ZAOBIŠLI PRAVILA

Imenovanje u DORH-u palo na Ustavnom sudu: Kršite i Ustav i zakon države

Državno odvjetničko vijeće ignoriralo je propise pri izboru riječkog zamjenika općinskog državnog odvjetnika
Darko Klier
 Dragan Matić/Cropix

U Državnom odvjetništvu kojem je zadaća štititi Hrvatsku od korupcije i kriminala, dogodilo se nezakonito i neustavno imenovanje na poziciju zamjenika općinskog državnog odvjetnika. Pokazuje to odluka Ustavnog suda donesena 4. svibnja ove godine koja je objavljena ovaj tjedan.

Ustavni je sud poništio odluku Državnog odvjetničkog vijeća (DOV-a) iz rujna prošle godine o imenovanju na dužnost zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Rijeci Nenada Vrhovca koji je imao čak 19 bodova manje od prvoplasirane na tome natječaju I. K. F. Ustavni je sud predmet vratio DOV-u na ponovni postupak, što znači da DOV ponovno mora odlučivati o imenovanju zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Rijeci između kandidata koji su se javili na natječaj i pristupili intervjuu.

DOV je tijelo od 11 članova u kojem većinu tj. sedam članova čine zamjenici državnih odvjetnika, dvoje su saborski zastupnici, a dvoje su sveučilišni profesori prava.

DOV je u Državnom odvjetništvu pandan Državnom sudbenom vijeću (DSV-u) u sudstvu. I dok DSV imenuje i razrješava sve suce u državi, DOV imenuje i razrješava sve zamjenike državnih odvjetnika, od općinskih do zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Na čelu DOV-a je zamjenik glavne državne odvjetnice i šef kaznenog odjela DORH-a, Darko Klier.

Ustavni je sud već prije ukinuo više odluka DSV-a o imenovanjima sudaca upravo zato što je DSV arbitrarno na sudačka mjesta imenovao kandidate sa znatno manje bodova od prvoplasiranih na rang-listi. Najnovija odluka Ustavnog suda, međutim, govori da za istom neustavnom i nezakonitom praksom poseže i DOV.

Pravila o bodovanju

Na natječaj raspisan u srpnju 2019. za slobodno mjesto zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Rijeci javili su se brojni savjetnici u državnim odvjetništvima koji su, da bi bili izabrani, obavezni položiti završni ispit u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Na završnom ispitu kandidatkinja I. K. F. iz Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu ostvarila je 269 bodova, 21 bod više od višeg sudskog savjetnika s Općinskog suda u Rijeci, Nenada Vrhovca, koji je dobio 248 bodova. Na intervjuu u kojem DOV procjenjuje motiviranost kandidata i ostale osobine bitne za obavljanje dužnosti, kandidat može dobiti od nula do 15 bodova. I. K. F. je na intervjuu dobila 13, a Nenad Vrhovec maksimalnih 15 bodova. Na kraju priče, na ukupnoj rang-listi I. K. F. je imala 282 boda i bila prva na listi sa 19 bodova više od Nenada Vrhovca koji je imao 263 boda i bio šestorangirani na listi prvenstva.

Nakon što dobije rang-listu, rezultate psihološkog testa, sigurnosnu procjenu i mišljenje nadležnih odvjetništva o svakom od kandidata, DOV u finišu natječaja nije obavezan imenovati kandidata koji je ostvario najviše bodova. Zakon, naime, dopušta DOV-u da samostalno, po vlastitoj ocjeni, imenuje kandidata koji ima manje bodova, ali razlika između prvoplasiranog i imenovanog kandidata ne smije biti veća od 10 bodova. DOV se, međutim, u ovom slučaju na tu zakonsku odredbu svjesno oglušio. U odluci su ustvrdili da im to zakonsko ograničenje "vezuje ruke" i ograničava ih da odaberu najkvalitetnijeg kandidata.

U rujnu 2020. DOV je za zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Rijeci imenovao Nenada Vrhovca. "Razlika do 19 bodova između imenovanog i kandidatkinje koja je prva po redoslijedu kandidata nije dovoljna velika da bi dovela u pitanje ovo imenovanje", istaknuo je DOV u svojoj odluci. DOV u obrazloženju svoje odluke nije štedio riječi hvale za odabranog kandidata. "...

Riječ je o vrhunskom kandidatu kakve Vijeće nema često čast i zadovoljstvo vidjeti, kandidatu koji bi svojim stručnim znanjem i vještinama mogao raditi bilo koji posao, ali odlučio je raditi upravo u Državnom odvjetništvu jer ovaj posao smatra svojim pozivom i dužnošću, koji se u svom radu rukovodi svim etičkim načelima i posao obavlja bolje i od imenovanih dužnosnika, koji je samostalan, odgovoran, savjestan i marljiv, dostojanstven, odmjeren, stručan i sposoban, koji radi na svom usavršavanju i koji je na strukturiranom razgovoru s Vijećem ostavio dojam kakav samo rijetko kandidati ostavljaju...."

Uporna kandidatkinja

Za prvoplasiranu I. K. F. DOV kaže tek to da radi kao savjetnica u Građanskom upravnom odjelu, da dolazi iz drugog Državnog odvjetništva "koje ima svoje specifičnosti i drukčije predmete" pa bi joj trebalo "određeno vrijeme prilagodbe".

I. K. F. je protiv te odluke DOV-a podigla ustavnu tužbu, a Ustavni je sud 4. svibnja ove godine prihvatio njezinu tužbu. DOV, ističe Ustavni sud, odlukom o imenovanju kandidata koji ima 19 bodova manje od I. K. F. prekršilo je njezino ustavno pravo na dostupnost pod jednakim uvjetima svakog radnog mjesta i dužnost zajamčeno 54. člankom Ustava.

Ustavni sud priznaje DOV-u pravo da pri imenovanju državnih odvjetnika uzme u obzir sve osobine pojedinog kandidata bitne za donošenje odluke. Međutim, razlika između prvoplasiranog i imenovanog kandidata, podcrtava Ustavni sud, ne smije prelaziti 10 bodova razlike i DOV je prekršio tu zakonsku odredbu. Iako DOV navodi da je nezadovoljan tom odredbom, ona je na snazi i DOV ju je dužan poštivati, zaključuje Ustavni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:57