DOSPUTNO JAVNOSTI

IMOVINSKE KARTICE VRAĆENE NA INTERNET O kreditima i bračnom stanju ipak nećemo znati

Zamjenica ravnatelja Agencije, koju je Vlada odlučila smijeniti, i dalje tvrdi – nisu prekoračili ovlasti
Zagreb, 280911.Hrvatski sabor zapoceo je zadnju sjednicu u aktualnom, sestom sazivu, koja bi trebala trajati do 21. listopada.Sjednica je pocela aktualnim prijepodnevom tijekom kojega je 40-tak zastupnika postavljalo pitanja clanovima vlade.Na slici: Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovara na pitanje.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Imovinske kartice državnih dužnosnika ponovno su dostupne javnosti, no ne u cijelosti. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svoju je internetsku stranicu vratilo samo dio podataka o njihovoj imovini, bez onih čije je skidanje tražila Agencija za zaštitu osobnih podataka. Tako imovinske kartice vraćene na internet ne sadrže bračni status dužnosnika, broj djece, podatke o plaćama prije dužnosti i banke kod kojih su dizali kredite, piše RTL.

- Neće biti i nadalje objavljeni podaci koje je u samom rješenju Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila objaviti Povjerenstvu. Do okončanja upravnog spora ili nekih drugih relevantnih okolnosti, ti podaci neće biti dostupni - kazao je Davorin Ivanjek, član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zamjenica ravnatelja Agencije, koju je zajedno sa šefom Vlada odlučila smijeniti, i dalje tvrdi – nisu prekoračili ovlasti.

- Mi smo rješenje zaista donijeli na osnovu zakona i slijedeći praksu ostakih europskih zemalja. Ustvari, onog trenutka kad su se maknule te kartice, onda se sve to pretvorilo u političko pitanje i krenuo je politički pritisak - komentirala je Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U SDP-u su najavili da će idućeg tjedna po hitnom postupku mijenjati zakon kako bi se kartice vratile na staro. Krivnju prebacuju na obje institucije i tvrde da kartice nije trebalo micati s interneta.

- Zato sam svakim danom sve više uvjeren da je to bio određeni igrokaz da bi netko sebi donio malo medijske slave, koja je nažalost koštala i neke ljude. A i do toga da u Saboru moramo mijenjati zakon da bismo do kraja razjasnili problem jer smo optuženi da nešto sakrivamo, kazao je Igor Dragovan, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Iz HDZ-a tvrde da je ta otužba na mjestu.

- Posebno je čudno to što se mijenjaju ljudi i mijenja zakon. Dakle, šalje se poruka da oni koji su radili po zakonu, zato što nisu slušali političke naputke, trebaju biti smijenjeni - tvrdi HDZ-ovac Gordan Jandroković.

Za ljude koje je vladajuća većina sama predložila, u SDP-u sada više nemaju biranih riječi.

- Primaju masne plaće za to, i u Povjerenstvu i u Agenciji, birao ih je Sabor, morali bi biti prema građanima puno odgovorniji, a ne ponašati se ‘sliku svoju ljubim na televiziji'”, poručuje Dragovan za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:45