TRI KUĆE, TRI STANA...

IMUĆNA POLITIČARKA Godinu dana DORH i Porezna ispituju imovinu županice Merzel

Nalog iz veljače 2013. navodi da sisački poreznici moraju ispitati imovinu Marine Merzel i još četiri osobe
 Arhiva CROPIX

Sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić Merzel gotovo je punih godinu dana pod istragom Državnog odvjetništva.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, istražitelje zanima imovina Marine Lovrić Merzel, ali i članova njezine obitelji - supruga Mladena Merzela, njene majke Marije Sekulić, njezinog sina Saše Lovrića i njenog nećaka Dalibora Rožankovića.

Istražitelji očito pokušavaju provjeriti kako su kupljene njihove nekretnine, izvori ušteđevine na bankvnim računima te ima li to sve zajedno ikakve veze s prodajom tvrtke Ceste Sisak, nedavno uhićenom velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću. Ta tvrtka bila je u vlasništvu Sisačko-moslovačke županije, a 2011. prodana mu je za 20 milijuna kuna.

Osim ovog slučaja, istražitelje je zanimala i zgrada autokuće Lav Auto Popec u Sisku, koju je Županija platila 9,8 milijuna kuna za potrebe Zavoda za hitnu medicinu.

Vezano za tu kupoprodaju, istražitelji su još u veljači 2013. poslali dopis Poreznoj upravi u kojem traže reviziju procijene te nekretnine.

FOTOEKSKLUZIV JUTARNJEG Otkrivamo tko je sve bio u svatovima moćne županice Merzel

Kupovinom te nekretnine bavila se i Državna revizija 2012. u izvješću o poslovanju Sisačko-moslovačke županije.

U tom dokumentu stoji kako je Županija prvotno htjela graditi novu zgradu Zavoda i za to je planirala izdvojiti 10 milijuna kuna.

No u travnju 2012. Županijska skupština donijela je odluku da je ipak jeftinije kupiti zgradu od autokuće Lav Auto Popec.

Prije donošenja te odluke naručili su procijenu nekretnine od jednog neovisnog sudskog vještaka te od Porezne uprave. Vještak je nekretninu procijenio na 10,48 milijuna kuna, dok je Porezna uprava nekretninu procijenila na 10.05 milijun kuna. Županije je na kraju taj poslovni prostor tlocrtne površine od 833 metara kvadratnih kupila za 9,8 milijuna kuna.

Istražitelji su u veljači 2013. godine zatražili reviziju procijene te nekretnine, a nakon što im je Porezna uprava to dostavila u ožujku 2013. godine, ŽDO Sisak u kolovozu ponovno traži reviziju procijene te nekretnine. U studenom ove godine, dostavljena im je novo očitovanje od Porezne uprave.

U kolovozu prošle godine ŽDO Sisak zatražio je od Porezne uprave ispitivanje izvora imovine Marine Lovrić Merzel i njezine obitelji.

Porezna uprava - ispostava Sisak dva je mjeseca prikupljala dokumentaciju na temelju tog zahtjeva i u studenom prošle godine predala svu dokumentaciju državnom odvjetništvu.

Jesu li istražitelji uspijeli dovesti u vezu imovinu obitelji Merzel Lovrić sa prodajom tvrtke Ceste Sisak nedavno uhićenom velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću, tek će se vidjeti.

Prodajom tvrtke Cesta Sisak bavio se Uskok i policija, ali i Državna revizija 2012. godine.

Županija je odluku o prodaju svog udjela u tvrtki Ceste Sisak donijela 23. rujna 2010. godine. Samo dva tjedna kasnije osniva se tvrtka I.G.M. Turopolje u Sisku, kojoj je, pokazat će istraga, stvarni vlasnik poduzetnik Željko Žužić. Temeljni kapital te novosnovane tvrtke iznosio je 20 tisuća kuna.

Županija u ožujku 2011. godine izabire na javnom natječaju tvrtku Deloitte da procjeni vrijednost tvrtke Ceste Sisak, odnosno onaj dio udjela koji u toj tvrtki ima Županija. Ta revizorska kuća Ceste Sisak procijenjuje da taj udjela koji ide u prodaju vrijedi između 20,6 i 22,3 milijuna kuna.

Unatoč takvoj procijeni, početna cijena prodaje koju je odredila Županija iznosi 20 milijuna kuna.

- Županica je ovlaštena da odabere revizora, za procjenu vrijednosti, odredi početnu cijenu za predmet prodaje i sadržaj ponudbene dokumentacije, objavi javni poziv, odbaci prikupljene ponude koji ne ispunjavaju uvjete i ponovi javni poziv - stoji u nalazu revizije.

Dokumentacijom je određeno da je kriterij za odabir ponude najveća cijena. Na natječaj je stiga samo Žužićeva ponuda od 20,037 milijuna kuna i Županija mu je svoj udjel u tvrtki Ceste Sisak odlučila prodati. Kako je Jutarnji već pisao, Žužić je Ceste Sisak kupio kreditom od Hypo Banke u iznosu od 3,5 milijuna eura i to tako da je založio svoju kuću na Šestinskoj cesti. Taj novac Žužić je prebacio na tvrtku I.G.M. Turopolje.

S Hypo bankom tada se potpisuje dodatak Žužićevu ugovoru o kreditu. U ugovoru piše da “založni dužnik dopušta banci da može bez njegova posebnog odobrenja u zemljišnim knjigama na opisanim nekretninama uknjižiti založno pravo u iznosu od 3,5 milijuna eura uvećano za kamate...”.

Ceste Sisak dobile su status jamac platac, a pod hipotekom Hypo banke našli su se upravna zgrada tvrtke Ceste Sisak, industrijsko dvorište, skladište, Asfaltna baza, ali i šljunčara, za koju je i revizorska kuća Deloitte navela da “potencijal te šljunčare vrijedi više od 100 milijuna kuna”.

MERZEL: Sama bih dosad otišla u USKOK. Nisu me još zvali

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u utorak je u Topuskom otvorila novouređeni oodjel fizikalne terapije i rehabilitacije i razgledala novouređenu internističku ambulantu u Lječilištu Topusko. Iak nije pobjegla od pitanja o aferi Jovev, odnosno optužbama svoje biše šefice kabineta o korupciji i izvlaćenju proračunskog novca. Županica je rekla kako nije točno da je dobila poziv na obavijesni razgovor u 14 sati (u utorak), odnosno da nju nitko nije zvao iz DORH-a i Uskoka u svezi optužbi Jasmine Jovev.

- Čak razmišljam da sama odem tamo kako bi se sve stvari rasčistile i stišala ova histerija oko mene zbog lažnih optužbi, rekla je županica. Na upit zašto onda već nije otišla u DORH, odgovorila je: «A zašto bi ja išla u DORH kada uvijek radim po zakonu, kada nisam počinila ništa nezakonitoČ. Vijest da je županici stigao poziv na obavijesni razgovor, koja je do brojnih novinara stigla tijekom županičina obilaska Lječilišta, pokazala se ubrzo netočnom, jr je Marina Lovrić Merzel nastavila boravak u Topuskom i sudjelovala u ranije dogovorenim sastancima, a nakon povratka u zgradu Županije, otišla je je oko 14.30 sati svojoj kući. M. Pi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:13