BORBA PROTIV OMIKRONA

Imunolog Jonjić objašnjava zašto je važno primiti booster dozu: ‘Situacija nije crno-bijela...‘

Imunosni odgovor stečen cijepljenjem s vremenom slabi, što je normalno, kaže prof. dr. Jonjić

Dr. Stipan Jonjić

 Matija Djanjesic/Cropix

O novom soju koronavirusa, omikronu, i onom što bi se moglo događati idućih mjeseci vezano uz covid-19 razgovarali smo s virusnim imunologom prof. dr. Stipanom Jonjićem, pročelnikom Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Ima li novosti oko omikrona vezano uz težinu simptoma?

- Nadam se da nisam nešto propustio jer se događaji smjenjuju kao na traci, ali nisam vidio publikacije na tu temu. Ipak, prema nekim informacija ova varijanta navodno izaziva nešto blažu bolest. Međutim, treba voditi računa da je dosta populacije cijepljeno i tek treba vidjeti detaljnije studije koje selektivno pokazuju cijepljene i ljude koji nisu cijepljeni niti su preboljeli bolest.

Zašto novi sojevi zaobilaze imunosni sustav usprkos cijepljenju?

- Zato što su mutacije na S-proteinu ovog virusa promijenile njegovu strukturu, posebno ako su mutacije na dijelu proteina koji prepoznaje tzv. neutralizirajuća antitijela. Mutacije se normalno događaju prilikom replikacije virusnog genoma, a mutanti kod kojih promjene otežavaju antitijelima da ih prepoznaju imaju prednost jer zaobilaze imunosni nadzor.

Zašto je važno primiti booster dozu cjepiva u zaštiti od novog soja?

- Prije svega treba reći da to ne ovisi samo o cjepivu nego i o biologiji pojedinih virusa. Imunosni odgovor stečen cijepljenjem s vremenom slabi, što je normalno. Međutim, nakon infekcije u cijepljene osobe imunosno pamćenje dovodi do brzog odgovora. No, kako s vremenom slabi količina antitijela na mjestu ulaska virusa (sluznica dišnog sustava), a virus se mijenja, kao što je to slučaj kod ove nove varijante, potrebno je pojačati to imunosno pamćenje. Naravno, pitanje je čemu onda booster doza ako su nove varijante otporne na prethodno stvorena antitijela. Iako je to načelno točno, situacija nije crno-bijela, jer je teško zamisliti da će promjene S-proteina dokinuti vezanje baš svih antitijela stvorenih vakcinacijom. Ukratko, iako slabije, ostaje mogućnost da će dio antitijela induciranih booster dozom ipak moći neutralizirati virus i ograničiti ponovnu infekciju. Osim antitijela, booster doza će pojačati i stanični imunosni odgovor i tako bolje kontrolirati virus u tkivima te spriječiti bolest.

Postoji li vjerojatnost da je stanična imunost ipak zaštita čak i ako ne dobijemo booster dozu?

- Naravno, cijepljenjem smo stvorili tzv. memorijske limfocite T specifične za proteine ovog virusa. Ti su limfociti vrlo učinkoviti u kontroli virusa u tkivu. Svakodnevno gledamo podatke da cijepljeni koji su ipak ponovno inficirani većinom prolaze bez težih oblika bolesti, a za to je zaslužna upravo stanična imunost čiji su glavni nositelji limfociti T.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:52