevne bolnice, kao i osoblje tih bolnica, koji skrbe o pacijentima s postcovid simptomima, doznajemo, i dalje rade normalno.

Je li ipak uobičajena praksa za bolnicu kroz koju je od početka pandemije prošlo 3500 pacijenata, a koja se bavi plućnom rehabilitacijom, da četiri dana ne prima pacijente niti ima rukovodeći kadar - u trenutku kad dnevno od covida umire deset ljudi u prosjeku, a tisuću ih obolijeva - nismo uspjeli doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:59