PROMJENE U ZDRAVSTVU

IMATE VIŠE OD 125 KILA? MOĆI ĆETE BESPLATNO NA SMANJENJE ŽELUCA Novi zakon o zdravstvenom osiguranju

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Vlada će na današnjoj sjednici odobriti 2,53 milijarde kuna kako bi se pokrio gubitak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz prošle godine i kako bi Zavod platio svoje obveze za lijekove s ciljem da se rokovi plaćanja sa 180 dana smanje na 60 dana. Na pokrivanje manjka Zavoda iz prošle godine odlazi 1,28 milijardi kuna, dok će se s preostalih 1,21 milijardu kuna pokušati smanjiti rokovi plaćanja u zdravstvu. Sve to platit će se iz državnog proračuna, pa tek treba vidjeti hoće li Vlada morati posegnuti za rebalansom proračuna ili će se okrenuti preraspodjeli unutar državnih financija, piše Novi List.

Osim toga, na današnjoj će sjednici Vlada predložiti i novi zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, a najveću promjenu donosi ulazak Hrvatske u Europsku uniju, čime hrvatskih osiguranici dobivaju pravo na prekograničnu zdravstvenu zaštitu u svim zemljama članicama Europske unije. Naime, građani Hrvatske koji se zateknu u zemljama članicama EU i zatreba im liječnička pomoć, zatražit će je kao da su u Hrvatskoj i troškove će im pokrivati HZZO.

Zakon donosi i jednu novost kad su u pitanju zahvati koje ne pokriva osnovno zdravstveno osiguranje. Kao i dosad to osiguranje ne pokriva estetske zahvate, eksperimentalno liječenje, povećanje troškova koji su posljedica osobne želje ili vjerskog uvjerenja osiguranika, liječenje dobrovoljnog steriliteta... Dosad je u tu skupinu spadalo i kirurško liječenje pretilosti, no Vlada sada predlaže izuzetak pa će pokrivati, primjerice, operaciju smanjenja želuca u slučajevima patološke pretilosti kada indeks tjelesne mase (BMI) prelazi 40, odnosno kada BMI prelazi 35, uz uvjet da osigurana osoba boluje i od drugih pridruženih bolesti, primjerice dijabetesa.

To znači da bi pravo na pokrivanje troškova kirurškog liječenja pretilosti trebala imati osoba visoka, primjerice 1,75 metara i teška oko 125 kilograma, piše Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:48