RASTEREĆENJE FREKVENCIJE

IMATE TV STAR 10 GODINA ILI VIŠE? TREBAT ĆETE UGRADITI NOVI UREĐAJ... U 2019. počinje prilagodba novim EU standardima

Ako ste kupili tv prijemnik u posljednjih nekoliko godina, on u sebi već ima sve spremno za DVB-T2. Ako je stariji, morate kupiti Top Box uređaj
 Shutterstock

Stiže nam 2019. godina, a ona je označena kao početak razdoblja prilagodbe TV opreme novom DVB-T2 standardu. Međutim, razloga za paniku nema i ovaj tehnološki prijelaz neće biti dramatičan poput onoga posljednjeg, kada smo u 2010. godini prelazili s analognog na digitalno emitiranje.

Potvrdio nam je to i Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije i tržišno natjecanje u telekomunikacijama.

Obveza prema EU

- Država mora napraviti te pomake zbog obveza prema Europskoj uniji i rasterećenja frekvencije, koja će kasnije služiti boljoj i većoj dostupnosti interneta. Građani koji su kupili televizore u posljednjih nekoliko godina neće imati ni najmanji problem, jer novi uređaji imaju u sebi ugrađene prijemnike koji su prilagođeni novom standardu.

Također, oni koji tek namjeravaju kupiti televizore također neće imati nikakav problem - pojasnio je Lubura te dodao kako je informaciju o tome ima li pojedini televizor ugrađen prijemnik, ili će, pak, korisnik morati nabaviti Set Top Box uređaj, lako provjeriti guglanjem modela i tipa televizije ili pažljivijim čitanjem uputa koje su došle uz televizor. Najbitnije je, dakle, da u uputama piše kako televizor podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja.

Podsjetimo, iz HAKOM-a ove su promjene najavili još prije dvije godine, a potpuni prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, što se neće dogoditi prije 2019. godine. Prema najavama, novi DVB-T2 standard će poboljšati kakvoću usluge televizije, a kako smo već spomenuli - oslobodit će se i radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija.

Iz HAKOM-a su poručili kako će građani imati period od 2019. do 2021. godine za prilagođavanje svoje prijamničke opreme novom standardu, a ono što je najbitnije znati jest da će prelaskom na DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja, koji će biti definiran Strategijom, dio građana ipak trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu. Dakle, radi se mahom o građanima koji posjeduju starije modele televizora.

Ipak jeftinije

Velika većina novih uređaja na hrvatskom tržištu, kako je pojasnio i Đuro Lubura, već podržava spomenute standarde. Takvi se uređaji u cijenama ne razlikuju od prijamnika koji ne podržavaju te standarde. Građani koji posjeduju starije tipove televizora moći će nabaviti STB - Set Top Box uređaj, a na hrvatskom tržištu cijena će mu biti oko 200 kuna.

- Za prijam “novog” signala te svih usluga koje će biti ponuđene televizijski bi prijamnici trebali biti u skladu s hrvatskom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj.

U pripremi je i procedura označavanja prijamnika koji će biti usklađeni s hrvatskom Preporukom, kako bi korisnici jednostavno mogli znati koji prijamnik je usklađen s Preporukom, a koji nije. Prelazak s DVB-T na DVB-T2 radiodifuzijski sustav neće utjecati na prijam TV signala putem kabelske, satelitske i IPTV platforme te će korisnici usluga koje koriste druge platforme osim zemaljske i dalje primati signal kao i do sada - zaključili su iz HAKOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2022 05:18